Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 02:47
Τοπικά

Βόλος: «Κόντρα» Περιφέρειας και Αγρ. Συνεταιρισμού Πηλίου για τη δακοκτονία






Σημείο αντιπαράθεσης  μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βορείων Σποράδων και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων κατέστη το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας της ελιάς.  Ο μεν Συνεταιρισμός μιλά για καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία και για «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς, η δε, Περιφερειακή Ενότητα απαντά ότι όλα έγιναν στη βάση της διαφάνειας και των ίσων ευκαιριών, αντιτείνοντας ότι η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε προσφυγή που κατέθεσε ο Συνεταιρισμός εναντίον άλλου υποψηφίου αναδόχου του έργου της δακοκτονίας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Β. Σποράδων, κ. Γ. Διανελλάκης, η φετινή παραγωγή της ελιάς κινδυνεύει με υποβάθμιση παρότι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα και της άνοιξης, συνέβαλαν αρνητικά στην ανθοφορία. Την ίδια στιγμή – όπως είπε – το προϊόν που απέμεινε, έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα και κινδυνεύει από το δάκο, από υπαιτιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Περιφερειακής Ενότητας  Μαγνησίας και Σποράδων που δεν φρόντισε έγκαιρα να ξεκινήσουν την τοποθέτηση παγίδων και στη συνέχεια τη δακοκτονία, αν απαιτηθεί.

Ο κ. Διανελλάκης επισήμανε ότι μπορεί να υπήρξε καθυστέρηση λόγω του ότι κηρύχθηκαν άγονοι κάποιοι επί μέρους διαγωνισμοί (ανά περιοχή), που προκήρυξε η Περιφερειακή Ενότητα, αλλά οι προϋποθέσεις που τίθενται, «φωτογραφίζουν» ιδιώτη, ενώ οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι αυτοί που έχουν γνώση του αντικειμένου και θα μπορούσαν κάλλιστα να εκτελέσουν το έργο. «Δεν είναι δυνατόν ιδιώτης μηχανικός στο Βόλο π.χ. να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του Πηλίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Περιφέρεια απαντά ότι ένα μέρος του έργου της παγιδοθεσίας το έχει ήδη πάρει ο Συνεταιρισμός Πηλίου και Β. Σποράδων ο οποίος μάλιστα κατέθεσε, ως είχε βέβαια το νόμιμο δικαίωμα, προσφυγή εναντίον ενός άλλου υποψήφιου αναδόχου ως προς κάποια μέρη για τα οποία είχαν υποβάλλει και οι δύο προσφορά. Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερήσει η όλη διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της προσφυγής απ’ την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αλλά και να επηρεάζεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ιδίως ως προς τις άγονες περιοχές. Επιπλέον, αναφέρει ότι παγίδες τοποθετήθηκαν ήδη από χθες και συνεχίζεται να τοποθετούνται με ταχείς ρυθμούς.

Το ιστορικό του διαγωνισμού

Σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια, η ηλεκτρονική διαδικασία για τον διαγωνισμό παγιδοθεσίας ξεκίνησε με την έγκριση των όρων της διακήρυξης στις 15/3/16, ενώ για τον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό δακοκτονίας, στις 7/1/16 με δημοσίευση της προκαταρκτικής διακήρυξης στην Εφημερίδα της Ε.Ε.

Ως προς τον διαγωνισμό της παγιδοθεσίας προέκυψε ένας και μοναδικός συμμετέχων, απ’ τον φάκελο του οποίου όμως απουσίαζαν δικαιολογητικά, οπότε ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε κι ολοκληρώνεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Στο μεταξύ, παγίδες τοποθετήθηκαν ήδη από χθες και συνεχίζεται να τοποθετούνται με ταχείς ρυθμούς.

Οι δε ψεκασμοί δακοκτονίας για τις πρώιμες κι αρδευόμενες περιοχές, πλην Αλμυρού, ξεκινούν από αύριο Παρασκευή 24/6 έγκαιρα και έπειτα από τα αποτελέσματα που προκύπτουν απ’ τις παγίδες.

Όπως διευκρινίζεται, για την περιοχή Αλμυρού δεν ξεκίνησαν οι ψεκασμοί καθώς ο διαγωνισμός απέβη άγονος λόγω απουσίας προσφορών, κι όχι από υπαιτιότητα της Υπηρεσίας. Ως εκ τούτου επαναλαμβάνεται με τους όρους της διακήρυξης να διέπονται από όσα προβλέπονται απ’ τη σχετική εθνική κι ευρωπαϊκή νομοθεσία και βάσει της αρχής της ίσης αντιμετώπισης όλων, έτσι ώστε να δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής σε όποιον διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία κι έχει όλα τα προαπαιτούμενα.

«Μακριά από εμάς οι φωτογραφικές διατάξεις για τις οποίες υπήρξαν υπαινιγμοί» επισημαίνει η Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας και Σποράδων, προσθέτοντας πως ο Συνεταιρισμός Πηλίου κατέθεσε, ως είχε βέβαια το νόμιμο δικαίωμα, προσφυγή εναντίον ενός άλλου υποψήφιου αναδόχου ως προς κάποια μέρη για τα οποία είχαν υποβάλλει και οι δύο προσφορά. Αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της προσφυγής απ’ την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, αλλά και να επηρεάζεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού ιδίως ως προς τις άγονες περιοχές.

«Ο διαγωνισμός είναι ηλεκτρονικός διεθνής ανοικτός, ως εκ τούτου πλήρως διαφανής, και ξεκίνησε έγκαιρα, όμως σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να υπερκεράσουμε προθεσμίες και νομικές δεσμεύσεις. Διενεργείται δε στα πλαίσια της παροχής ίσων ευκαιριών σε όλους όσοι πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και προς όφελος των ελαιοπαραγωγών μας και μόνον. Γι’ αυτό και, παρά τα όποια προβλήματα προέκυψαν στην διαγωνιστική διαδικασία χωρίς δική μας ευθύνη, η δακοκτονία ξεκίνησε έγκαιρα και σύμφωνα με τα στοιχεία των δακοσυλλήψεων και των δειγματοληψιών ελαιοκάρπου», επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη.