Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025 16:10
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύ το κόστος στον Τσίπρα από το διαζύγιο με Καμμένο -Φόβοι για συνέχεια






Η –για μία ακόμα φορά- σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη, ήταν αναμενόμενη στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή για την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας.

Εκείνο όμως που στιγμάτισε τη χτεσινή βραδιά και θα μείνει στην ιστορία, είναι ο τρόπος με τον οποίο έβαλε τη «σφραγίδα» στο πολιτικό διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Οι βολές στην «αυλή» του Μαξίμου

Η εκτίμηση περί ανοχής Τσίπρα στις επιθέσεις Καμμένου ήταν σωστή στην πρώτη περίοδο, όταν ο Πάνος Καμμένος επέμενε -σε υψηλούς πάντα τόνους- να δηλώνει την απόλυτη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τότε το Μαξίμου είχε επιλέξει την «ουδετερότητα». Χωρίς να σηκώνει το γάντι στον Π. Καμμένο, μιλούσε για κατανόηση της εξ αρχής διαφορετικής στάσης του απέναντι στο «Μακεδονικό», ενώ την ίδια ώρα έκανε επίθεση στη ΝΔ για τον ίδιο λόγο.

Όσο οι βολές Καμμένου αφορούσαν στο περιεχόμενο της Συμφωνίας, τον Νίκο Κοτζιά, ή άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση έμοιαζε ελεγχόμενη και ο Αλέξης Τσίπρας απρόθυμος να μπει στην εμπλοκή. Αυτή η στάση, όπως και η εσπευσμένη κίνηση να εξεταστεί ενδεχόμενο αλλαγών στα προνόμια των πολιτικών αρχηγών μία ημέρα μετά από απειλές που είχε εκτοξεύσει ο Π. Καμμένος υπερασπιζόμενος την ακεραιότητα της κοινουβουλευτικής ομάδας του, ενίσχυσαν την –λανθασμένη- εκτίμηση ότι όλα ήταν προσυνεννοημένα.

Όσο όμως οι ημέρες προχωρούσαν, ο Π. Καμμένος άρχισε να εντείνει τα χτυπήματά του εναντίον της κυβέρνησης. Ένα ακόμα επεισόδιο που έλαβε χώρα, αλλά όχι εκτενή δημοσιότητα, ήταν το παρασκήνιο που συνόδευσε την περίφημη τροπολογία για τα Αντισταθμιστικά ωφελήματα των F16. Επιχείρησε να την περάσει ο Πάνος Καμμένος λίγα μόνο 24ωρα πριν εγκαταλείψει το υπουργείο, κι αυτό δεν άρεσε καθόλου στους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ. Επί τρία 24ωρα συνομιλούσαν με το Μαξίμου και τον μισό ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να μην περάσει ως είχε συνταχθεί, η συγκεκριμένη τροπολογία. Τα περισσότερα στελέχη επέμειναν ότι η τροπολογία πρέπει να έρθει από το νέο υπουργό, διαβλέποντας το πολιτικό παράδοξο. Ο κύβος ερρίφθη την τελευταία ημέρα και η τροπολογία Καμμένου προωθήθηκε στη μετά-Καμμένου εποχή στο Πεντάγωνο.

 

Η φθορά και η καβαφική αντίδραση

Από την επόμενη περίοδο άρχισε ο Πάνος Καμμένος και συχνότατα δημοσίως –μέσω twitter- να επιτίθεται προσωπικά στον πρωθυπουργό και σε στελέχη που βρίσκονται στον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ (Βούτσης, Σκουρλέτης, Φίλης) και (ασχέτως των κατά καιρούς διαφορετικών προσεγγίσεων του με το Μαξίμου σε κάποια θέματα, αποτελούν «σάρκα εκ της σαρκός» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα της κυβέρνησης –κατ εκτίμηση στελεχών της- έμοιαζε να κινδυνεύει περισσότερο από τα όσα έλεγε ο πρώην κυβερνητικός εταίρος παρά από τη δυσκολία που έχει μια ετερόκλητη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Έτσι ο κόμπος έσφιξε και έγινε γόρδιος δεσμός.

Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν από τον Νίκο Βούτση στη Βουλή, που αποχωρούσε όταν ανέβαινε ο Π. Καμμένος στο βήμα του ομιλητή. Ακολούθησε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, και μόλις χτες ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος από το OPEN λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση μίλησε για πολιτικούς αρχηγούς χωρίς «πολιτική αυτοπεποίθηση».

 

Η «σφραγίδα» Τσίπρα στο διαζύγιο και η καταγγελία ανατροπής

Η κορύφωση της απάντησης στον Π. Καμμένο ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τέλος -δημόσια- σε αυτή τη σχέση.

Με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής μίλησε ουσιαστικά για «πολιτική προδοσία» και αχαριστία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός, που επέλεξε να μπει στην αίθουσα με το που άρθρωσε τις πρώτες του λέξεις ο Π. Καμμένος, αυτή τη φορά σήκωσε το γάντι. Με έμμεσες αιχμές για τη συναισθηματική φόρτιση του επικριτή του, που ενδεχομένως να υπαγορεύει τις επιθέσεις του, τον κατήγγειλε ευθέως για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης (!) το οποίο όπως είπε, αντιλήφθηκε έγκαιρα και έτσι δεν του επέτρεψε να γίνει «νέος Σαμαράς».

Μετά τη χτεσινή «φονική» πολιτική μάχη, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να ρίξει όλο το ενδιαφέρον του στο μέτωπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επί του πεδίου της οικονομίας και της καθημερινότητας. Εκεί εκτιμούν στην κυβέρνησης ότι θα κριθούν οι εκλογές και το επόμενο διάστημα θα κυλήσει με ευεργετικά νομοσχέδια όπως οι 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, τα κόκκινα δάνεια και το επίδομα ενοικίου που στοχεύουν να ενισχύσουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο θα ετοιμάζει απαντήσει στην κριτική της ΝΔ ότι η υπερβολική φορολόγηση για την επίτευξη των υψηλών πλεονασμάτων κρατούν «δεμένη» την οικονομία.

 

Πηγή: iefimerida.gr