Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 13:27
Τοπικά

Δήμος Βόλου για βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ή κάντε τη δουλειά σας ή παραιτηθείτε – Σάλος από το νέο αποκλεισμό από προγράμματα ανεργίας






Έντονες αντιδράσεις φέρνει ο νέος παραγκωνισμός του Βόλου και της Μαγνησίας γενικότερα από τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που προγραμματίζει η κυβέρνηση. Η Δημοτική Αρχή του Βόλου καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές αν δεν μπορούν να παρέμβουν να παραιτηθούν και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την εκδικητική της στάση έναντι της πόλης, επειδή δεν μπόρεσε να ελέγξει στις εκλογές το Δήμο, αφού οι πολίτες εξέλεξαν Δήμαρχο τον Αχιλλέα Μπέο.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα γεννά ο αποκλεισμός του Δήμου Βόλου από τα κυβερνητικά σχέδια, και στις δύο πρώτες φάσεις, για τη δημιουργία αρχικά 6.900 θέσεων εργασίας σε 17 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας και σε δεύτερη φάση άλλων 12.600 θέσεων σε 34 δήμους, στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Πρόκειται για μια ακατανόητη ενέργεια, τη στιγμή που και με βάση τα επίσημα – τυπικά στοιχεία, αλλά και κυρίως την δεινή πραγματικότητα, η Μαγνησία και ο Δήμος Βόλου παρουσιάζουν δυστυχώς από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα, με την αποβιομηχάνιση να συνεχίζεται με δραματικούς ρυθμούς και την εμπορική αγορά καθημερινά να συρρικνώνεται.

Μεγάλη, αν όχι αποκλειστική, ευθύνη της προκλητικά άδικης αυτής αντιμετώπισης της περιοχής μας από την κυβέρνηση, έχουν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές, που είτε περί άλλων τυρβάζουν, είτε – και το πιο ανησυχητικό – δεν έχουν το ειδικό πολιτικό βάρος που απαιτείται για να παρέμβουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων μέσα στο ίδιο τους το κόμμα και να αποκαταστήσουν το δίκαιο προς χάριν των πολιτών που τους τίμησαν με την προτίμησή τους.

Αν και σε τέτοιες ζωτικής σημασίας αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής μας δεν έχουν λόγο και κύρος για να παρέμβουν, ας υποβάλλουν την παραίτησή τους, μήπως τουλάχιστον ευαισθητοποιήσουν τα ποικιλώνυμα κυβερνητικά στελέχη, που λειτουργούν στην εξόφθαλμη πια βάση εγκαθίδρυσης ενός ανελεύθερου, αντιδημοκρατικού και άδικου καθεστώτος.

Δυστυχώς κρίνοντας από της αλλεπάλληλες κυβερνητικές επιλογές αποκλεισμού και παραγκωνισμού της περιοχής μας, οδηγούμαστε στο θλιβερό και ανησυχητικό συμπέρασμα ότι ο Βόλος και οι πολίτες του είναι θύματα μιας εκδικητικής και τιμωρητικής συμπεριφοράς γιατί επέλεξαν τη σημερινή Δημοτική Αρχή και όχι αυτή της προτίμησης των εκπροσώπων του σημερινού καθεστώτος.

Τους έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι αν θεωρούν εχθρό τους τον δημοκρατικά εκλεγμένο Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο, ας προσπαθήσουν να πλήξουν αυτόν, ,όπως και το κάνουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο, αλλά όχι την πόλη, τους πολίτες και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους. Κάθε άλλη πρακτική είναι άδικη, αποτελεί όνειδος για τη Δημοκρατία μας και συνιστά τον απόλυτο παραλογισμό και ως εκ τούτου πρέπει να καταδικαστεί απερίφραστα από όλες τις υγιείς πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις».

Χρ. Μπουκώρος: Επιλογή της Κυβέρνησης
που στρέφεται εναντίον των πολιτών

«Ο Βόλος και η Μαγνησία των 20.841 καταγεγραμμένων ανέργων, με το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων να υπερβαίνει το 50% και συνολικά τα ποσοστά της μη καταγεγραμμένης ανεργίας να είναι πολύ μεγαλύτερα, αποκλείονται από το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, με απόφαση της Κυβέρνησης», αναφέρει σε δήλωσή του, ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος.
Όπως σημειώνει, «με έντονο προβληματισμό, καταγράφουμε ακόμα μια επιλογή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που στρέφεται ευθέως εναντίον των πολιτών της Μαγνησίας. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ακόμα 34 Δήμους της χώρας, οι οποίοι θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας αποδεικνύει ότι ο Βόλος και ολόκληρος ο Νομός, έχουν αποκλειστεί για ανεξήγητους, σε εμάς, λόγους από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι δεκάδες χιλιάδες άνεργοι της Μαγνησίας, με την άδικη απόφαση της Κυβέρνησης, αποκλείονται από ένα πρόγραμμα εκατοντάδων θέσεων εργασίας.
Η Κυβέρνηση σε δύο δόσεις ανακοίνωσε τη συμμετοχή 51 Δήμων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Από τη λίστα των 51 Δήμων απουσιάζει ο Βόλος και όλοι οι Δήμοι της Μαγνησίας. Προφανώς, η Κυβέρνηση θεωρεί τη Μαγνησία εργασιακό παράδεισο. Είναι ευθύνη των κυβερνητικών βουλευτών και της ντόπιας Υφυπουργού, με τη βοήθεια όλων μας, να ανατρέψουν αυτή την αδικία εις βάρος των ανέργων της περιοχής. Επίσης, όλοι οι τοπικοί φορείς και οι πολίτες είναι ώρα να αντιδράσουμε και να διαμαρτυρηθούμε για αυτόν τον άδικο αποκλεισμό που έρχεται ως επιστέγασμα σειράς αρνητικών αποφάσεων για τη Μαγνήσια σε όλα τα επίπεδα.
Τέλος, υπενθυμίζω ότι έχω καταθέσει προ δεκαπενθημέρου επίκαιρη ερώτηση και αναμένω τις απαντήσεις της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού κ. Αντωνοπούλου στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε καθώς δεν δικαιολογούνται οι επιλογές του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αφού μόνο τους τελευταίους μήνες η περιοχή της Μαγνησίας έχει υποστεί ραγδαία αποβιομηχάνιση με το κλείσιμο και τη φυγή δύο μεγάλων βιομηχανικών μονάδων».

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

Εντός Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση για τη δημιουργία 6.900 θέσεων εργασίας σε 17 δήμους, θύλακες υψηλής ανεργίας και μακροχρόνιας ανεργίας στο πλαίσιο των νέων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Θα ακολουθήσουν άλλες 12.600 θέσεις στους υπόλοιπους 34 δήμους με υψηλή μακροχρόνια ανεργία, με στόχο το πρόγραμμα να επεκταθεί το πρόγραμμα σε όλους τους δήμους της χώρας.
Συνολικά δηλαδή τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ξεκινούν από τους 51δήμους, για 19.574 θέσεις εργασίας, οι οποίες έχουν οκτάμηνη διάρκεια και ο Βόλος και η Μαγνησία είναι πάλι εκτός.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ για τους πρώτους 17 δήμους και στα 87 εκατ. ευρώ για τους υπόλοιπους 34 συνολικά στα 132 εκατ. ευρώ. Για πρώτη φορά, τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους δήμους θα χρηματοδοτούνται, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος εντάσσονται οι εξής 17 δήμοι – θύλακες υψηλής ανεργίας: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αγρίνιου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Άργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Εύοσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής, Φυλής.
Στη δεύτερη φάση εντάσσονται οι εξής 34 δήμοι – θύλακες υψηλής ανεργίας: Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Αλεξανδρείας, Αχαρνών, Βέροιας, Γρεβενών, Δέλτα, Δράμας, Ηλίδας, Θεσσαλονίκης, Ιλίου (Νέων Λιοσίων), Καρδίτσας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Κύμης-Αλιβερίου, Λαγκαδά, Λαμιέων, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μεγαρέων, Νάουσας, Ναυπακτίας, Νεάπολης-Συκέων, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρέων, Πετρούπολης, Πρέβεζας, Πύργου, Τρικκαίων, Φλώρινας, Χαλκηδόνας.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας σχεδιάστηκαν με επίκεντρο τον άνεργο και τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Είναι οκτάμηνης διάρκειας και όχι πέντε μηνών, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, παρέχουν πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους για δύο λόγους: πρώτον, οι μακροχρόνια άνεργοι παραιτούνται πιο εύκολα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και δεύτερον, οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας.
Εμπεριέχουν ένα νέο μίγμα πολιτικής που συνδυάζει την εργασία και την αναβάθμιση των προσόντων του ανέργου με το κοινωνικό όφελος και τη στήριξη της τοπικής αγοράς.
Στα νέα προγράμματα προκρίνονται έργα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των Δήμων με την αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, καθώς και στην ανάπλαση του φυσικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της τοπικής αγοράς.
Για πρώτη φορά, μετά από ενέργειες του υπουργείου τα υλικά για την υλοποίηση των έργων στους Δήμους θα χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.