Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2025 07:02
Θεσσαλία

Διεθνής διαγωνισμός της NASA στη Λάρισα – Πρεμιέρα με 70 συμμετοχές






Με τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικό ομιλητή, τον αστροφυσικό της NASA Σταμάτιο Κριμιζή ξεκινούν σήμερα στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία ταχυδρομείου της Λάρισας οι διήμερες εργασίες του Διεθνούς Διαγωνισμού της NASA.

Οι θεματικές ενότητες αυτή τη φορά δεν έχουν σχέση με το διάστημα, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας η ιδρύτρια του Βιομιμητισμού Ελλάδος έρευνας και καινοτομίας Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου αλλά αφορούν τον Πλανήτη, το θαλάσσιο περιβάλλον, τις φυσικές καταστροφές, την οικολογία και τη δημιουργική έννοια που θέλει να έχει η NASA.

Ήδη όπως ανέφερε η κ. Αλαμανταριώτου οι συμμετοχές έχουν φτάσει τις 70 περίπου. «Πρόκειται για μια συλλογική συνεργασία που επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του διαστήματος και της Γης η οποία λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2016 η συμμετοχή άγγιξε τους 15.000 πολίτες από 62 χώρες και 177 πόλεις σε όλο τον κόσμο και φέτος αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών όπου θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA και τα εργαλεία του Βιομιμητισμού Ελλάδος».

Από το 2012, ο Διεθνής Διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge, του Προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας της NASA, πρόσθεσε η κ. Αλαμανταριώτου, συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους παγκόσμιους hackathon στον κόσμο στον οποίο συμμετέχουν ομάδες επιστημόνων, εκπαιδευτικών, μηχανολόγων, σχεδιαστές, επιχειρηματίες, μαθητές, καλλιτέχνες, άτομα από το ευρύ πεδίο της τεχνολογίας, των υπολογιστών αλλά και παράλληλα από κάθε είδους ειδικότητα.

«Καλούμε λοιπόν κάθε ενδιαφερόμενο σ αυτή την πρόκληση 48-72 ωρών, η οποία περιλαμβάνει εντατική εργασία σε πρωτότυπες λύσεις, όπου στην συνέχεια οι 3 πρώτοι νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού θα κερδίσουν αντίστοιχα βραβεία και οι ιδέες θα προωθηθούν στο σύστημα αξιολόγησης της NASA όπου θα κριθούνε σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου οι επικρατέστερες εξελίσσονται μελλοντικά ως εταιρείες και προϊόντα. Σας περιμένουμε λοιπόν το Σάββατο 22 Απριλίου στης 10:00 το πρωί στο κτήριο Ιατρικής Σχολής, Πλατεία Ταχυδρομείου, με δωρεάν είσοδος για το κοινό».

Το πρόγραμμα του διήμερου NASA Space Apps Challenge στη Λάρισα έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

09:30 Εγγραφές

10:00 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, Ιδρύτρια Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνα και Καινοτομία (Παγκόσμια εκπρόσωπος Διαγωνισμού NASA σε συνεργασία με το ανοικτό κέντρο καινοτομίας της NASA). Αναστάσιος Βασιλειάδης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας.

Bασιλική Στεφανούλη, μέλος της πενταμελής πρώτης νικήτριας ομάδας NASA Λάρισα 2016.

Συζήτηση, μεταφορά ιδεών και εμπειριών από το περσινό διαγωνισμό NASA στη Λάρισα το 2016.

11:00 Τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικός ομιλητής χαιρετισμός. Σταμάτιος Κριμιζής, Ακαδημαϊκός – διαστημικός επιστήμονας αστροφυσικός της NASA.

11:20 Μανώλης Αναστασάκος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνα και Καινοτομία.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Ιδρυτής Αθηναϊκού Φεστιβάλ Τέχνης Εικόνας. Τάσεις στην δημιουργία εμπειριών.

Παναγιώτης Φιλίππου, Ελληνικοί Ουρανοί Timelapse astroscope, περισσότερα από 20 διεθνή βραβεία καλύτερου Βραβείου Ντοκιμαντέρ Hollywood στα (HIIDA). Μελάς Καραγιάννης, Συνιδρυτής ΦΕΤΑ ΚΟΜΙΚΣ. Σχεδιάζοντας ένα καλύτερο Κόσμο.

12:20 Xρήστος Γενιτσεφτσής, Ιδρυτής Πρόεδρος Open Mellon Αγροδιατροφικές Επιστήμες.

Θοδωρής Αλεξάνδρου, Ενεργό μέλος ομάδας Ινστιτούτου Ανάπτυξης και Επιχ/τητας. Συζήτηση για αναζήτηση χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις (Εμπειρία από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα).

13:00 Διάλειμμα Break

13:30 Δημιουργία ομάδων που θα συμμετάσχουν στην λύση παγκόσμιων προβλημάτων, παρουσίαση προκλήσεων από την NASA.

17:00 Αναγνώριση χορηγών και υποστηρικτών.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017

10:00 Πρωινό – Καφέ Breakfast

10:30 Βασίλειος Κορομπίλιας, Υπεύθυνος σχεδιασμού ευφυή εργαλείων και συστημάτων. Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνα και Καινοτομία. Παρουσίαση Βιομιμητικών εργαλείων και ευφυή συστημάτων.

11:00 Ενημέρωρη απο τις ομάδες για την πρόοδο τους και τελικές βελτιώσεις.

12:00 Οδηγίες για τον τρόπο υποβολής της πρότασης στο κεντρικό σύστημα αξιολόγησης.

12:30 Μεσημεριανό

13:30 Τελική παρουσίαση προτάσεων των ομάδων (5 – 10 λεπτών).

15:00 Ψηφοφορία Κριτών

16:00 Απονομή βραβείων

17:00 Λήξη της εκδήλωσης.

 

 

Πηγή: ert.gr