Είκοσι πέντε δράστες κακοποίησης ανηλίκων αποκαλύφθηκαν, ενώ σαράντα τέσσερα ανήλικα παιδιά, βρέφη έως 18 ετών, σώθηκαν από τη βασανιστική ψυχική και σωματική κακοποίηση, που δέχονταν.
Ανυπεράσπιστα παιδιά που κακοποιούνται, απέκτησαν φωνή και σώζονται, ενώ όσα βρίσκονται σε κίνδυνο ακόμη και επιβίωσης, βρήκαν στήριγμα στη Λάρισα. Αυτό χάρη στη σωτήρια παρέμβαση του Οργανισμού «Χαμόγελου του Παιδιού» και ειδικότερα στη λειτουργία του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας, που εδρεύει στη Λάρισα, και δέχεται καθημερινά τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια. Είναι λίγος ο καιρός που δραστηριοποιείται ο Οργανισμός με ειδικότερες υπηρεσίες στη Θεσσαλία, και από τη δράση του, αλλά και τις περιπτώσεις που έρχονται στο φως, έχει αποδείξει ότι η κοινωνία τον έχει ανάγκη.
Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας, στη Λάρισα, κ. Γρηγόρης Λιογγαρίδης, μας παρουσιάζει τα στοιχεία δράσης του πρώτου εξαμήνου του 2016, απ’ τα οποία απορρέει η σημαντικότητα της λειτουργίας του στην πόλη μας και γενικότερα για όλη τη Θεσσαλία, προς όφελος όλων των ανυπεράσπιστων παιδιών αλλά και αυτών που χρειάζονται στήριξη οικονομική ή ιατρική για να τα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Ο κ. Λιογγαρίδης μας λέει: «Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε πείσμα των καιρών κατάφερε να ανταποκριθεί στο 100% των αιτημάτων βοήθειας και στήριξης που έλαβε το πρώτο εξάμηνο του 2016 και να προσφέρει σταθερές και ποιοτικές υπηρεσίες στα παιδιά της Θεσσαλίας.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, το Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Θεσσαλίας (ΚΑΚΕ) στήριξε 498 παιδιά με προβλήματα διαβίωσης (στήριξη σε είδος: τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα, βιβλία, παιχνίδια κλπ). Ο συνολικός αριθμός των εξυπηρετούμενων οικογενειών από τις οποίες προέρχονται τα παιδιά αυτά είναι 169 οικογένειες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των οικογενειών αυτών (85%) έρχονται στο «Χαμόγελο» με ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ το υπόλοιπο 15% είναι περιστατικά που παραπέμπονται από άλλους φορείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συντριπτικό ποσοστό 95% οι γονείς των οικογενειών που στηρίζονται από το ΚΑΚΕ Θεσσαλίας, είναι άνεργοι. Όσον αφορά στα παιδιά με προβλήματα υγείας που απευθύνθηκαν στο «Χαμόγελο», καλύφθηκαν 45 αιτήματα (100% ανταπόκριση) που αφορούσαν σε 20 παιδιά. Το ίδιο διάστημα, το ΚΑΚΕ Θεσσαλίας έλαβε συνολικά 25 καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων, τις οποίες και προώθησε στις αρμόδιες αρχές. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε 44 παιδιά και των δύο φύλων και όλων των ηλικιακών ομάδων (0 έως 18 ετών). Θύτες, σε όλες τις περιπτώσεις, υπήρξαν άτομα του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντος. 11 από τις καταγγελίες αυτές, αφορούσαν στην περιοχή της Λάρισας, ενώ από τις υπόλοιπες καταγγελίες, 9 αφορούσαν στον Βόλο, 1 τα Τρίκαλα και 4 την Καρδίτσα».
ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ
Άλλη μία από τις πολλές υπηρεσίες του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι η κοινωνική και ψυχολογική στήριξη παιδιών, η οποία παρέχεται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Στο πρώτο εξάμηνο του 2016, και συγκεκριμένα για το διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου που παρασχέθηκε αυτή η υπηρεσία, σύμφωνα με τον κ. Λιογγαρίδη: «εξυπηρετήθηκαν 43 περιστατικά, είτε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων είτε με παρουσία στα γραφεία του οργανισμού. Επίσης μέσω της υπηρεσίας ενημέρωσης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σε σχολεία όλης της Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν μέσα σε λιγότερο από 3 μήνες, 30 παρεμβάσεις πρόληψης. Ενημερώθηκαν συνολικά 1.667 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 20 γονείς και κηδεμόνες και 35 εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, μέσω της ενημέρωσης του Κινητού Εργαστηρίου Εκπαίδευσης «Οδυσσέας», ενημερώθηκαν 351 παιδιά και 90 γονείς και εκπαιδευτικοί. Τα θέματα που καλύπτονται στις παρεμβάσεις αυτές, αφορούν στην ασφάλεια στο διαδίκτυο, την παιδική κακοποίηση, τη σχολική βία και τον εκφοβισμό.
ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Τα στελέχη του Κέντρου Στήριξης Λάρισας, του Οργανισμού, εννοείται ότι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να βρεθούν δίπλα στα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς της περιοχής μας. Σύμφωνα με τους σκοπούς τους, εφόσον είναι παιδιά σε κίνδυνο και σε ανάγκη που χρειάζονται στήριξη ήταν εκεί. Σύμφωνα με τον κ. Λιογγαρίδη: «Αρχικά πήγαμε στους προσωρινούς καταυλισμούς της «ΡΟΚΑ» και του Φρουρίου Τρικάλων και στη συνέχεια στον καταυλισμό του Κουτσόχερου. Πέραν της ενημέρωσης που κάναμε με έντυπο υλικό, σε διάφορες γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά, φαρσί) που αφορούσε στις δωρεάν τηλεφωνικές υπηρεσίες που παρέχει το «Χαμόγελο του παιδιού» μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα παιδιά 116000 και της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης για παιδιά 116111, το ΚΑΚΕ Θεσσαλίας, προχώρησε στην ενίσχυση παιδιών προσφύγων με τη διανομή 200 φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Επιπρόσθετα, ψυχολόγος του οργανισμού σε συνεργασία με εθελοντές προσέφερε στα παιδιά του καταυλισμού Κουτσόχερου δράσεις δημιουργικής απασχόλησης σε 420 παιδιά πρόσφυγες».
Κ.Α.Κ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης (ΚΑΚΕ) στη Θεσσαλία, με έδρα τη Λάρισα, υπό τον συν- τονισμό του Πανελλήνιου Κ.Α.Κ.Ε., παρέχονται οι εξής υπηρεσίες: – Στήριξη Παιδιών με προβλήματα διαβίωσης – Στήριξη Παιδιών με προβλήματα Υγείας – Ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών – Λήψη καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης παιδιών – Επιτόπιες παρεμβάσεις για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο – Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών και οικογενειών Στη διάθεση του Κ.Α.Κ.Ε. τίθενται όλες οι δράσεις που υλοποιεί πανελλαδικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Ασθενοφόρα (εξειδικευμένες Κινητές Μονάδες) για νεογνά και παιδιά. Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής. Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «Οδυσσέας». Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056. Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116 000. AMBER ALERT Hellas. Παράλληλα, στη Λάρισα λειτουργεί το Τμήμα Εθελοντισμού καθώς και το Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι του οργανισμού.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ