Από… κράμπες υποφέρουν συμβολαιογράφοι κι εφοριακοί στις περιοχές, όπου από την Πρωτοχρονιά ενεργοποιούνται οι μεγάλες αυξήσεις των Τιμών Ζώνης, οι οποίες υπογράφηκαν στην αρχή του καλοκαιριού αλλά ίσχυσαν σε πρώτη φάση μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Όπως υπολογίζουν συμβολαιογράφοι, μπαίνοντας το Φθινόπωρο ο αριθμός των συναλλαγών παρουσιάζει μεγάλη αύξηση. Η εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για αύξηση τουλάχιστον 20%, τόσο στον αριθμό των συμβολαίων όσο και στην αξία τους. Ποια είναι η μεγάλη έκπληξη; Ότι η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στις αγοραπωλησίες και όχι στις γονικές παροχές. Χαρακτηριστική περίπτωση αύξησης των αγοραπωλησιών είναι η Αντίπαρος, όπου η Τιμή Ζώνης ανεβαίνει από τα 900 ευρώ στα 1.700 ευρώ.
Ας δούμε πώς «χαρτογραφείται» αυτή η κινητικότητα. Πολύ μεγάλη αύξηση παρατηρείται στην Κρήτη και δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι στον Άγ. Νικόλαο η Τ.Ζ. αυξάνεται ως 54%. Αντίστοιχη εκτίναξη συναλλαγών παρατηρείται στα νησιά του Ιονίου (στη Ζάκυνθο και στην Κεφαλλονιά έρχονται αυξήσεις πάνω από 30%).
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεταβίβασης ακινήτου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, όπου έγινε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις Τιμών Ζώνης.
Η κατώτερη Τιμή ανεβαίνει από την Πρωτοχρονιά στα 1.000 ευρώ/τ.μ. από 650 ευρώ/τ.μ., συμπαρασύροντας όλους τους φόρους αγοράς, γονικών παροχών, κληρονομιών.
Π.χ. για ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. ο φόρος αγοράς- συντελεστής 3%- σήμερα διαμορφώνεται στα 1.560 ευρώ, αλλά από τη νέα χρονιά το ίδιο ακίνητο θα «κοστίζει» στην εφορία 2.400 ευρώ. Αν πρόκειται, δε, για νεόδμητο, όπου εφαρμόζεται ΦΠΑ 24%, ο φόρος εκτινάσσεται από τις 12.480 ευρώ στις 19.200 ευρώ.
Τι γίνεται στην Αθήνα; Η κίνηση χαρακτηρίζεται «καλή», αν και εστιασμένη στις περιοχές όπου θα γίνουν σημαντικές αυξήσεις αντικειμενικών αξιών.
Κινητικότητα παρατηρείται, επίσης, στη Θεσσαλονίκη, ενώ μια από τις πόλεις της Περιφέρειας, που θεωρείται “hot” είναι τα Ιωάννινα.
Αντιθέτως, στασιμότητα παρατηρείται στην Κ. Ελλάδα (Λαμία, Καρπενήσι, Λιβαδειά, Θήβα, καθώς οι αλλαγές στις Τιμές Ζώνης είναι οριακές, ενώ βελτίωση δεικτών υπάρχει στην Εύβοια.
Στον αντίποδα, μηδενική είναι η κίνηση στη Δ. Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα, Πτολεμαϊδα), όπου ούτως ή άλλως έγιναν μειώσεις Τιμών Ζώνης.
Αυτό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι ότι αν και η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών για νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2019 (μια ακόμα αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει το 2020) προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, επί του παρόντος δεν υπάρχει η παραμικρή κινητικότητα σε αυτήν την κατεύθυνση. Η ιδιαιτερότητα της επόμενης παρέμβασης στις Τιμές Ζώνης είναι ότι θα πρέπει να γίνει με «αυτοματοποιημένη» διαδικασία, κατόπιν επεξεργασίας δεδομένων από την κτηματαγορά και όχι όπως φέτος, με την ανάθεση σε εκτιμητές των 10.000 Ζωνών της Επικράτειας.