Μετά τον ορυμαγδό των αντιδράσεων από σύσσωμη την αντιπολίτευση για την επιλογή Τσίπρα να προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ, τα βλέμματα όλων στρέφονται στην αυριανή ημέρα.
Η ΝΔ κρατά το κλειδί των εξελίξεων καθώς χωρίς την συναίνεσή της στην σύνθεση του ΕΣΡ δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται. Υπενθμίζεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκο Βούτσης έχει συγκαλέσει εκ νέου για αύριο το μεσημέρι νέα συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία ωστόσο δεν δείχνουν διαταθειμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν.
Από την Πειραιώς διαμηνύουν με σαφήνεια ότι:
- Εκλεισε το θέμα Πολύδωρα. «Ποιός Πολύδωρας; Δεν υπάρχει Πολύδωρας» λένε γαλάζια στελέχη. Προσθέτουν ταυτόχρονα ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να καλέσει στο Μαξίμου τον Βύρωνα Πολύδωρα είναι συνέχεια της αντιθεσμικής του συμπεριφοράς. «Η αρμοδιότητα και η ευθύνη της σύνθεσης του ΕΣΡ ανήκει στον πρόεδρο της Βουλής και η ανάμειξη του πρωθυπουργού και του Μεγάρου Μαξίμου είναι ευθεία παρέμβαση στο έργο του που τορπιλίζει τις προοπτικές συναίνεσης», λένε με νόημα στην ΝΔ. Θυμίζουν, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας αποκάλυψε, μιλώντας στην ΕΡΤ, το μεσημέρι της Κυριακής, ότι ο κ. Τσίπρας του τηλεφώνησε και του πρότεινε τη θέση.
Πηγές της ΝΔ επισημαίνουν ότι στη διάσκεψη των Προέδρων της βουλής, οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του Βασίλη Λεβέντη δεν επαρκούν για να διοριστεί ο Βύρων Πολύδωρος πρόεδρος στο ΕΣΡ. Όπως εξηγούν, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι έχουν αποδοκιμάσει την επιλογή του κ. Πολύδωρα, ενώ και οι εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσε το πρόσωπό του στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν θέσει τον πρώην υπουργό εκτός ΕΣΡ. Επομένως, εκτιμούν, η επιλογή του Βύρωνα Πολύδωρα είναι ήδη καταδικασμένη.
- Καμία διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει μεταξύ ΝΔ και Βούτση ή οποιουδήποτε κυβερνητικού στελέχους για τις άδειες και το ΕΣΡ.
- Η ΝΔ περιμένει από την κυβέρνηση να φέρει νέο νόμο με τον οποίο να καταργεί τον νόμο Παππά. «Χρειαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση πριν συζητήσουμε για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, χρειαζόμαστε νομοθετική ρύθμιση» λένε στελέχη της ΝΔ τα οποία δεν δείχνουν να πείθονται από τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι οι αρμοδιότητες περνούν στο ΕΣΡ πλέον μετά την απόφαση του ΣτΕ. «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να μπει στη συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ αν δεν έχει καταργηθεί νωρίτερα από τη Βουλή ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του “νόμου – παρωδία” για τις τηλεοπτικές άδειες, με το οποίο υπεκλάπησαν οι αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου που ρητά το Σύνταγμα τις αναθέτει στην ανεξάρτητη αρχή» σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ.
- Στην Πειραιώς, (αλλά και στην κυβέρνηση) αναμένουν την συνάντηση Μητσοτάκη- Παυλόπουλου στο προεδρικό μέγαρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας. Την συνάντηση ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραμονή της 28ης Οκτωβρίου και μετά την τηλεοπτική παρέμβασή του με την οποία καλούσε τους πολίτες σε «δημοκρατική εγρήγορση». Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να στηλιτεύσει τις «αντιθεσμικές ενέργειες» και τις «παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη», ζητώντας ταυτόχρονα να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη. «Να δούμε τι θα γίνει και τι θα ειπωθεί στη συνάντηση και μετά θα δούμε την τοποθέτηση Μητσοτάκη για τις άδειες» λένε πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
- Η Νέα Δημοκρατία έχει επίσης προαναγγείλει ότι θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση νόμου για την «επαναφορά στο ΕΣΡ του συνόλου των αρμοδιοτήτων», ευθύς μόλις γίνει γνωστή και καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ.
ΠΑΣΟΚ: Οχι σε Πολύδωρα, συζητάμε μόνο με επιστροφή αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ
«Οι σημερινές δηλώσεις του κ Πολύδωρα είναι ένας ακόμη λόγος να μην τον ψηφίσουμε» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΕΣΡ στη ΕΡΤ. Ο κ. Χρηστίδης σημειώνει ότι «πέρα από το παρελθόν του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δε μπορεί να παριστάνει τον κομματικό παράγοντα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο», ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται άμεσα μια άλλη συναινετική λύση. Τόνισε, επίσης, ότι τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, παρά η επιστροφή των αρμοδιοτήτων των τηλεοπτικών αδειών στο ΕΣΡ.