Δήμος Βόλου: Αντιπολίτευση εξ…αμιάντου – Για πααραλογισμό και ημιμάθεια ομιλεί και ο καθηγητής, κ. Κ. Γουργουλιάνης!
Για αντιπολίτευση (και υποκρισία) εξ…αμιάντου, που καλύπτει την κομματική και προσωπική, κάθε είδους, τακτοποίηση, της αντιπολίτευσης και των συμφερόντων που κρύβονται από πίσως, κάνει λόγο η Δημοτική Αρχή του Βόλου, απαντώντας στην προσπάθεια ακαλλιέργεια ςκλίματος πανικού που επιχειρείται, με αφορμή την κατεδάφιση ενός κτίσματος στη Νέα Ιωνία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του καθηγητή Πνευμονολόγου, κ. Κώστα Γουργουλιάνη στα όσα ένα υποψήφιος δόκτωρ γεωλογίας διατείνεται, και στην οποία κάνει λόγο για «παράλογα πράγματα» και «ημιμάθειες»
Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:
«Προβληματιζόμαστε αν πρέπει να χαρούμε ή να λυπηθούμε για το γεγονός ότι μια ολόκληρη αντιπολίτευση, και τα συμφέροντα που κρύβονται από πίσω της, στηρίζεται σε ένα κομμάτι… αμιάντου. Και ότι για να επιχειρηματολογήσει επιστρατεύει, για να σκορπίσει τον πανικό και να διαστρεβλώσει την αλήθεια, ένα υποψήφιο καθηγητή γεωλογίας, αποτυχημένο υποψήφιο με το συνδυασμό της μείζονας αντιπολίτευσης, κάποιον Μάρκο Βαξεβανόπουλο, για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στην…πνευμονολογία (!!!).
Αν πάντως έχουν και το πραγματικό ενδιαφέρον για την πόλη και τους ανθρώπους της, και όχι για την κομματική και προσωπική τους, κάθε είδους, τακτοποίηση, ας ρωτήσουν και τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας που τόσα χρόνια είχαν δίπλα τους αυτή την καρκινογόνο ουσία.
Και επειδή οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην πλήρη και αντικειμενική αλήθεια, παραθέτουμε την δήλωση του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σήμερα προέδρου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητή κ. Κων. Γουργουλιάνη, σε ερώτηση δημοσιογράφου(ευτυχώς υπάρχουν ακόμη στο Βόλο) για τους ισχυρισμούς Μπαξεβανόπουλου: «Μη με βάζετε στη διαδικασία να απαντώ σε παράλογα πράγματα. Πρόκειται για ημιμάθειες. Αν θέλετε κάτι από μένα κρατήστε αυτό: απαιτείται έκθεση πολλών ετών, παρατεταμένη, σε αμίαντο, για να υπάρξουν συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία»!»
Η πλήρης δήλωση του κ. Γουργουλιάνη
Κατηγορηματικός απέναντι στην τρομοκράτηση εργαζομένων και πολιτών που επιχειρείται μέσω του συγκεκριμένου άρθρου, ήταν ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής Κων. Γουργουλιάνης, στις δηλώσεις που έκανε στο πλαίσιο αναλυτικής παρουσίασης του θέματος από την εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ».
«Μη με βάζετε στη διαδικασία να απαντώ σε παράλογα πράγματα. Πρόκειται για ημιμάθειες. Αν θέλετε κάτι από μένα κρατήστε αυτό: απαιτείται έκθεση πολλών ετών, παρατεταμένη, σε αμίαντο για να υπάρξουν συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Ο καρκίνος του μεσοθηλιώματος που σχετίζεται με τον καρκίνο του πνεύματος, χρειάζεται 20 χρόνια έκθεσης σε αμίαντο. Αν η έκθεση είναι στιγμιαία δεν μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα. Εάν δεν ξέρουμε πόσες ίνες απελευθερώθηκαν ανά τετραγωνικό μέτρο, τι είδους αμίαντο περιείχε η κατασκευή, είναι επιπόλαιο να πούμε οτιδήποτε», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης, αρνούμενος να σχολιάσει τις ιατρικές συμβουλές που παρείχε ο υποψήφιος διδάκτορας γεωλογίας περί αναγκαιότητας συχνών ελέγχων στο αναπνευστικό σύστημα όσων ήταν παρόντες στις εργασίες κατεδάφισης.
«Υποκρισία εξ αμιάντου»
Με άρθρο του επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, παρεμβαίνει και ο αρχιτέκτονας Τάσος Καπουρνιώτης. Μιλά για «υποκρισία εξ αμιάντου» και αναφέρει:
«Διάβασα τις απόψεις – παρατηρήσεις – κατηγόριες του Διδάκτορος Γεωλογίας του Α.Π.Θ. Μάρκου Βαξεβανόπουλου, για την κατεδάφιση και απομάκρυνση των μπαζών, της γνωστής παράγκας στην Ν. Ιωνία.
Σωστός σε όλα που αναφέρει, καθυστερημένα όμως και το βασικότερο όχι με δίκαιες αγαθές προθέσεις.
Σκοπός του σαν ειδικός επί του θέματος αμίαντος, θα έπρεπε να είναι η πρόβλεψη και προστασία, όχι η εκ των υστέρων κριτική και καταγγελία.
Σαν μηχανικός είμαι σε θέση μετά από όλα αυτά τα χρόνια στην οικοδομή, αλλά και με ότι συμβαίνει σήμερα, να αναφέρω πάρα πολλά παραδείγματα ύπαρξης του αμιάντου ανάμεσά μας.
Ο αμίαντος έχει ενοχοποιηθεί αλλά το θέμα είναι τι γίνεται για την παντελή απομάκρυνσή του, γιατί και η παρουσία του και μόνο βλάπτει.
Είμαι σίγουρος πως η περίπτωση αυτή της παράγκας της Ν. Ιωνίας θα είχε περάσει στα αζήτητα όπως τόσα άλλα άλλωστε, αν δεν υπήρχε πολιτική αντιπαλότητα και αυτό είναι που στραβώνει……
Όλοι αυτοί ιδίως οι επιστήμονες, που κόπτονται για το συγκεκριμένο γεγονός, καλά θα κάνουν να ενημερώσουν, να επισημάνουν, να απαριθμήσουν την ύπαρξη αμιάντου, να κάνουν τις προτάσεις τους για την απομάκρυνσή του.
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που ένα τεράστιο κτίριο Ε= 3,80 μ.τ. στο κέντρο της πόλης, με περιμετρική επιφάνεια 500 μ.τ. κατασκευασμένη αποκλειστικά από πλάκες ΕΛΕΝΙΤ, κατεδαφίστηκε βίαια από την τότε Δημοτική Αρχή.
Για μέρες οι εργαζόμενοι αλλά και όλη η γύρω περιοχή ανέπνεε αμίαντο.
Το ξέρω γιατί το κτίριο ήταν εκείνο που στέγαζε τον πολυχώρο διασκέδασης «Τετράγωνο» μια επιχείρηση δική μου.
Πολλοί λοιπόν από τους κατήγορους σήμερα, ανήκαν στην τότε Δημοτική Αρχή.
Είναι θράσος ίσως άγνοια σήμερα να θίγονται, δήθεν και να παρασύρουν και επιστήμονες».