Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 02:52
Τοπικά

Βόλος: Αυξάνονται οι αιτήσεις για δωρεάν νομική βοήθεια






Ολοένα και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν στο Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου, προκειμένου να ζητήσουν δωρεάν νομική βοήθεια για υποθέσεις τους και να επωφεληθούν το ευεργέτημα πενίας.

Στο διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2016 έως 30 Ιουνίου 2016 υποβλήθηκαν συνολικά 91 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου. Ο αριθμός των αιτήσεων ήταν διπλάσιος από αυτόν του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Το διάστημα από 1ης Ιουνίου 2015 έως 30 Ιουνίου 2016 είχαν κατατεθεί 41 αιτήσεις…

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον κόσμο των Δικαστηρίων, οι αιτήσεις συνεχώς αυξάνονται, όμως ένα αξιοσημείωτο μέρος αυτών δεν ικανοποιείται, καθώς εκτός από τα ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα απαιτείται να μην υπάρχει στον αιτούντα κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Αντίστοιχα, στο Πρωτοδικείο Βόλου ο αριθμός των αιτήσεων παρέμεινε το πρώτο εξάμηνο του 2016 σταθερός σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ήταν από 86-89 αιτήσεις. Ωστόσο, σε σχέση με τα αντίστοιχα στατιστικά του 2014 ο αριθμός τους διπλασιάστηκε, αφού τότε ήταν μόλις 34.

Η παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας αυξήθηκε το 2015 κατά 36,3%!

Το πρώτο ενδεκάμηνο του 2015 ο Δ.Σ.Β. έκοψε 330 γραμμάτια νομικής βοήθειας, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, 242. Κατά μέσο όρο εκτιμάται ότι κάθε μήνα ζητούν δωρεάν νομική βοήθεια περί τους 30 πολίτες από 22 που ήταν το 2014.

Τα αιτήματα για το ευεργέτημα της πενίας αφορούν σε κάθε είδους υπόθεση, είτε ποινική, είτε πολιτική.

Οικονομική αδυναμία

Πάντως, εκτός από την αύξηση των αιτημάτων για δωρεάν νομική συνδρομή, ένας σημαντικός αριθμός δικών διεξάγεται χωρίς ο κατηγορούμενος να έχει νομική εκπροσώπηση λόγω ακριβώς των οικονομικών προβλημάτων.

Μάλιστα, το νέο σχέδιο Νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης δυσκολεύει περαιτέρω τη διαδικασία. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, που ρωτήθηκε, ανέφερε ότι οι αιτήσεις για αναγνώριση του δικαιώματος για νομική προστασία θα εξετάζονται πλέον στην έδρα του κάθε Εφετείου. «Με τον τρόπο όμως αυτό, η όλη διαδικασία αποκτά συγκεντρωτικό χαρακτήρα, καθώς η αρμόδια επιτροπή, που αποτελείται από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Εφετειακής Περιφέρειας, δυο μέλη του ιδίου Συλλόγου και δύο από τους υπόλοιπους προέδρους των υπόλοιπων δικηγορικών συλλόγων της υπόλοιπης εφετειακής περιφέρειας, θα πρέπει να συνεδριάζει στην έδρα του Εφετείου.

Ως εκ τούτου πολίτες και δικηγόροι θα πρέπει να μετακινούνται καθημερινά στην έδρα του Εφετείου. Αυτό, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: εφ.ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ