Μόνο στους φοιτητές και στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτη προτίμηση, την ώρα που η συντριπτική πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων υποστηρίζουν τη ΝΔ. Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η πρώτη προτίμηση των ανέργων αλλά και των νοικοκυρών, οι οποίες πάντως -άγνωστο αν είναι σε… απόγνωση- παραμένουν ένα από τα… κάστρα του κυβερνώντος κόμματος με ποσοστό 28,1% να δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο και σε αυτή την επαγγελματική ομάδα, η ΝΔ συγκεντρώνει την πλειοψηφία με ποσοστό 30,9%. Ειδικό ενδιαφέρον έχει το εύρημα που δείχνει γεωργούς και αγρότες να επιλέγουν ως πρώτη προτεραιότητα το κόμμα της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό της εφημερίδας «το Βήμα».
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαμηλά στον πίνακα της δημοφιλίας ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται πίσω από Βασίλη Λεβέντη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα. Πλειοψηφία είναι οι αρνητικές γνώμες και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με 53% των ερωτηθέντων να τον αποδοκιμάζουν, έναντι 43% που δηλώνουν ότι έχουν θετική γνώμη για τον πρώτο πολίτη της χώρας.
«Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών λέει το 72% των ερωτηθέντων έναντι ποσοστού 24% που στέκεται θετικά στο περιεχόμενο της συμφωνίας με την οποία η γειτονική χώρα μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία.
Αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα θεωρείται η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων όσο και η αλλαγή του συντάγματος των Σκοπίων.
Το 60% των ερωτηθέντων από την Metron Analysis επισημαίνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ (24%) και αρκετά (ποσοστό 36%) για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του Μαϊου. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι το 44% των συμμετεχόντων στο γκάλοπ τονίζουν ότι το καλύτερο για την χώρα είναι να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, αν και το 60% πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία.
Οι συμμετέχοντες στο τηλεφωνικό γκάλοπ που πραγματοποιήθηκε από τις 25 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου εκφράζουν την άποψη ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον θα χειροτερέψει και τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ερώ μετο συντριπτικό 81% έναντι ενός ποσοστού 16% που θεωρεί ότι η επιστροφή στη δραχμή θα έλυνε τα προβλήματά μας.
Οι Έλληνες έχουν θέση και για το ζήτημα του Brexit, με ένα σημαντικό ποσοστό 59% να τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: protothema.gr