Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025 13:03
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διγλωσσία στην κυβέρνηση: Μπορούμε και χωρίς ΔΝΤ, λέει ο Σκουρλέτης – Θέλουμε το ΔΝΤ, τονίζει ο Παπαδημητρίου






Το ζητούμενο σε μία διαπραγμάτευση, όπως επιμένουν να τη χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι της κυβέρνησης, είναι η σταθερή γραμμή πάνω στις θέσεις που εκφράζονται και υποστηρίζονται. Λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και ενώ τα κλιμάκια και οι υπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών, υπουργοί της κυβέρνησης εκφράζουν εκ διαμέτρου διαφορετικές θέσεις αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αποδεικνύοντας ότι το χρόνιο πρόβλημα της διγλωσσίας δεν έχει αντιμετωπιστεί. Ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ», την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, δήλωνε στον Bloomberg ότι «χρειαζόμαστε το ΔΝΤ».

«Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και αυτό η κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σουρλέτης, στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσθέτοντας ότι το θέμα το επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης ως προπέτασμα καπνού «για να καλύψει την απίστευτη προσήλωσή του στις μνημονιακές συνταγές, για να καλύψει το δικό του πρόγραμμα, που είναι ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τη λογική των μνημονίων».

Σχολιάζοντας την ημέρα «Black Friday» που εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι υπάρχει πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης για την πλειονότητα του κόσμου, ότι η παρατεταμένη λιτότητα των τελευταίων ετών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τη ζωή των περισσότερων στην Ελλάδα.

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το παρόν πρόγραμμα, τα σημερινά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί να είναι τα τελευταία και να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το 2017 θα είναι ένα έτος ανάπτυξης και ταυτόχρονα όμως σταθεροποίησης των όποιων επιτυχιών μπορούν να υπάρξουν έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δημιουργήσει πια τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές της λιτότητας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σκουρλέτης αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όσον αφορά δε την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμά ότι αυτή «φαίνεται πως προϋποθέτει την υιοθέτηση τέτοιων θέσεων που θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, και ιδιαίτερα του κόσμου της εργασίας», προσθέτοντας «νομίζω, λοιπόν, ότι η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ».

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητές του από τη νέα του θέση ως υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Σκουρέτης επισημαίνει στο Πρακτορείο ότι υπάρχει συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική, ο ανασχηματισμός δεν σημαίνει ότι ανέλαβε κάποια άλλη κυβέρνηση. Με βάση τη δουλειά που είχε γίνει προηγουμένως στο υπουργείο, τονίζει πως «υπάρχει ένα πολύ σοβαρό έργο μπροστά μας» και αναφέρεται στο «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης το οποίο ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο.

Τέλος, αναφερόμενος στην εκλογή Τραμπ, σημειώνει ότι η αμερικανική πολιτική έχει τις δικές της σταθερές ανεξαρτήτως αλλαγής προέδρων, «και άρα ίσως να μην εκπλαγούμε αρνητικά όσο κανείς μπορεί να φαντάζεται με βάση τα όσα δήλωνε προεκλογικά ο κ. Τραμπ».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ. Κύριε υπουργέ, θα ήθελα κατ΄ αρχάς το σχόλιό σας για τις ουρές και γι’ αυτό το φαινόμενο που ήρθε και στην Ελλάδα της Black Friday.

Απ. Το πιο σημαντικό που έχει κανείς να πει είναι ότι η πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, άρα θα μπορούσε κανείς να το προσεγγίσει έτσι, δηλαδή ότι δίνεται η ευκαιρία σε κάποιους καταναλωτές ιδιαίτερα νεότερους, νέα παιδιά, να έχουν πρόσβαση σε κάποια αγαθά. Δεν παύει από την άλλη να είναι και ένας τρόπος ζωής, είναι αυτά τα πράγματα που γίνονται καμιά φορά μόδα, είναι και οι τεχνικές κάποιων καταστημάτων για να αυξάνουνε τις πωλήσεις τους, όλα αυτά μαζί συμβαίνουν. Εκείνο όμως που κρατάω κυρίως εγώ είναι το πρώτο, δηλαδή ότι σήμερα η παρατεταμένη πια λιτότητα των τελευταίων ετών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τη ζωή των περισσότερων στην Ελλάδα.

Ερ. Παρόλα αυτά, κύριε υπουργέ, μαθαίνουμε ότι οι δανειστές ζητούν κι άλλα μέτρα. Κάπου διάβασα ότι το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ, ενώ ακολουθεί σκληρή γραμμή στα εργασιακά. Τι λέτε;

Απ. Είμαι απόλυτα πεισμένος, έχοντας πια αυτήν την εμπειρία όλων των φάσεων της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, ότι η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τελικά δεν βοηθάει στο να υπάρξει μια κατάληξη -και το βλέπουμε και στην υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης- η οποία να είναι πιο κοντά στις θέσεις της χώρας μας. Παρόλο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε μια θέση πιο κοντά στη δική μας για τα θέματα του χρέους, φαίνεται τελικά ότι η παρουσία του προϋποθέτει την υιοθέτηση τέτοιων θέσεων που θα είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας, και ιδιαίτερα του κόσμου της εργασίας. Νομίζω, λοιπόν, ότι η συζήτηση μπορεί να συνεχιστεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας και χωρίς το ΔΝΤ.

Ερ. Φαίνεται, όμως, ότι τουλάχιστον η Γερμανία το βάζει μέσα στο τραπέζι, επιμένει ο κ. Σόιμπλε. Η κυβέρνηση πόσο μπορεί να αντέξει αυτά τα σκληρά μέτρα που βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ, κυρίως τα εργασιακά, και από την άλλη μεριά να βλέπει, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. ότι είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης;

Απ. Είναι ακριβώς έτσι πως το λέτε. Ο κ Σόιμπλε θέλει την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γιατί βρίσκει έναν σύμμαχο για την υποστήριξη των ακραίων συνταγών λιτότητας που υποστηρίζει με συνέπεια όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Προσέξτε όμως την ίδια στιγμή βρισκόμαστε σε μια τέτοια φάση που έχουνε αυξηθεί οι φωνές από μεριάς των ευρωπαίων εταίρων μας που αμφισβητούν αυτή τη συνταγή της ακραίας λιτότητας. Για αυτό ακριβώς σας είπα ότι τελικά ο μέσος όρος των θέσεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είναι εις βάρος των δικών μας συμφερόντων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το παρόν πρόγραμμα, τα σημερινά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί να είναι τα τελευταία και να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι το 2017 θα είναι ένα έτος ανάπτυξης και ταυτόχρονα όμως σταθεροποίησης των όποιων επιτυχιών μπορούν να υπάρξουν έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δημιουργήσει πια τους όρους απεμπλοκής από τις πολιτικές της λιτότητας.

Ερ. Κύριε Σκουρλέτη, με αφορμή όλο αυτό το κλίμα ήρθε ξανά στο προσκήνιο το σενάριο με τις πρόωρες εκλογές. Τελικά οι πρόωρες εκλογές υπάρχουν στο τραπέζι έστω και ως απειλή;

Απ. Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών και αυτό το έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Οι πρόωρες εκλογές είναι το προπέτασμα καπνού από τον κ. Μητσοτάκη για να καλύψει την απίστευτη προσήλωσή του στις μνημονιακές συνταγές, για να καλύψει το δικό του πρόγραμμα, που είναι ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τη λογική των μνημονίων. Και απλώς αυτό που επιδιώκει επαναφέροντας αυτό το θέμα είναι να δημιουργεί έναν θόρυβο ακριβώς με βάση αυτή την σκοπιμότητα όπως σας ανέφερε πριν. ‘Αρα κανείς αυτή τη στιγμή αν δει τα πράγματα με κάποια σοβαρότητα δεν πρέπει να μιλάει για εκλογές.

Ερ. Εκλογές προέβλεψε και ο κ. Σαμαράς με αφορμή τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Απ. Ο κ. Σαμαράς δεν αποτελεί μια διαφορετική φωνή, ως προς αυτά που είπαμε, εκ μέρους του χώρου της ΝΔ. Σε σχέση με τα εθνικά θέματα, εάν κανείς πιστεύει ότι υπηρετείται η αναγκαία εθνική συνεννόηση σε μεγάλα ζητήματα, όπως το προσφυγικό, το Κυπριακό ή οι σχέσεις με την Τουρκία, ότι εξυπηρετείται αυτή η συνεννόηση μέσα από την προσφυγή στις κάλπες, αυτό νομίζω ότι θα πρέπει να γραφτεί στην ιστορία και να διδάσκεται στις επόμενες γενιές ως την πιο ανεύθυνη προσέγγιση εκ μέρους Έλληνα πολιτικού.

Ερ. ‘Αρα η Νέα Δημοκρατία κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να κάνει ως ελάχιστη εθνική συνεννόηση κύριε υπουργέ;

Απ. Δεν θα πω εγώ τι πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία, αυτό θα πρέπει να το αναζητήσει πρώτα απ΄ όλα η ίδια. Εκείνο το οποίο όμως θέλω να διαπιστώσω είναι ότι η ΝΔ συντάσσεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών, με το ΔΝΤ, και μάλιστα φαίνεται ότι υπάρχουν και κοινωνικές δυνάμεις που μπαίνουν σε αυτή την ανίερη συμμαχία. Και αναφέρομαι στις τελευταίες δηλώσεις του ΣΕΒ, ο οποίος πλέον θυμάται τον παλιό του ρόλο, όταν επί κυβερνήσεων Σαμαρά- Βενιζέλου έφερνε από το παράθυρο διάφορα αιτήματα τα οποία σχετιζόντουσαν με τη μείωση των εισοδημάτων, με την απορρύθμιση στο χώρο των εργασιακών σχέσεων. Ήταν αυτό που ονομάζαμε τότε και που εμφανίζεται σήμερα με μια άλλη μορφή «τρόικα εσωτερικού».

Ερ. Μια και αναφέρετε τον κ. Βενιζέλο, προχθές άκουσα τον κ. Τσίπρα που τον ταύτισε με τον κ. Μητσοτάκη και τον διαχώρισε από το ΠΑΣΟΚ, από την Κεντροαριστερά. Με την αφορμή και τα δημοσιεύματα για επαφές που διαψεύστηκαν από τον κ. Σπίρτζη και τον κ. Λαλιώτη, βλέπετε ότι διαμορφώνεται ένα κλίμα προσέγγισης ανάμεσα σε εσάς και το ΠΑΣΟΚ;

Απ. Καταρχάς να σας πως ότι φωνές σαν του κ. Βενιζέλου, και όχι μόνο, δείχνουν πράγματι μια απόλυτη ταύτιση με τον πολιτικό λόγο της ΝΔ. Ένα μεγάλο κομμάτι του σημερινού ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει διαφοροποιηθεί σε σχέση με την Νέα Δημοκρατία. Για το άλλο κομμάτι που αναφέρεστε, νομίζω ότι οφείλει να επαναπροσδιορίσει κάποιες βασικές στρατηγικές επιλογές και προσανατολισμούς του. Υπάρχει μια κρίση ταυτότητας. Όποιος λοιπόν σήμερα θέλει να μιλάει στο όνομα της Κεντροαριστεράς ας το κάνει, εμείς μιλάμε πάντοτε εξ ονόματος της Αριστερής, της ιστορικής της Αριστεράς, της Αριστεράς της εποχής μας. Όποιος θέλει να το κάνει οφείλει όμως προηγουμένως να βγάλει τα συμπεράσματά του από τις επιλογές αυτού του χώρου τα τελευταία χρόνια και οφείλει να επαναπροσδιοριστεί απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό. Αν δεν τα κάνει αυτά όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία.

Ερ. Κύριε υπουργέ, ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα που έχετε στα νέα σας καθήκοντα;

Απ. Καταρχήν μιλάμε για συνέχεια στην κυβερνητική πολιτική, ο ανασχηματισμός δεν σημαίνει ότι ανέλαβε κάποια άλλη κυβέρνηση. ‘Αρα με βάση τη δουλειά που είχε γίνει προηγουμένως στο υπουργείο Εσωτερικών θα κοιτάξουμε να επικαιροποιήσουμε ό,τι χρειάζεται επικαιροποίηση. Ήδη μελετάμε και «χτενίζουμε» ένα νομοσχέδιο το οποίο ήταν σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορούσε κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχε ονομαστεί ως «πολυνομοσχέδιο-σκούπα» στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί σύντομα και αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ισότητα των γυναικών, ζητήματα που σχετίζονται με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη, που διέπει τις λειτουργίες της Αυτοδιοίκησης και άλλα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με άλλα δευτερεύοντα ζητήματα λειτουργικά. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό έργο μπροστά μας.

Ερ. Κάτι τελευταίο, κύριε υπουργέ. Πιστεύετε ότι η εκλογή Τράμπ θα επηρεάσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, δεδομένου και του πολύ θετικού ρόλου που έπαιξε ο Ομπάμα στο θέμα του ελληνικού χρέους και γενικότερα της στήριξης που είχε η αμερικανική κυβέρνηση στα θέματα της οικονομίας;

Απ. Εάν ο κ. Τραμπ φανεί συνεπής στα όσα κατά καιρούς δήλωνε προεκλογικά και αν τελικά προσπαθήσει να αντιστοιχίσει την πολιτική του με βάση τα, θα έλεγε κανείς, ρατσιστικά συνθήματα, ομοφοβικά συνθήματα, αντιοικολογικές θέσεις που υποστήριξε στον προεκλογικό του αγώνα, τότε αυτό θα είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη για την ίδια την Αμερική, αλλά προφανώς επειδή μιλάμε για την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Ελπίζω να δείξει έναν ρεαλισμό, καμιά φορά καλός είναι ο ρεαλισμός όταν τα πράγματα κινδυνεύουν να γίνουν χειρότερα. Βεβαίως η αμερικανική πολιτική έχει τις δικές της σταθερές ανεξαρτήτως αλλαγής προέδρων, και άρα ίσως να μην εκπλαγούμε αρνητικά όσο κανείς μπορεί να φαντάζεται με βάση τα όσα δήλωνε προεκλογικά ο κ. Τραμπ.

 

Παπαδημητρίου: Θέλουμε και εμείς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

 

Ο δρόμος της ανάκαμψης περνάει μέσω της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, της ελάφρυνσης του χρέους και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, λέει ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, ένας οικονομολόγος που ανέβηκε στο κυβερνητικό άρμα αυτό το μήνα έπειτα από μία καριέρα που προσπαθούσε να αναπτύξει εναλλακτικές στα μακροοικονομικά που πρεσβεύει το ΔNT. Τώρα το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν η ελληνική ανάκαμψη θα συντελεστεί με αυτό ή χωρίς, λέει ο ίδιος σε συνέντευξη του.

«Το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη γνώμη του πολλές φορές», λέει ο 70χρονος Παπαδημητρίου, που έχει ζήσει περίπου πέντε δεκαετίες της ζωής του στις ΗΠΑ, απ’ όπου πήρε άδεια απ’ την θέση του Προέδρου του Ινστιτούτου Levy του Bard College. «Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει εάν στην πραγματικότητα θέλουν να είναι μέσα ή έξω απ’ το ελληνικό πρόγραμμα. Νομίζω ότι θέλουν, και θέλουμε και εμείς».

 

 

Πηγή: protothema.gr