Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 11:34
Τοπικά

Δήμος Βόλου: Με έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, κτίζεται το μέλλον του!






Εικοσιεπτά έργα προϋπολογισμού 15,1 εκατομμυρίων ευρώ θα υλοποιηθούν στο Βόλο  από τη Δημοτική Αρχή του Αχιλλέα Μπέου, στο πλαίσιο της έγκρισης του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπλασης, και έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά άλλων (όπως η ζωνοποίηση του δικτύου ύδρευσης σε Βόλο και Νέα Ιωνία, οι κυκλικοί κόμβοι αλλά και τόσα άλλα που εκτελούνται με ίδιους πόρους) που πραγματικά αλλάζουν την προοπτική της πόλης και βελτιώνουν θεαματικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Σήμερα υπογράφηκε η έγκριση από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό παρουσία του εκτελούντος χρέη δημάρχου Βόλου, κ. Θ. Θεοδώρου και μάλιστα ο ίδιος ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «η πόλη του Βόλου για πρώτη φορά αλλάζει όλο το δίκτυο ύδρευσης,με ένα έργο 16 εκ., για πρώτη φορά έχει τόσες πολλές ενισχύσεις με συνεργασία στα Κέντρα Κοινότητας, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα θέματα αποχέτευσης γιατί έχουμε το παραλιακό μέτωπο, την ενίσχυση του βιολογικού καθαρισμού, έχουμε τη Νέα Αγχίαλο, την Αγριά, έχουμε πάρα πολλά».

Ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για «σημαντικό πρόγραμμα για την αναμόρφωση της πόλης που δίνει λύση και σε πάγια προβλήματά της» και «εξήρε την καλή συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας με το δήμο Βόλου και επισήμανε ότι όλα κατέστησαν εφικτά μέσω του νέου ΕΣΠΑ καθώς δεν υπήρχαν μεταφερόμενα έργα από το παλιό να δεσμεύσουν κονδύλια».

Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου Θ. Θεοδώρου, επισήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό έρχεται να κουμπώσει με έργα που θα γίνουν από πόρους του δήμου. “Δώδεκα έργα εντάσσονται στο ΕΤΠΑ και 15 έργα σε δράσεις που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο. Τα βασικότερα από αυτά είναι το δημοτικό θέατρο που ο δήμος θα συμβάλλει με 2.200.000 ευρώ”. Επιπλέον ανέφερε ότι όλα τα έργα είναι ώριμα προς ένταξη, από τη στιγμή που θα ανοίξει η πρόσκληση από την Περιφέρεια.
Τέλος ο κ. Αγοραστός εξήγησε ότι η όποια καθυστέρηση υπήρξε για την έγκριση του προγράμματος έγκειται στις πολλές εγκρίσεις που έπρεπε να δοθούν. “Το αρχικό πρόγραμμα που είχε περάσει ήταν διαφορετικό, και έγινε αναμόρφωσή του. Το επικαιροποιημένο θα έλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου προς έγκριση και μετά θα υπάρχει συνεργασία και με Αποκεντρωμένη ώστε στη συνέχεια να εκδοθεί η πρόσκληση για τα έργα όλα μαζί. Το καθένα όμως θα δημοπρατείται ανάλογα με την ετοιμότητά του”, εξήγησε ο κ. Αγοραστός.

Τα έργα

Η τοποθέτηση Αγοραστού

Πιο αναλυτικά ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός μιλώντας προς τους δημοσιογράφους είπε:

Είδαμε και διαβάσαμε τις αδυναμίες που είχαν οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας, Λάρισα και Βόλος , Βόλος και Λάρισα, πόλεις πάνω από 70.000 κατοίκους, και εντάξαμε, σχεδιάσαμε στρατηγικά και εγκρίναμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπλασης.

Είχαμε μία ευρεία στενή συνεργασία με τον Δήμο Βόλου. Διότι όπως ξέρετε για πρώτη φορά γίνεται ένα τόσο ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Και καταφέραμε να είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να εγκρίνουμε το πρόγραμμα αυτό Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι πρόγραμμα μέλλοντος για την πόλη αλλά ταυτόχρονα αναμορφώνει και την πόλη.

Πραγματικά ήταν ένα στρατηγικό σχέδιο που περιλαμβάνει όλους τους στόχους της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σύμφωνα με τις αρχές, τις διαδικασίες και τους νόμους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί δεν είναι ατάκτως δουλεμένα σχέδια και έργα και ταυτόχρονα δίνουμε λύση σε πάγια προβλήματα του Βόλου.

Πρώτον καταστούμε πλέον με τα 5 εκ. που εντάξαμε στον πολιτισμό το Θέατρο του Βόλου λειτουργικό. Ένα Θέατρο που περίμενε χρόνια. Δεύτερον δημιουργούμε δρόμους στην περιοχή που επέλεξε, με στοιχεία και όχι τυχαία, ο Δήμος Βόλου, διότι η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι ένα σχέδιο περίπου 400 και πλέον σελίδων με δείκτες,. Αριθμούς, στόχους και αποτέλεσμα. Κάνουμε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας αλλά και ποδηλατόδρομους στο κέντρο της πόλης αλλά ενώνουμε και τη Νέα Ιωνία. Πεζοδρομήσεις και πεζοδρόμια. Ταυτόχρονα γίνεται και ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, της εγκατάστασης και λειτουργίας των δανειζομένων ποδηλάτων. Επίσης αναμορφώνεται το κτίριο του Κέντρου Κοινότητας που έχει εγκριθεί να λειτουργήσει στον Δήμο Βόλου. Επίσης γίνονται δύο πάρκινγκ στην Μαιάνδρου και στο παλιό σινεμά στην οδό Αβέρωφ, γίνονται υποστηρικτικές διαδικασίες για νέες ΚΟΙΝΣΕΠ στον πολιτισμό και αλλού, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα με 1,5 εκ. Στον τομέα παρέμβασης, το παλιό λιμεναρχείο αναμορφώνεται, αξιοποιείται και θα δοθεί προς χρήση. Γίνονται επίσης job centers όπου θα μπορούν να εκπαιδεύουν αλλά και να συμβουλεύουν τους ανθρώπους που θέλουν να βρουν δουλειά. Επίσης γίνεται παρέμβαση στους ρομά, αλλά ταυτόχρονα και για την λειτουργία κοινωνικών δομών που είναι στον Δήμο Βόλου όπως άστεγοι και άλλες ευπαθείς ομάδες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την συνεργασία, γιατί το πρόγραμμα αυτό δεν είναι εύκολο, και βέβαια ξεχάσαμε να πούμε ότι δίνεται λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που είχε ανακύψει και αφορά την Πλατεία Πανεπιστημίου. Η Πλατεία Πανεπιστημίου αναμορφώνεται. Ένα έργο προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, αναμορφώνεται, οπότε παίρνει και άλλη όψη. Αυτό το πρόγραμμα ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να δώσει μια άλλη εικόνα στην πόλη του Βόλου, να δώσουμε μια άλλη δυναμική στην πόλη του Βόλου και οπωσδήποτε στον τομέα παρέμβασης που έχει κάνει ο Δήμος Βόλου, γιατί εμείς στρατηγική κάναμε, την εξειδίκευση την έκανε ο Δήμος, για αυτό και λέμε ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της πόλης μας. Και βέβαια αυτό οφείλεται και στο ότι το προηγούμενο ΕΣΠΑ το είχαμε καθαρό και υγιές και δεν είχαμε μεταφερόμενα έργα, και άρα είχαμε πόρους να διαθέσουμε για νέα έργα και θυσιάσαμε τους αριθμούς για τους ανθρώπους και τα νέα έργα. Γιατί θα μπορούσες να έχεις μεταφερόμενα έργα πολλά, μεγάλη απορροφητικότητα αλλά να μην εντάσσεις καινούργια έργα. Εμείς κλείσαμε το προηγούμενα ΕΣΠΑ κανονικά και δεν μεταφέραμε έργα ώστε να βάλουμε έργα καινούργια που δημιουργούν νέες προοπτικές και σύγχρονες για την πόλη. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες μας και την διαχειριστική αρχή που συνεργάστηκε μαζί με τον προγραμματισμό με τον Δήμο του Βόλου και την Τεχνική Υπηρεσία, να ευχαριστήσω τον δήμαρχο του Βόλου που είναι εδώ για την άμεση συνεργασία γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή για να είμαστε εντάξει παρουσίασε ένα πάρα πολύ καλό πρόγραμμα το οποίο τώρα χρειάζεται μια ταχύτητα για την υλοποίηση. Και συνεχίζουμε.

Ο Θάνος Θεοδώρου

Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη Δημάρχου Βόλου, κ. Θάνος Θεοδώρου, ανέφερε:

Το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ήταν από τους βασικούς στόχους της Δημοτικής μας Αρχής. Είναι ευχάριστη ημέρα η σημερινή γιατί έχουμε φτάσει στο πρώτο μέρος του σχεδίου που είναι η έγκριση της όλης αυτής προσπάθειας που κάναμε τον τελευταίο χρόνο και πλέον περνάμε με τον ίδιο ζήλο στο δεύτερο στάδιο που θα είναι η υλοποίηση. Το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης έρχεται σε συνδυασμό και με το έργο της δημοτικής αρχής και συνδυάζει και έργα τα οποία γίνονται με ιδίους πόρους προς όφελος των δημοτών. Έχουμε 12 έργα τα οποία εντάσσονται στο ΕΤΠΑ και 15 έργα δράσης τα οποία εντάσσονται στο ΕΚΤ. Από τα 12 έργα που ανέφερε ο Περιφερειάρχης τα βασικότερα είναι η λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο το είχε ανάγκη η πόλη μας και για αυτό το λόγο πέρα από τα 5 εκ. Της χρηματοδότησης που έχουμε της έγκρισης της σημερινής, ο Δήμος Βόλου θα διαθέσει και 2.2 εκ. Ευρώ από ιδίους πόρους ώστε να γίνει αυτό το έργο. Έχουμε αναπλάσεις στο Παλιό Λιμεναρχείο, μιας εγκαταλειμμένης και υποβαθμισμένης περιοχής, έχουμε την ανάπλαση της Πλατείας Πανεπιστημίου, έχουμε ανάπλαση εκεί που ήταν το παλιό καφενείο του Πέτρου στη Νέα Ιωνία, θα δημιουργηθούν θέσεις στάθμευσης και στη Νέα Ιωνία στην οδό Μαιάνδρου αλλά και στον παλιό κινηματογράφο η Νίκη. Όλα αυτά τα έργα έχουν ως στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων, είναι έργα φιλικά προς το περιβάλλον, είναι έργα που εξασφαλίζουν μια καλύτερη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη μας και επίσης έχουμε και τις δράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τα οποία έχουν στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο τομέα αυτόν της απασχόλησης, την ενίσχυση της απασχόλησης.

Τώρα περνάμε στο δεύτερο στάδιο που είναι η υλοποίηση του προγράμματος, είμαστε έτοιμοι εδώ και ένα χρόνο και οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένουμε με ανυπομονησία να ανοίξει την πρόσκληση η Περιφέρεια για να ξεκινήσουμε και εμείς την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας.

Θέλω και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη τον κ. Αγοραστό για την στενή συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και γνωρίζει πολύ καλά τις συναντήσεις που κάναμε και τους τρόπους που βρήκαμε να βελτιώσουμε αυτή την πρόταση και να είναι σήμερα υγροποιήσιμη. Τις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου και την ομάδα εργασίας, καθώς επίσης και την διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας για όλη την συνεργασία.

Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν οι προσκλήσεις ο κ. Αγοραστός είπε: «Επειδή το αρχικό είχε μέσα και κόμβους και άλλα τα οποία πήγαν σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, και σωστά, έπρεπε να αντικατασταθούν. Τώρα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα θα πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα εγκριθεί, μετά θα πάει στην Αποκεντρωμένη, θα βγάλουμε την πρόσκληση, μία για τα έργα ΕΤΠΑ και μία για τα έργα ΕΚΤ, και όποιο είναι έτοιμο θα το δημοπρατεί απευθείας ο Δήμος Βόλου» για να προσθέσει ο κ. Θεοδώρου ότι από πλευράς του Δήμου Βόλου όλα έργα είναι  100% έτοιμα για δημοπράτηση.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο μέσα στον οποίο θεωρεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των έργων, σημείωσε ότι «Υπάρχουν έργα που έχουν πολύ μικρό χρονοδιάγραμμα, όπως είναι οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, η ανάπλαση της Πλατείας Πανεπιστημίου, το δίκτυο ποδηλατόδρομων, οι χώροι στάθευσης. Υπάρχουν και έργα όπως είναι το Δημοτικό Θέατρο δεν θα έχει τόσο σύντομο χρονοδιάγραμμα αλλά θα μπει ένα λιθαράκι και θα ολοκληρωθεί».

Στο σημείο αυτό ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «υπάρχει και ένας αστάθμητος παράγοντας που είναι και η αλλαγή του Νόμου. Όλα αυτά τα έργα είχαν προετοιμαστεί με τον παλιό Νόμο, δηλαδή εμείς σύμφωνα με την Νομοθεσία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου που ήταν με τον πλειοδοτικό διαγωνισμό και όχι τον ηλεκτρονικό είχαν τα τεύχη γίνει δημοπράτησης με αυτό τον τρόπο. Τώρα πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο δημοπράτησης. Λένε ότι έχουνε βγάλει τα πρότυπά τεύχη. Θέλει να γίνει μια αναπροσαρμογή. Και μετά είναι πως θα πάνε οι εργολαβίες. Αν έχεις ενστάσεις ή δεν έχεις, οι εγκρίσεις από το ελεγκτικό συνέδριο».

Τέλος αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης προγράμματος, τόνισε ότι «έργα θα δημοπρατηθούν πριν το τέλος του έτους. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και δεν χάνονται. Σε ένα χρόνο θα γίνει εκ του προγράμματος ο έλεγχος της διαδικασίας και πως προχωράνε τα έργα αλλά ταυτόχρονα θα υπάρχει ταχύτητα. Το Δημοτικό Θέατρο για παράδειγμα δεν μπορεί να έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ένα χρόνο. Έχουμε διασφαλίσει τα χρήματα και την διαδικασία».

«Ενωμένοι για το καλό της πόλης»

Ιδιαίτερη αναφορά, μετά από ερωτήσεις προς τους κ. Αγοραστό και Θεοδώρου, έγινε για το θέμα της αποκατάστασης – ομλαοποίησης των σχέσεων μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου

Ερώτηση: Η εικόνα που δίνετε σήμερα με τον κ. Θεοδώρου είναι ότι υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου. Είναι λίγο αντιφατική όμως με τις δημόσιες τοποθετήσεις του επικεφαλής της πλειοψηφίας του κ. Μπέου ο οποίος σε δημόσιο βήμα είχε αναφερθεί με όχι κολακευτικά σχόλια στο πνεύμα της συνεργασίας με εσάς κ. Αγοραστε. Έχει αλλάξει κάτι ή είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο η παρουσία του κ. Θεοδώρου εδώ;

Αγοραστός: Κοιτάξτε εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε το μέλλον της πόλης μας. Τα έργα ανήκουν στους πολίτες. Εμείς έχουμε την ευκαιρία μέσα από σωστή συνεργασία να πετυχαίνουμε έργα τα οποία ζητούσαν λύσεις χρόνια τώρα. Και μη νομίζετε είναι εύκολο σήμερα που το ανακοινώνουμε, η ανακοίνωση είναι ενός λεπτού, αλλά για να φτάσεις στην ανακοίνωση, χρειάζεται μια δουλειά χρόνου. Και δεν είναι ένας δρόμος πες κάνουμε τα τεύχη. Εδώ είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με αρχές, διαδικασίες, δείκτες που πρέπει να αποδεικνύεις, διαφορετικά δεν έχεις την έγκριση της ευρωπαϊκής επιτροπής. Εδώ έχουμε στοχοθεσία, δεν είναι ένα έργο.

Ερώτηση: Να το θέσουμε αλλιώς. Έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις σας; Γιατί να θυμίσουμε πριν 1 χρόνο ακριβώς ξεκινούσε η κόντρα για το έργο της ζωνοποίησης. Είχαμε δηλώσεις αιχμηρές εκατέρωθεν και όλη αυτή η κόντρα κλιμακώθηκε κατά την διάρκεια της χρονιάς και με αφορμή το χιονοδρομικό και άλλα διάφορα θέματα που αφορούσαν την Περιφέρεια και το Δήμο. ‘Έκλεισε αυτό το κεφάλαιο;

Αγοραστός: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Άλλωστε η πόλη του Βόλου για πρώτη φορά αλλάζει όλο το δίκτυο ύδρευσης, για πρώτη φορά 16 εκ., για πρώτη φορά έχει τόσες πολλές ενισχύσεις με συνεργασία στα Κέντρα Κοινότητας, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα θέματα αποχέτευσης γιατί έχουμε το παραλιακό μέτωπο, την ενίσχυση του βιολογικού καθαρισμού, έχουμε τη Νέα Αγχίαλο, την Αγριά, έχουμε πάρα πολλά. Κοιτάξτε, εγώ στον λόγο μου μπορεί να έχω και υποκειμενική κρίση, αλλά τα έργα λένε πάντα την αλήθεια.

Θεοδώρου: Εμείς έχουμε πει επανειλημμένα ότι όταν πρόκειται για συνεργασίες οι οποίες αποσκοπούν και έχουν όφελος στην τοπική κοινωνία και στην πόλη μας είμαστε πάντα θετικοί. Όσον αφορά την ερώτηση που κάνατε πριν δεν υπήρχε παρεξήγηση με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη. Υπήρχαν άλλοι παράγοντες που δεν είναι της ώρα να αναλύσουμε. Σήμερα είναι μια ευχάριστη ημέρα και πρέπει να μείνουμε στα θετικά αυτής της ημέρας, πρέπει να μείνουμε στο γεγονός ότι έρχονται χρήματα από το ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας στον Δήμο και θα γίνουν έργα προς όφελος των δημοτών και προς όφελος όλης της πόλης και δεν είναι μέρα για να αναδείξουμε αντιπαραθέσεις οι οποίες ανήκουν στο παρελθόν και θέλω να διαβεβαιώσω για ακόμη μία φορά ότι αυτές δεν είχαν να κάνουν με το πρόσωπο του Περιφερειάρχη. Υπήρχαν άλλοι παράγοντες οι οποίοι διαμόρφωσαν αυτή την ρήξη, ας το πούμε έτσι, εκείνη την χρονική περίοδο πέρυσι.

Αγοραστός: Έχουμε και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Γυναικών.

Θεοδώρου: Θα είναι την Παρασκευή εδώ ο Περιφερειάρχης να δώσουμε μαζί συνέντευξη τύπου.