Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 16:48
Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: «Αδικαιολόγητες οι διαμαρτυρίες για το αντλιοστάσιο στα Αστέρια Αγριάς» – Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός






Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες περιοίκων στην περιοχή Αστέρια Αγριάς, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί κεντρικό αντλιοστάσιο, για τις ανάγκες σύνδεσης του οικισμού, στο πλαίσιο του  έργου «ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ Δ. ΒΟΛΟΥ ΜΕ Ε.Ε.Λ. ΔΕΥΑΜΒ» η Επιχείρηση επισημαίνει  ότι όλες οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, με βάση τις προβλεπόμενες μελέτες και τον αρχικό σχεδιασμό και οιαδήποτε αλλαγή σε αυτή τη φάση του έργου είναι αδύνατη, αφού και το χρονοδιάγραμμα θα ανέτρεπε, αλλά θα έθετε και σε προφανή κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου, με πιθανή απώλεια των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων.

«Είναι τόσο μεγάλη η λειτουργική και περιβαλλοντική σημασία του συγκεκριμένου έργου, ώστε οι διαμαρτυρίες που προβάλλονται να μην δικαιολογούνται, όταν μάλιστα οι ίδιοι έχουν ενημερωθεί πλήρως για το σχεδιασμό, που άλλωστε προβλέπει ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του αντλιοστασίου, ο χώρος του πάρκου θα επανέλθει στην προτέρα του ακριβώς κατάσταση.

Όπως επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία, βασική και αδιαπραγμάτευτη θέση μας, ως Δημοτική Αρχή, είναι η ιεράρχηση και λύση των προβλημάτων της πόλης μας, στη βάση της ευρύτερης δυνατής ωφέλειας για λογαριασμό των πολιτών, με σεβασμό πάντα στη νομιμότητα και τη διαφάνεια.

Τα αναλυτικά στοιχεία

Στα πλαίσια του έργου: «ΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ Δ. ΒΟΛΟΥ ΜΕ Ε.Ε.Λ. ΔΕΥΑΜΒ», το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) κατασκευάζεται το δίκτυο μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού Αγριάς του Δήμου Βόλου προς το υφιστάμενο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.

Η μεταφορά των λυμάτων γίνεται με τέσσερα αντλιοστάσια, τα οποία καταθλίβουν το λύμα μέσω δίδυμων αγωγών με τελικό προορισμό το εγκατεστημένο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ στην περιοχή του Αναύρου στο Βόλο. Τα αντλιοστάσια αποτελούν πλήρεις προκατασκευασμένους, έτοιμους για εγκατάσταση, υπόγειους, κλειστούς και πλήρως στεγανούς αντλητικούς σταθμούς μεταφοράς των λυμάτων.

Με την υπ’ αριθμ. 13/2011 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ εγκρίθηκε η μελέτη του έργου,  ο τρόπος εκτέλεσης του και καθορίστηκαν οι όροι διενέργειας διαγωνισμού του έργου, ενώ εντάχθηκε με την υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ 173055/31-10-2011 απόφαση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και συγκεκριμένα στην πράξη «Αποχέτευση Ακαθάρτων Παραλιακού Μετώπου Μαλάκι – Βόλος» με κωδικό MIS 340185.

Επισημάνεται ότι στο στάδιο του σχεδιασμού και της έγκρισης της μελέτης του έργου έγιναν δύο παρουσιάσεις των έργων αποχέτευσης της Αγριάς από στελέχη της υπηρεσίας,  σε ανοικτές συγκεντρώσεις στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς τον Μάρτιο του 2010 και τον Οκτώβριο του 2013 (με εισηγητή τον Πρόεδρο του Δ.Σ.), παρουσία των κατοίκων της περιοχής και των τοπικών αρχών.  Τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν με την αριθμ. πρωτ. 120484/15-06-2012 Προέγκριση Δημοπράτησης από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και την υπ’ αριθμ. 160/2012 απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, ενώ η δημοπράτηση έγινε στις 10-01-2013, το δε συμφωνητικό με τον ανάδοχο του έργου υπεγράφη στις 20-09-2013 και η προθεσμία περαίωσης του έργου λήγει στις 30-06-2016. Με την υπ’ αριθμ. 516/2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου χορηγήθηκε η άδεια εκσκαφής για την κατασκευή αντλιοστασίων ακαθάρτων στην Αγριά, εντός κοινόχρηστων χώρων στα πλαίσια της υλοποίησης της πράξης: «Αποχέτευση Ακαθάρτων Παραλιακού Μετώπου Μαλάκι – Βόλος», μετά από θετική εισήγηση της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης – Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού και έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (αριθμός απόφασης 194/2014)

Συγκεκριμένα, για το κεντρικό αντλιοστάσιο ακαθάρτων Α4 στον κοινόχρηστο χώρο (πάρκο) στο συνοικισμό Δημοσίων Υπαλλήλων στα Αστέρια της Αγριάς, η χωροθέτηση του αντλιοστασίου έγινε με τα παρακάτω κριτήρια:

α) να βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο, ώστε να μην απαιτηθεί η αγορά γης για την κατασκευή του αντλιοστασίου

β) να βρίσκεται κοντά στην Ε.Ο. Βόλου – Αγριάς, από όπου διέρχονται οι καταθλιπτικοί αγωγοί μεταφοράς των λυμάτων προς το Βόλο

γ) να προβλεφθεί η μελλοντική σύνδεση του συνοικισμού με το δίκτυο ακαθάρτων της ΔΕΥΑΜΒ στο ίδιο κεντρικό αντλιοστάσιο, χωρίς την ανάγκη κατασκευής νέου τοπικού αντλιοστασίου για τις ανάγκες σύνδεσης του συνοικισμού των Αστεριών. Ο μοναδικός χώρος που πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια είναι ο χώρος που επιλέχθηκε για την κατασκευή του αντλιοστασίου δηλαδή στον  κοινόχρηστο χώρο (πάρκο) στα Αστέρια Αγριάς που περικλείεται από τις οδούς Ε.Ο. Βόλου – Αγριάς, Σηπιάδος, Νηλείας και Ιωλκού.   Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του αντλιοστασίου, ο χώρος του πάρκου θα επανέλθει στην προτέρα του ακριβώς κατάσταση, αφού το αντλιοστάσιο θα είναι εξ’ ολοκλήρου υπόγειο με την στέψη του να βρίσκεται στο επίπεδο του εδάφους», τονίζει η ΔΕΥΑΜΒ