Πρώτη προτεραιότητα του Μεγάρου Μαξίμου η αλλαγή ατζέντας από την Συμφωνία των Πρεσπών
Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παλεύει να επιβιώσει στη νέα πολιτική και προβληματική κοινοβουλευτική πραγματικότητα -μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό- πατώντας σε μία διχαστική ρητορική επί των εθνικών ζητημάτων (όπως η Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και επί των θεμάτων της οικονομίας, προβάλλοντας την αμφιλεγόμενη θετική αποτελεσματικότητα μεταξύ της κυβέρνησης του και των προκατόχων του ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Σε κάθε ευκαιρία, αλλά και σε κάθε αφορμή, κυβερνητικά στελέχη επιτίθενται σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, κάνοντας σύγκριση για τα θέματα της οικονομίας, με βασικό στόχο το κατά πόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ) ή η Φώφη Γεννηματά (ΚΙΝΑΛ) εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους του κέντρου. «Ο κύριος Μητσοτάκης μάλλον έχει πλήρη άγνοια της εικόνας που έχει δώσει με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών στη διεθνή κοινή γνώμη και στους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο ο ίδιος και το κόμμα του, όσο και οι βίαιες ενέργειες των ταγμάτων εφόδου στο ελληνικό κοινοβούλιο που έδωσαν τον τόνο κατά το τελευταίο συλλαλητήριο», αναφέρουν από την κυβέρνηση και προσθέτουν: «Αν οι κάμερες κατέγραφαν χθες και τα off the record σχόλια των Ευρωπαίων ηγετών ( σ.σ στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου στη Λευκωσία), ίσως και να συνειδητοποιούσε τη ζημιά που έχει κάνει τόσο στη παράταξή του όσο και στη χώρα».
Η επόμενη ημέρα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει αναλάβει ένα μεγάλο βάρος στις πλάτες του και κουβαλά, πρακτικά πλέον, το βαρύ φορτίο της νέας, προβληματικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ, παράλληλα, η πλειονότητα των πολιτών είναι αντίθετη με τη συγκεκριμένη λύση στο Μακεδονικό. Ως άμυνα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το επιχείρημα πως όσοι διαφωνούν είναι ακραίοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε, όσους διαδήλωναν την Κυριακή στο Σύνταγμα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως «ακροδεξιούς λαϊκιστές» κατά τη διάρκεια του σύντομου διαλόγου που είχε για το ζήτημα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας σε βίντεο ακούγεται να περιγράφει τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο «ακροδεξιούς λαϊκιστές», επαναλάμβάνοντας ουσιαστικά τη θέση που είχε εκφράσει σε συνέντευξη του και στην εφημερίδα «Αυγή» λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο δηλώνοντας: «φαντάζομαι ότι ακραίες ομάδες θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν το συλλαλητήριο».
Εντωμεταξύ, σπαζοκεφαλιά αποτελεί ο ανασχηματισμός, για τον οποίον, αν και έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία για τοποθέτηση κεντροαριστερων στελεχών για τον πολυπόθητο άνοιγμα, ο Αλέξης Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, διότι, προς το παρόν, οι πρόθυμοι γυρολόγοι -πρώην ΠΑΣΟΚ- δεν επαρκούν για να κάνουν την έκπληξη που θα επιθυμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βασική προτεραιότητα για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί η αλλαγή ατζέντας και η απομάκρυνση της δημόσιας συζήτησης, όσο γίνεται, από το Μακεδονικό. Η κυβέρνηση έχει ήδη επιδοθεί σε ένα επικοινωνιακό ντελίριο, μέχρις ότου οι προσπάθειες να αποτυπωθούν στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες και θα κρίνουν το χρόνο των εκλογών. Οι κάλπες για το φθινόπωρο του 2019 είναι στο τραπέζι, αλλά με βασικό σενάριο να παραμένουν οι τριπλές εκλογές τον Μάιο.
Πάντως, η δυσαρέσκεια κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται συχνό φαινόμενο, ενώ χθες σε εκδήλωση του κόμματος στο Αιγάλεω εισέβαλαν μέλη της αντιεξουσιαστικής οργάνωσης Ρουβίκωνας. Ανάρτησαν πανό και έριξαν τρικάκια και στη συνέχεια αποχώρησαν. Στην εκδήλωση, στον χώρο Ελληνικό Μολύβι μετείχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.