Με κοστολογημένα μέτρα τα οποία δεν θα εκτροχιάσουν τη σφιχτή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και δεν θα προκαλέσουν τη δυσαρέσκεια των δανειστών και των διεθνών αγορών χρήματος για επανάληψη παλαιών «ένδοξων» ημερών που οδήγησαν στα Μνημόνια, σκοπεύει να μεταβεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως (ΔΕΘ) ο Αλέξης Τσίπρας.
Το καλάθι των παροχών, όπως αναφέρουν πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, θα είναι ζυγισμένο, κοστολογημένο, περιορισμένο και θα εκτείνεται σε βάθος τετραετίας. Και το σημαντικότερο θα αφορά κυρίως κοινωνικές ομάδες με χαμηλά εισοδήματα, αλλά και τα μεσαία στρώματα που επλήγησαν βαθύτατα από τα μνημόνια και για τα οποία απαιτείται οικονομική στήριξη για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν .
Στο ζυγισμένο αυτό καλάθι παροχών, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, θα περιλαμβάνονται μέτρα και ελαφρύνσεις που θα έχουν χρονικό εύρος και θα εκτείνονται μέχρι τα τέλη της ερχόμενης τετραετίας δηλαδή έως το 2022, ώστε να συμπέσουν και με τις πρόνοιες του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος. Τα παραπάνω θα μπορέσουν να εφαρμοστούν εφόσον θα υπάρχει κάθε χρόνο «δημοσιονομικός χώρος», γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο και επιτεύξιμο, καθώς πρωτεύει η εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο έως το 2002.
Και το κρισιμότερο εάν δεν εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο που θα εισφέρουν τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ στα ταμεία του κράτους, οι ελαφρύνσεις σε κοινωνικές ομάδες θα μοιάζουν όνειρο απατηλό. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει αναλυτικά τα εξής μέτρα:
ΕΝΦΙΑ
Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο εισπράττονται κάθε χρόνο 2,65 δισ. ευρώ, θα αφορά περίπου 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες με ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι πληρώνουν σήμερα τον ΕΝΦΙΑ με έκπτωση 50%. Για αυτούς σχεδιάζεται σταδιακή κατάργηση και του υπολοίπου 50% σε ποσοστό μείωσης 10% ανά χρόνο ώστε μέχρι το 2022 να μην καταβάλουν τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας τους. Το ετήσιο κόστος αυτού του μέτρου εκτιμάται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ . Η απώλεια αυτή από την άλλη θα αναπληρωθεί από το 2019 με αύξηση του φόρου για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια σε τουριστικές περιοχές όπου για παραθαλάσσια οικόπεδα οι κάτοχοί τους πληρώνουν μόλις 25-30 ευρώ το στρέμμα.
Ασφαλιστικές εισφορές
Σχεδιάζονται ελαφρύνσεις σε όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα και επιβαρύνθηκαν δυσανάλογα τα τελευταία χρόνια με το νόμο Κατρούγκαλου παρότι αφορά μερικές δεκάδες χιλιάδες ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Ως γνωστόν το 85% από το 1,2 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενων (ελεύθεροι επαγγελματίες ,επιστήμονες, αγρότες, επιτηδευματίες) δηλώνουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα με αποτέλεσμα να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα (167 ευρώ το μήνα για κύρια σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) από ότι πριν από το νόμο Κατρούγκαλου που ίσχυαν οι ασφαλιστικές κλάσεις. Ακόμη και για αυτούς υπάρχει πρόθεση να κληθούν να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα περίπου στα 100 ευρώ το μήνα (απώλειες 150 εκατομμύρια ευρώ για τον ΕΦΚΑ) οποίος εμφανίζει ετήσιο πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ.
Φόρος εισοδήματος
Κρίσιμο μέτρο θεωρείται η φορολογική ελάφρυνση μισθωτών και επιχειρήσεων με μείωση των συντελεστών από το 22% που ισχύει σήμερα στο 20% για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ ,και για τις επιχειρήσεις μείωση του φόρου στα κέρδη τους από 29% στο 26%.
Κατάργηση έκτακτης εισφοράς
Σήμερα επιβάλλεται με ποσοστά συντελεστών σε εισοδήματα άνω τω 12.000 ευρώ. Στόχος να μειωθούν τα ποσοστά των συντελεστών σε βάθος τετραετίας.
Κοινωνικό μέρισμα
Παρότι οι εκτιμήσεις του γραφείου του Προϋπολογισμού της Βουλής περιορίζουν φέτος το πλεόνασμα στα 600 εκατομμύρια ευρώ (δηλαδή το πλεονάζον ποσοστό άνω του 3,5% το ΑΕΠ) η Κυβέρνηση προτίθεται να καταβάλει και πάλι κοινωνικό μέρισμα αυτή τη φορά σε ανέργους.
Στα παραπάνω το Οικονομικό επιτελείο προσθέτει και μέτρα εργασιακού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως σταδιακές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων , μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας με φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα μας, και περισσότερες προσλήψεις μονίμων και συμβασιούχων στο δημόσιο.
Πηγή: newpost.gr