Δοκιμάζονται τα όρια των πολιτικών αντοχών του Τσίπρα – Προβληματισμός στο Μαξίμου – Διαλυτικά φαινόμενα στους ΑΝΕΛ – Ερώτημα, πλέον, το πόσο θα αντέξει το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, που ελπίζει στη διάσπαση της κεντροαριστεράς.
Απότομη προσγείωση σε μία εφιαλτική κοινωνική πραγματικότητα επιφύλασσε η επόμενη ημέρα της αμφιλεγόμενης συμφωνίας για το Σκοπιανή για την κυβέρνηση, η οποία πέρασε από τις θριαμβολογίες στη γενικευμένη αποδοκιμασία.
Υπουργοί και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού βιώνουν τώρα από την αντίθετη, τα όσα έζησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την ωμή κατακραυγή από ένα οργισμένο μέρος της κοινωνίας. Ο μεγάλος φόβος για τους κυβερνώντες είναι πλέον, μήπως η συμφωνία των Πρεσπών λειτουργήσει ως αφορμή για το ξέσπασμα της γενικότερης δυσφορίας για την κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και των συνεχών δεσμεύσεων για σκληρά μέτρα, που ουσιαστικά έχουν οδηγήσει τη χώρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο. Στην περίπτωση που τα δύο αυτά ρεύματα της κοινωνικής δυσαρέσκειας συναντώνται και αλληλοτροφοδοτούνται, θα πρόκειται πιθανόν για την έναρξη μίας ταχύτατης διαδικασίας φθοράς και τελικά αποδρομής για την κυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Καθίσταται δε σαφές ότι το πολιτικό κεφάλαιο και οι αντοχές του κυβερνώντος σχήματος εξαντλούνται, με το ερώτημα «πόσο θα αντέξει» να πλανάται ήδη στο πολιτικό σκηνικό και αν τροφοδοτεί σενάρια.
Η κυβερνητική ρητορική εξαντλείται, μάλλον αναμενόμενα, σε δύο κατευθύνσεις: πρώτον, στην προσδοκία περί διάλυσης της κεντροαριστεράς και εύρεση συμμαχιών για τον ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο αυτό. Παρά τις επίμονες προσπάθειες της Φώφης Γεννηματά να αποκλείσει αυτή τη διέξοδο στον Αλέξη Τσίπρα, η επιμονή κάποιων δυνάμεων στο ΚΙΝΑΛ να τείνουν ευήκοα ώτα στον ΣΥΡΙΖΑ, συντηρεί τις ελπίδες του Μαξίμου.
Και δεύτερον, επιχειρεί να υποβαθμίσει και να ταυτίσει τις κοινωνικές αντιδράσεων με την ακροδεξιά. Η Κουμουνδούρου ισχυρίστηκε το βράδυ της Τρίτης ότι «οι δήθεν αυθόρμητες αποδοκιμασίες από πολίτες σε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παρά στημένα επεισόδια από μεμονωμένα ακροδεξιά στοιχεία, και με τη συμμετοχή στελεχών της ΝΔ. Πρόκειται για περιθωριακές ενέργειες, και ως τέτοιες τις αντιμετωπίζουμε».
Στο ίδιο και πιο επιθετικό ύφος ήταν και η δήλωση του Σταύρου Κοντονή, ο οποίος δέχθηκε αποδοκιμασίες σε εκδήλωση στα Γιαννιτσά και «χρέωσε» τις διαμαρτυρίες σε «ακροδεξιούς της ΝΔ» και σε «νεοναζί της Χρυσής Αυγής».
Ωστόσο, η έκταση και η ένταση των αποδοκιμασιών, που δέχονται υπουργοί και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού δεν αφήνουν περιθώρια για τις κοινωνικές διαθέσεις, τουλάχιστον μίας μεγάλης μάζας κόσμου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν θύμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας, μαζί με την Θεοδώρα Τζάκρη. Το παρατεταμένο «ουουου» και ο χαρακτηρισμός «προδότες», που τους απέδωσε ο κόσμος, κατά την επίσκεψή τους στην εισαγγελία Γιαννιτσιών, αντηχεί ακόμα στα αυτιά τους.
Μάλιστα, πηγαίνοντας αμέσως μετά στην Έδεσσα, παραλίγο να βρεθούν κατάφατσα με πολίτες, που ήθελαν να τους επιδώσουν επιστολή διαμαρτυρίας για τη συμφωνία με τα Σκόπια και οι οποίοι εμποδίστηκαν από την αστυνομία. Τελικά άκουσαν το πλήθος να τραγουδά το «Μακεδονία ξακουστή».
Η κυρία Τζάκρη, συμπέρανε ότι «η ΝΔ συμπράττει σε οργανωμένες επιθέσεις με τη Χρυσή Αυγή»
Νωρίτερα στη Λάρισα, πολίτες αποδοκίμασαν τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση.
Έντονα ήταν και τα επεισόδια και στα Χανιά, όταν η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά αποδοκιμάστηκε κατά τα εγκαίνια των νέων γραφείων των ΑΝΕΛ.
Σωσίβιο το χρέος;
Μέσα σε αυτό το κοινωνικό κλίμα, οι κυβερνώντες προσδοκούν πλέον μόνο σε μία καλή ρύθμιση για το ελληνικό χρέος στο αυριανό eurogroup, ώστε να «ισοφαρίσουν» την κατάσταση. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η ρύθμιση θεωρηθεί θετική – παρά τις συγκρατημένες εκτιμήσεις, που υπάρχουν από πολλές πλευρές – είναι αβέβαιο αν θα κατευνάσει το κύμα οργής, καθώς εκτιμάται ότι η αίσθηση πως η κυβέρνηση έδωσε το όνομα Μακεδονία στη διαπραγμάτευση για τα οικονομικά, μπορεί να κάνει χειρότερα τα πράγματα για το Μαξίμου!