Γιάννος Παπαντωνίου: Παραπέμπεται σε ποινικό δικαστήριο – Θα δικαστεί ως απλός πολίτης
Με ευρεία πλειοψηφία αποφασίσθηκε ότι τυχόν πράξεις απιστίας σε βάρος του δημοσίου δεν μπορεί να ελεγχθούν λόγω της αποσβεστικής περιόδου που προβλέπεται από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Για τις τυχόν πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κρίθηκε ότι αυτή δεν τελέστηκε κατά την διάρκεια των υπουργικών του καθηκόντων. Κατά συνέπεια η δίωξή του αποτελεί αρμοδιότητα των κοινών Ποινικών Δικαστηρίων καθώς και τα πολιτικά πρόσωπα αντιμετωπίζονται από την Δικαιοσύνη όπως ο κοινός πολίτης, χωρίς δηλαδή τις ειδικές και ευνοϊκές, ως προς τη διάρκεια του αξιόποινου, ρυθμίσεις, που ισχύουν κατά το Σύνταγμα για μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργούς.
Έτσι η προκαταρκτική επιτροπή στο πόρισμά της προτείνει να σταλούν πίσω στη Δικαιοσύνη όλα τα στοιχεία που της έχουν διαβιβαστεί από αυτή προκειμένου να συνεχιστεί ο δικαστικός του έλεγχος για τυχόν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Με τις διαπιστώσεις αυτές του πορίσματος (που στην περίπτωση της προκαταρτικής επιτροπής αποτελεί ενιαίο κείμενο με νομική μορφή) συμφώνησαν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ , του Ποταμιού και της Χρυσής Αυγής που κατέγραψαν τις διαφωνίες τους και οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε αυτό.
Ειδικότερα το ΚΚΕ με δήλωση που έχει κάνει το μέλος της Θανάσης Παφίλης συμφωνεί πως « πρέπει να τύχουν περαιτέρω διερεύνησης ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ενώ το αδίκημα της απιστίας είναι ήδη προεγγεγραμμένο» αλλά ταυτόχρονα μεταξύ άλλων καταλογίζει πως «με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν έγινε ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεησς που θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει και άλλες πλευρές σχετικά με τις υπέρογκες συμβάσεις»Το Ποτάμι υποστήριξε πως η πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή της υπόθεσης του Γιάννου Παπαντωνίου από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά. Επίσης ζήτησε τη συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για να καταλήξει σε παραδεκτό – κατά το Σύνταγμα – πόρισμα για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης κατά του τέως υπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 εδαφ. γ΄.
Από την πλευρά της ΝΔ, τα μέλη της προκαταρτικής επιτροπής υποστήριξαν ότι όμως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναδείξει από τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια για τη σύσταση της Επιτροπή, η παρούσα Βουλή δεν θα μπορέσει λόγω της παραγραφής να ελέγξει τυχόν αδικήματα απιστίας του Γιάννου Παπαντωνίου Για δε το αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες πράξεις αυτά είναι ενεργά και μπορεί να συνεχίσει να τα διερευνά η Δικαιοσύνη. Και καταλόγισαν στον πρωθυπουργό και στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι μέσα από αυτή την διαδικασία θέλησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις οι οποίες όμως κράτησαν μόλις λίγους μήνες…
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την δική τους πλευρά ανέφεραν πως από τη στιγμή που είχε έρθει μια δικογραφία από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή αυτή δεν μπορούσε να μείνει στο συρτάρι αλλά έπρεπε να ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ο Γιάννος Παπαντωνίου να οδηγηθεί να ελεγχθεί από το αρμόδιο ποινικό δικαστήριο, για τυχόν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις. Οι εργασίες της Επιτροπής ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου και είχαν λάβει παράταση για να συνταχθεί το πόρισμα έως αύριο 28 Ιουνίου. Αύριο αναμένεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος και η γραμματέας Γιώτα Κοζομπόλη να καταθέσουν στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το σχετικό σχεδόν ομόφωνο πόρισμα. Μετά θα οριστεί ημερομηνία που το πόρισμα αυτό θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί.
Πηγή: newsit.gr