Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024 14:58
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα -Ποιες μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες






Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω λιτότητα αυτή τη στιγμή, τονίζει για μία ακόμη φορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ομως, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό, ενώ επιμένει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5%. Σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να το επιδιώξει, σημειώνει, θα απαιτηθούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Ομως, τονίζει το Ταμείο, ακόμη κι αν εφαρμοστούν αυτές και άλλες πολιτικές που προτείνει, δεν θα είναι αρκετές για να λυθεί το ελληνικό πρόβλημα, καθώς είναι απαραίτητο οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν σε ελάφρυνση χρέους.

Ολα αυτά τα αναφέρει το ΔΝΤ σε πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, στις οποίες αναλύει τις προτεραιότητες προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Λαγκάρντ: Λέμε την ανελέητη αλήθεια

Τις θέσεις αυτές ουσιαστικά επανέλαβε και η Κριστίν Λαγκάρντ την Τετάρτη, η οποία μίλησε σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη βάση του φόρου εισοδήματος για να επιτρέψει μια πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, σύμφωνα με το mignatiou.com.

«Πολλοί λίγοι άνθρωποι σηκώνουν σήμερα το βάρος της φορολογίας», τόνισε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, προκειμένου να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του και να υπάρχει στοχευμένη προστασία των πιο ευάλωτων.

«Αναγνωρίσαμε τις θυσίες των Ελλήνων. Αναγνωρίσαμε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει. Αλλες μεταρρυθμίσεις όμως δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Και πρέπει να γίνουν για να απελευθερώσουν τη δυναμική της οικονομίας. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες», τόνισε.

«Λέμε την ανελέητη αλήθεια», σχολίασε η Λαγκάρντ σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις για τις εκθέσεις του ΔΝΤ.

Σε ερώτηση σχετική με τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος ανέφερε πως η έλλειψη δημοσιονομικής διαφάνειας ήταν ένα από τα θέματα που οδήγησαν στην ελληνική κρίση το 2010. «Το ελληνικό έλλειμμα αναθεωρήθηκε από το 6% στο 13% και υψηλότερα και τα στοιχεία της χώρας διαρκώς αναθεωρούνταν από την Eurostat. Δεν γνωρίζω αν η δουλειά στο σκέλος της στατιστικής διαφάνειας έχει ολοκληρωθεί», απάντησε.

Οι διευκρινίσεις του ΔΝΤ

Τα βασικά σημεία από τις απαντήσεις που έδωσε το Ταμείο για το ελληνικό ζήτημα, στη νέα δημοσίευση στην ιστοσελίδα του, για την επιστροφή της χώρας μας σε βιώσιμη ανάπτυξη:

Είναι αρκετές οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει;

Παρότι η Ελλάδα έκανε πρόσφατα πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, οι προκλήσεις παραμένουν. Συγκεκριμένα, οι δημοσιονομικές πολιτικές ακόμη δεν συμβάλλουν σε ανάπτυξη. Οι μισοί από τους μισθωτούς εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος, ενώ το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος παραμένει σε ιστορικό υψηλό (10,5% του ΑΕΠ, σχεδόν τετραπλάσιο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης). Την ίδια ώρα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το 45% των συνολικών δανείων και οι απλήρωτοι φόροι φτάνουν στο 70% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη παραμένουν αδύναμες. Για να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και να βγει επιτυχώς από την επίσημη χρηματοδότηση, πρέπει να εμβαθύνει και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις.

Ποιες πολιτικές προτείνει το ΔΝΤ;

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω λιτότητα αυτή τη στιγμή. Αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό.

Αλλά, αν η Ελλάδα αποφασίσει να θέσει στόχο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από 1,5% του ΑΕΠ, πρέπει να δείξει πώς θα το επιτύχει αξιόπιστα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ομως, αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν μόνο όταν θα έχει ξεκινήσει για τα καλά η ανάκαμψη.

Ανεξάρτητα από τον δημοσιονομικό στόχο, η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει πιο φιλικές προς την ανάπτυξη και δίκαιες πολιτικές. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα πρέπει να διευρύνει τη βάση του φόρου εισοδήματος, για να επιτρέψει πιο δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μειωθούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές που τώρα στέλνουν θέσεις εργασίας στη «μαύρη» οικονομία ή σε γειτονικές χώρες. Την ίδια στιγμή, χρειάζονται περαιτέρω συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συστήματος και να δημιουργηθεί ένα καλύτερο και πιο στοχευμένο σύστημα πρόνοιας, για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τις μεγάλες οφειλές προς το κράτος, αναδιαρθρώνοντας τα φορολογικά χρέη για βιώσιμους φορολογούμενους με βάση την ικανότητά τους να πληρώσουν και ενισχύοντας την επιβολή για εκείνους που μπορούν να πληρώσουν αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν. Η πλήρης καθιέρωση της νέας ανεξάρτητης αρχής εσόδων είναι κρίσιμη σε αυτό το ζήτημα.

Πώς θα αντιμετωπιστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;

Απαιτείται η πλήρης εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, με ισχυρότερη επιβολή και έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, για την αντιμετώπιση του τραπεζικού και φορολογικού χρέους. Θα πρέπει να ενισχυθούν τα εποπτικά μέσα, για να δίνονται κίνητρα στις τράπεζες προκειμένου να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η τραπεζική διακυβέρνηση πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και τα capital controls να εξαλειφθούν όσο δυνατόν ταχύτερα επιτρέπει η σύνεση, διατηρώντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ποιες άλλες μεταρρυθμίσεις προτείνει το ΔΝΤ για τη στήριξη της ανάπτυξης;

Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων είναι σημαντικές. Θα ήταν λάθος να συμπεράνει κανείς ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο προηγούμενο, λιγότερο ευέλικτο, πλαίσιο της αγοράς εργασίας. Αντί για αυτό, οι υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις πρέπει να συμπληρωθούν με μέτρα για την ευθυγράμμιση των κανόνων για τις ομαδικές απολύσεις και με πιο αποφασιστικές προσπάθειες να ανοίξουν τα υπολειπόμενα κλειστά επαγγέλματα και να αφαιρεθούν τα εμπόδια για τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις.

Θα επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη με αυτές τις μεταρρυθμίσεις;

Ακόμη και με την πλήρη εφαρμογή αυτών των πολιτικών, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από το πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, για να μπει το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο μονοπάτι. Αυτό δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει κούρεμα, αλλά μπορεί να περιλάβει περαιτέρω παρατάσεις του χρόνου ωρίμανσης και των περιόδων χάριτος, όπως και τον καθορισμό του επιτοκίου για τα ελληνικά δάνεια.

Πηγή: iefimerida.gr