Βασική επιλογή γα το κέντρο προσφύγων η έκταση Μόζα, στο 4ο χιλ. Βόλου – Λάρισας
Η έκταση των 9 στρεμμάτων και ο στεγασμένος χώρος των 1800 τετραγωνικών μέτρων, όπου λειτουργούσε η αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Mercedes, Μόζας ΑΕ, στο 4ο χιλιόμετρο του δρόμου Βόλου – Λάρισας, είναι η βασική πρόταση της Δημοτικής Αρχής του Βόλου για την δημιουργία Κέντρου υποδοχής πολιτών από τρίτες χώρες.
Η έκταση αυτή παραχωρείται από τον ιδιοκτήτη δωρεάν για όσο καιρό χρειαστεί και πληροί πολλούς από τους αναγκαίους όρους για την ανθρώπινη διαμονή των προσφύγων, όπως διαπίστωσαν σε αυτοψία που έκαναν σήμερα ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέςας Μπέος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, κ, Τάσος Μπατζιάκας
Η δεύτερη πρόταση αφορά τα κενά κτήρια στην Παιδόπολη Αγριάς, ενώ αποκλείστηκε η περίπτωση εγκατάστασης στο Λιμάνι
Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής
Στην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Βόλου αναφέρεται ότι ο χώρος που θα επιλεγεί πρέπει να είναι κατάλληλος για τη διαμονή των προσφύγων που σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεται κοντά σε δίκτυα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομείο και να είναι συνδεδεμένος με τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, αποχέτευσης. Τέτοιος χώρος δύναται να υπάρξει χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.
«Εισηγούμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου την δημιουργία στον Δήμο Βόλου ενός κέντρου υποδοχής προσύγων έως 500 ατόμων το οποίο θα αρχίσει να υποδέχεται πρόσφυγες αφού γεμίσει ο χώρος υποδοχής προσφύγων – μετανατών που ετοιμάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με τον στρατό στη Λάρισα δυναμικότητας 2.000 ατόμων. Ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να προετοιμαστεί είναι 10 ημέρες», αναφέρει ο Δήμος.
Οι χώροι που προτείνει ο Δήμος είναι κατά σειρά το υποκατάστημα της Μόζας Α.Ε. στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Βόλου που προτίθεται να παραχωρήσει η δωρεάν η εταιρία και δεύτερον τα κενά κτίρια που βρίσκονται στον χώρο της παιδόπολης στην Αγριά.
Επίσης θα χρειαστούν εργασίες επισκευής, συντήρησης και περίφραξης των εγκαταστάσεων ώστε να φιλοξενηθούν μέχρι και 500 άτομα. Το ύψος της δαπάνης κατά προσέγγιση είναι 100.000 € χρήματα τα οποία και ζητάει να εξασφαλιστούν από το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης θα χρειαστεί η προμήθεια από τον Ελληνικό Στρατό 500 λυόμενων κλινών για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων. Θα πρέπει ακόμη το κράτος να εξασφαλίσει την ύπαρξη ενός αστυνομικού οργάνου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου όσο παραμένουν εκεί.
«Το όλο εγχείρημα εξυπακούεται ότι θα διοικείται από τις υπηρεσίες του Δήμου υπό την προϋπόθεση της οικονομικής υποστήριξης που αναφέραμε παραπάνω και θα καλύπτει διαμονή, σίτιση φύλαξη φαρμακευτική περίθαλψη και παροχή όλων των αναγκαίων υλικών. Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση πιθανής εξεύρεσης ή πρότασης καλύτερου χώρου από οποιαδήποτε πλευρά θα προτιμηθεί αφού είναι για το καλό της πόλης», τονίζει ο Δήμος.
«Δε θα επιτρέψουμε στο λιμάνι»
Επίσης δεδομένο είναι πως δε θα παραλείψουμε την εγκατάσταση προσφύγων στις εγκαταστάσεις του ΟΛΒ που είναι η προμετωπίδα της πόλης ας αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εφόσον υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας και δεν υπάρχει η συναίνεση του Δήμου Βόλου, επισημαίνει η Δημοτική Αρχή.
Τέλος, τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει προσπάθειες τρίτων που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά ή επικοινωνιακά τις ανάγκες των προσφύγων μεταναστών να ευοδωθούν «γιατί αυτό είναι έξω από τις αρχές μας και δεν συνάδει με την παροχή βοήθειας προς την ευαίσθητη αυτή ομάδα ανθρώπων».