Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025 11:11
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δικαστής» Στεφανάκος: Ο λόγος του νόμος για τους βαρυποινίτες

Αγνωστες ιστορίες για το σούπερ λουξ κελί 40 στο οποίο ήταν κρατούμενος στον Κορυδαλλό – Απ’ έξω υπήρχε γραμματεία, ενώ μέσα είχε από air condition και δορυφορική τηλεόραση μέχρι DVD και κουρτίνα για να απομονώνεται από τα αδιάκριτα βλέμματα – Δεν έτρωγε κανένα φαγητό πριν το τσεκάρει ο δοκιμαστής του





Πέρασε σχεδόν το 1/3 της «καριέρας» του πίσω από τα κάγκελα των φυλακών. Εγινε ο πιο διάσημος κρατούμενος διατηρώντας δικό του blog, ενώ δεν σταμάτησε ποτέ να δίνει συνεντεύξεις και να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις για όλα όσα συνέβαιναν στην ελληνική κοινωνία. Ο Βασίλης Στεφανάκος, για όσους τον γνώριζαν μέσα στον Κορυδαλλό και τη Λάρισα, ήταν ένας από τους λίγους κρατούμενους που βοήθησε πολλούς συνανθρώπους του, είτε δίνοντάς τους χρήματα, είτε τρόφιμα, ακόμα και συμβουλές εν όψει σκληρών διενέξεων, παίζοντας τον ρόλο δικαστή-ειρηνοποιού.

Το μνημόσυνο που έγινε και η ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε την ώρα της κηδείας του στην Α’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού δείχνουν ότι ο «νονός των νονών», αν και είχε αποφυλακιστεί πριν από ενάμιση χρόνο, είχε αφήσει πίσω του φίλους και γνωστούς που τον σέβονταν και έπιναν νερό στ’ όνομά του.

 Ο Βασίλης Στεφανάκος με το βαρύ όνομα και το χοντρό πορτοφόλι δεν είχε πρόβλημα να περάσει καλά, όσο αυτό ήταν δυνατό στους τέσσερις τοίχους ενός σωφρονιστικού καταστήματος. Η δολοφονία του 58χρονου το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου από το καλάσνικοφ του πληρωμένου εκτελεστή του καταγράφεται ως το ακριβότερο συμβόλαιο θανάτου στην ιστορία του ελληνικού υποκόσμου, όμως το σημαντικότερο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κύκλος ενός παράνομου τόσο μέσα όσο και έξω από τις φυλακές έκλεισε με 29 σφαίρες.

Το εκτενές αφιέρωμα στη ζωή του Στεφανάκου και στον πόλεμο της μαφίας

Φίλοι και μπίζνες

ΟΒασίλης Στεφανάκος πέρασε για πρώτη φορά τη βαριά πύλη των φυλακών τον Ιανουάριο του 2008. Από την πρώτη στιγμή έδειχνε να προσαρμόζεται στη νέα πραγματικότητα και να μην έχει πρόβλημα. Εκεί έκανε παρέα με τον Παναγιώτη Βλαστό και τον Γιάννη Σκαφτούρο, με την ομάδα να αποφασίζει να καταστρώσει ένα πολυεπίπεδο project, το οποίο μεταξύ άλλων περιελάμβανε την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Μια υπόθεση για την οποία, όμως, ο ίδιος κατάφερε να καθαρίσει. Η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά την ολοκλήρωση μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης ήθελε τον Στεφανάκο μαζί με τους δύο φίλους του να έχουν ενωθεί ενάντια σε μια ομάδα που ήλεγχε ένα άλλο κομμάτι της νύχτας, όπου μέσω εντολών που έδιναν από τα κελιά τους με επιτυχία, να κατηγορούνται για εκβιασμούς, προστασία σε μαγαζιά, την απαγωγή Παναγόπουλου, αλλά και συμβόλαια θανάτου.

Το ακριβότερο συμβόλαιο θανάτου στην ιστορία του ελληνικού υπόκοσμου έχει το όνομα του Βασίλη Στεφανάκου και έκλεισε με ένα καλάσνικοφ και 29 σφαίρες πάνω στο σώμα του διαβόητου Godfather

Εκείνη την περίοδο ο Στεφανάκος μεταφέρθηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας. Το 2015 οι τρεις άνδρες βρέθηκαν ξανά στον Κορυδαλλό. Τα ονόματά τους μάλιστα συμπεριλαμβάνονταν σε ακόμη μία δικογραφία, στην οποία ήταν κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση που είχε στήσει το στρατηγείο της μέσα στις φυλακές. Συνολικά οι ποινές του capo dei capi είχαν φτάσει στα 50 έτη κάθειρξης. Τον Αύγουστο του 2016, μετά από 8 χρόνια και 4 μήνες στη φυλακή, ο Βασίλης Στεφανάκος κατάφερε να αποφυλακιστεί.

Οι ιστορίες που λέγονται για τις ημέρες και τα έργα του πίσω από τα κάγκελα είναι πολλές. Ολοι όσοι γνωρίζουν λένε ότι τα γεγονότα είναι πέρα για πέρα αληθινά, αν και δεν έχει αποδειχτεί τίποτα. Για παράδειγμα, είναι γνωστή στους μυημένους η αδυναμία που είχε στους αστακούς όσο βρισκόταν στο κελί του. Κάποιοι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, έλεγαν ότι δεν είχε πρόβλημα όποτε ήθελε να μπάζει μέσα ακόμη και γυναίκες για τους φίλους του, αν και αυτοί που ξέρουν πολύ καλά τα πράγματα λένε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στις φυλακές.

Στον Κορυδαλλό φιλοξενούνταν στην Α’ πτέρυγα, στο κελί με τον αριθμό 40. Φυσικά για έναν άνθρωπο της εμβέλειας του Βασίλη Στεφανάκου ο χώρος ήταν αποκλειστικός και διέθετε όλα όσα μπορούσε να βάλει κάποιος κρατούμενος στον χώρο του: Από air condition και δορυφορική τηλεόραση μέχρι ψυγείο, DVD και κουρτίνα που τον απομόνωνε από τα αδιάκριτα βλέμματα. Απέξω ακριβώς υπήρχε ένα τραπεζάκι, απ’ όπου οι φίλοι του συνήθιζαν να εκτελούν χρέη «γραμματέων» προκειμένου να μην τον ενοχλούν καθημερινά οι δεκάδες κρατούμενοι που ήθελαν να τον δουν. Ωστόσο υπήρχε κάτι άλλο που έκανε τον Βασίλη Στεφανάκο τον «άνθρωπο της φυλακής». Οποιος του ζητούσε κάποια βοήθεια, είτε οικονομική, είτε οτιδήποτε άλλο, δεν είχε κανένα πρόβλημα να κάνει ό,τι ήταν δυνατό τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Μέχρι και δικηγόρους έβαζε να παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε φτωχούς κρατούμενους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για νομική υπεράσπιση.

Ο διευθυντής των Φυλακών Κορυδαλλού Χριστόφορος Γιαννακόπουλος σε συνέντευξή του μετά τη δολοφονία του 58χρονου ήταν κατηγορηματικός: «Ο Στεφανάκος δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα εδώ μέσα. Το τι έκανε έξω δεν το γνωρίζω. Οπου μπορούσε να βοηθήσει στις φυλακές βοηθούσε. Δεν θα πω τα ονόματα των παιδιών, μια που είναι ακόμα κρατούμενοι, αλλά βοηθούσε τις οικογένειές τους. Δεν έδινε την εντύπωση ενός ποινικού εδώ μέσα. Ηταν άτομο με πολιτική συγκρότηση και είχε άποψη για τα πράγματα. Ο Στεφανάκος ήταν ένας άνθρωπος που δεν έβαζε νερό στο κρασί του. Επομένως δεν μπορούσε να είναι αγαπητός σε όλους. Ναι, είχε διενέξεις κι εδώ μέσα. Κάτι λογικό για κάποιον που κινείται στον χώρο που κινούνταν».

Δοκιμαστής του αστακού

Κρατούμενοι που πέρασαν αρκετό διάστημα μαζί με τον Βασίλη Στεφανάκο στον Κορυδαλλό, αλλά και στη Λάρισα, έχουν πολλές ιστορίες να θυμηθούν από τη ζωή του μέσα στη φυλακή. Οπως, για παράδειγμα, ότι ο Ελληνας Αλ Καπόνε είχε τον ρόλο του σοφού στις φυλακές και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που καλούνταν να παίξει τον δικαστή και τον ειρηνοποιό για να δώσει τέλος σε σοβαρές διενέξεις που έβλεπε ότι έτειναν να εκτροχιαστούν. Και ο λόγος του, με την ετυμηγορία που έβγαζε, ήταν νόμος. Κανείς δεν τολμούσε να τον αμφισβητήσει, να τον αθετήσει, να τον παραβεί. Ο Βασίλης Στεφανάκος, όπως λένε όσοι τον έζησαν από κοντά, απέφευγε να τρώει τα φαγητά της φυλακής. Αισθανόταν ότι έπρεπε να φυλάει τα νώτα του και δεν ήθελε να καταλήξει όπως ο Θόδωρος Γρηγοράκος πριν από μια δεκαετία, όταν «έφυγε» μέσα στο κελί του από μια δηλητηριασμένη με υδροκυάνιο μακαρονάδα. Ετσι, οποιοδήποτε φαγητό και αν έφτανε στο κελί του, πρώτα περνούσε από τους δοκιμαστές και στη συνέχεια, αν όλα ήταν εντάξει, κατέληγε στον ουρανίσκο του.

Οι «Πυρήνες» και οι «Αόρατοι»

Δεν είναι υπερβολή ότι η ζωή του 58χρονου στη φυλακή, σύμφωνα με όσους τον ήξεραν, ήταν πιο γεμάτη και δραστήρια από αυτή πολλών ελεύθερων που μέσα στη ρουτίνα της καθημερινότητας ελάχιστα πράγματα προλαβαίνουν να κάνουν. Διάβαζε πολύ, καθώς ήταν άτομο φιλομαθές, είχε άποψη, έγραφε και παράλληλα με τη βοήθεια φίλων του που ήταν εκτός φυλακής έστησε το δικό του blog με την ονομασία «Οι αόρατοι». Στη διαδικτυακή του πλατφόρμα συνήθιζε να ανεβάζει σχεδόν καθημερινά άρθρα και απόψεις έντονα πολιτικοποιημένες για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα και τις φυλακές.

Με το κινητό τηλέφωνο που διέθετε, μιλούσε με πολύ κόσμο και έδινε συνεντεύξεις. Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Στεφανάκος είχε καταφέρει να γίνει ο πιο διάσημος Ελληνας κρατούμενος με παρεμβάσεις στα ΜΜΕ. Σε μία από τις συνεντεύξεις του στο «ΘΕΜΑ» είχε μιλήσει και για τη σχέση του με τους «Πυρήνες της Φωτιάς»: «Αυτοί οι εννιά είναι φίλοι μου και κάναμε παρέα. Εχουμε μείνει και μαζί. Ηλικιακά θα μπορούσαν να είναι παιδιά μου. Γενικά, τους καμαρώνω. Οσο γι’ αυτά στα οποία δεν συμφωνώ μαζί τους, τους τα λέω όταν κουβεντιάζουμε, αν και τώρα μας απαγορεύουν να μιλάμε, εκτός βέβαια των τυχαίων συναντήσεων. Δεν χρειάστηκαν ποτέ τη βοήθεια κανενός στις φυλακές. Μπήκαν πιτσιρίκια, αλλά ήταν άντρες. Τώρα, όταν απολαμβάνεις έναν καλό καφέ με τον φίλο σου, σημασία έχει τι κουβεντιάζεις και όχι ποιος έφτιαξε τον καφέ». Στον Κορυδαλλό ο Βασίλης Στεφανάκος περνούσε πολλές ώρες της ημέρας με κάποιους από τους καταδικασμένους για τη συμμετοχή τους στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Οι πολιτικές τους συζητήσεις και οι κοινωνικοί προβληματισμοί ήταν καθημερινοί, χωρίς να έχει ποτέ αποδειχτεί αν τους βοηθούσε σε διάφορα επίπεδα.

Η κόντρα με τον Ακη

Λίγες ημέρες πριν αποφυλακιστεί, το καλοκαίρι του 2016, βγαίνει προς τα έξω ένα επεισόδιο που φέρεται να είχε με τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο- μάλιστα ο Στεφανάκος φέρεται να έδειρε τον Ακη μπροστά στα μάτια σωφρονιστικών υπαλλήλων και συγκρατούμενων του. Ο ίδιος λίγες ημέρες αργότερα βγήκε και έδωσε τη δική του εκδοχή για το συμβάν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στη ΣΤ’, τη VIP -υποτίθεται- πτέρυγα, πέφτει διαρκώς το ρεύμα από τη χρήση των ανεμιστήρων το καλοκαίρι και των θερμοσυσσωρευτών τον χειμώνα. Κι όταν κόβεται πάμε και σηκώνουμε τις ασφάλειες στον ηλεκτρικό πίνακα. Ετσι έγινε κι εκείνη την ώρα. Μόλις σήκωσε κάποιος τις ασφάλειες ο Ακης άρχισε να φωνάζει “θα μας κάψετε ζωντανούς όλους εδώ μέσα!” και διάφορα άλλα, αφού είναι γνωστός ο οξύθυμος και υπερβολικός χαρακτήρας του. Κι επειδή έχω μια καλή σχέση μαζί του, τον πλησίασα και του ζήτησα να ηρεμήσει. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και αγριέψαμε. Οταν διάβασα ότι τον χτύπησα, εξοργίστηκα. Δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε τέτοιου είδους επεισόδια στα 9 χρόνια που είμαι στη φυλακή. Πόσο μάλλον όταν απέναντί μου βρίσκεται ένας άνθρωπος 77 ετών».

Δάκρυα στον Κορυδαλλό

Η είδηση της δολοφονίας του «Ντον» έσκασε σαν βόμβα στα κελιά των Φυλακών Κορυδαλλού. Πολλοί από τους παλιούς συγκρατούμενούς του βάζουν τα κλάματα. Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Βασίλης έχει πέσει νεκρός από τις σφαίρες του καλάσνικοφ που έστρεψε πάνω του ο πληρωμένος δολοφόνος του. Την ημέρα της κηδείας του, στην Α’ πτέρυγα όπου κρατούταν το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του, οι κρατούμενοι συγκεντρώνονται και τηρούν ευλαβικά ενός λεπτού σιγή. Δύο από αυτούς αναλαμβάνουν να εκφωνήσουν τον επικήδειο όπου μεταξύ άλλων τονίζουν: «Ο Βασίλης, για όσα χρόνια ήταν στην Α’ πτέρυγα, στο κελί 40, η πόρτα του ήταν πάντα ανοιχτή για όσους είχαν ανάγκη. Για να βοηθήσει όσους χρειαζόντουσαν χρήματα για δικηγόρους, όσους είχαν ανάγκη. Προσπάθησε να αλλάξει τις φυλακές, δεν κοίταζε την πάρτη του αλλά τον συγκρατούμενο. Είτε τον συμπαθούσες είτε όχι, είχε διαλέξει έναν καθαρό δρόμο και τον πήγε μέχρι τέλους ευθεία. Είχε δικό του κώδικα αξιών, είχε δικές του αρχές, ήταν ιδιαίτερος. Οι λέξεις είναι φτωχές. Δεν θα τον ξεχάσουμε. Ο θάνατος δεν τον κέρδισε. Ο θάνατος κερδίζει μόνο όταν τον ξεχνάς. Κι εμείς δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ».

Η πόρτα του στο κελί 40 ήταν πάντα ανοιχτή, λένε οι πρώην συγκρατούμενοί του στις Φυλακές Κορυδαλλού

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
«Καθαρό» το καλάσνικοφ, άφαντη η λευκή Triumph, ούτε ίχνος dna

Το υλικό από κάμερες καταστημάτων της περιοχής αλλά και των ηλεκτρονικών ματιών της Τροχαίας για τη διαχείριση της κυκλοφορίας έχει μπει στο μικροσκόπιο των αναλυτών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, σε μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία, καθώς εξετάζεται και το ενδεχόμενο οι δράστες μετά τη δολοφονία του Στεφανάκου να εξαφάνισαν τη λευκή Triumph και να χρησιμοποίησαν άλλο όχημα για να σβήσουν τα ίχνη τους. Οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σημείο της δολοφονίας του Βασίλη Στεφανάκου για να εντοπίσουν το στοιχείο που θα οδηγήσει στο δρομολόγιο και την ταυτότητα των εκτελεστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες δεν άφησαν πίσω τους ίχνη DNA, αλλά ούτε και αποτυπώματα. Οπως προκύπτει από κάμερα που κατέγραψε το σκηνικό της δολοφονίας, ο εκτελεστής πλησίασε το θύμα ενώ είχε μπει στη μαύρη θωρακισμένη BMW και τη στιγμή που δεν είχε καν προλάβει να κλείσει την πόρτα. Οι αστυνομικοί που βλέπουν ξανά και ξανά το υλικό λένε ότι ο δολοφόνος δεν φαίνεται να πιάνει την πόρτα, αλλά να τη σπρώχνει από το πλάι και στη συνέχεια να πυροβολεί. Στο βίντεο δεν φαίνεται να φοράει γάντια, χωρίς, όμως, να αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε χειρουργικά. Τέλος, σύμφωνα με τις βαλλιστικές που έγιναν στους 29 κάλυκες που εντοπίστηκαν στο σημείο της δολοφονίας, το όπλο με το οποίο εκτέλεσαν τον Βασίλη Στεφανάκο είναι «καθαρό», δηλαδή δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια άλλη εγκληματική ενέργεια.

ΠΗΓΗ: protothema.gr