ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΛΟΥ: «Φυλλοροεί» το επάγγελμα από πρόωρη συνταξιοδότηση και φυγή στην ανεργία!
Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Δικηγορικός Σύλλογος συνδύασε την κοπή της πίτας με την Τσικνοπέμπτη . Η ομιλία του προέδρου κ. Γαϊτάνη επικεντρώθηκε στο ασφαλιστικό.
Για πρώτη φορά το 2017 θα έχουμε να πληρώσουμε ασφαλιστικές εισφορές δύο ετών. Είναι πιθανό να δοθεί κάποια παράταση , είναι πιθανόν οι εισφορές του 2016 να εξοφληθούν με δόσεις. Ακόμη κι έτσι όμως το ερώτημα είναι; Πού θα πρωτοπληρώνουμε εμείς οι δικηγόροι τις δόσεις; Στον ΕΦΚΑ; Στην Εφορία; Στις τράπεζες; Θα μας θυμίζουν την παλιά ελληνική κωμωδία «Οι δοσατζήδες». Όλα με δόσεις», είπε. Όπως τόνισε, αποτελεί πάντως κατόρθωμα για τους δικηγόρους του Βόλου ότι, παρά την πολύμηνη αποχή, το 2016 για το 2015 κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές, παραδίδοντας στον Σύλλογο βιβλιάρια το 57,67%. Το 2015 για το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 46%. Ίσως και λόγω της δυνατότητας ρυθμίσεων, που υπήρχαν τότε.
«Ο αγώνας τώρα παίρνει άλλη μορφή. 63 δικηγορικοί σύλλογοι , 63 πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων, μέχρι το τέλος του μήνα προσφεύγουν στο ΣτΕ κατά των Υπουργικών Αποφάσεων σ΄εφαρμογή του νόμου 4387/2016 για το ασφαλιστικό. Με πρωτοβουλία κι έξοδα του Συλλόγου μας τα μέλη του θα αποστείλουν ομαδική εξώδικη δήλωση προς τον ΕΦΚΑ. Για να δηλώσουν ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δεν συνιστά αναγνώριση χρέους, δεν συνιστά αποδοχή των εκδοθεισών πράξεων.
Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Αλλά ακόμη και στις δύσκολες καταστάσεις έξοδοι υπάρχουν. Αρκεί να μην είναι έξοδοι κινδύνου. Διότι εξόδους κινδύνου αποτελούν και η εσπευσμένη συνταξιοδότηση, αλλά και η φυγή των νέων προς την ανεργία. Το 2016 30 μέλη μας αποχώρησαν από τη δικηγορία. Οι 21 για να βγουν στη σύνταξη ή για να διοριστούν στο Δημόσιο. Οι 9 όμως, δηλαδή ποσοστό 30% , αποχώρησαν για να βρεθούν στην ανεργία. Γιατί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές εισφορές.
Οι δανειστές της χώρας, ο πολιτικός κόσμος όλοι συμφωνούν ότι το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη. Με κλειστά όμως δικηγορικά γραφεία, με τους νέους επιστήμονες ν΄αναζητούν τη λύση στη μετανάστευση για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε; Η ανάπτυξη θα έρθει με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ή με το να βάλουμε στα γραφεία POS; «Δει δη χρημάτων» έλεγε στην εποχή του ο Δημοσθένης και αυτό ισχύει και σήμερα.
«Δει δη χρημάτων» λοιπόν. Είτε με POS είτε χωρίς POS. Με τους δικηγόρους όμως παρόντες στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο».
Στην κοπή πίτας τιμήθηκαν δικηγόροι και ο εκπρόσωπος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων κ. Ηλιόπουλος.