Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025 15:14
Τοπικά

Αλβανοί αγοράζουν σπίτια στο Βόλο για πρώτη κατοικία!






Εργάστηκαν σκληρά στο Βόλο επί σειρά ετών, κοπιαστικά, με μόχθο και τώρα επιστρέφουν τα χρήματα που έβγαλαν στην Αλβανία και τα επενδύουν στην κτηματαγορά για να καλύψουν τις ανάγκες της πρώτης κατοικίας. Οι υπήκοοι Αλβανίας, που επέλεξαν τη Μαγνησία για οικονομικό τους καταφύγιο, «σηκώνουν» σήμερα την κτηματαγορά του Νομού, σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία και την τονώνουν με αγορές, οι οποίες το α’ εξάμηνο του 2017 καλύπτουν ένα ποσοστό της τάξεως του 15%.

Το ενδιαφέρον τους πρωτοπαρουσιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο χρόνο οπότε ξεκίνησαν και τα τηλεφωνήματα σε μεσιτικά γραφεία. Με την περαιτέρω πτώση των τιμών το 2017 στα παλιά ακίνητα κατά 20-25%, οι οικονομικοί μετανάστες του Βόλου βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν ένα όνειρο ζωής πραγματικότητα: Να αποκτήσουν στο Βόλο όπου μεγάλωσαν τις οικογένειές τους ένα δικό τους κεραμίδι.

Εχοντας δραστηριοποιηθεί στον οικοδομικό τομέα και αποκτήσει εμπειρία πολλών ετών μπορούν και μετατρέπουν με προσωπική εργασία τα παλιά ακίνητα σε καινούργια, ανακαινίζοντάς τα καλαίσθητα. Αποχωρούν λοιπόν από το ενοίκιο και αφήνουν πίσω τους την ανασφάλεια για τη διαμονή του αύριο.

Αναζητούν μεγάλα σπίτια

Το ενδιαφέρον των οικονομικών μεταναστών της Αλβανίας, όπως λέει η μεσίτρια κ. Σοφία Χαλκιά, εστιάζεται στην κάλυψη των αναγκών της πρώτης κατοικίας. «Θέλουν να αγοράσουν σπίτια για την οικογένειά τους και γι’ αυτό επιλέγουν διαμερίσματα με πολλά δωμάτια, τριάρια, ώστε για κάθε παιδί να υπάρχει και ένα δωμάτιο» εξηγεί.

Τα ποσά της επένδυσή τους είναι έως 60.000 ευρώ και οι αγορές γίνονται τοις μετρητοίς. «Εργάστηκαν σκληρά με μόχθο και ήρθε η ώρα να επενδύσουν τα χρήματά τους στη χώρα μας, ενισχύοντας και την τοπική αγορά», σημειώνει περαιτέρω.

Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και απαιτητικοί στις αγορές τους, καθώς ενδιαφέρονται τα ακίνητα να είναι κοντά στα σχολεία των παιδιών, σε μικρή απόσταση από τη γειτονιά όπου διέμειναν επί χρόνια και βέβαια να έχουν μία καλή διαρρύθμιση και να παρέχουν όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα και γι’ αυτό κάνουν ιδιαίτερη και επίμονη έρευνα.

Κίνητρο οι τιμές

Τα παλιά ακίνητα στην αγορά δεν έχουν ζήτηση, ενώ η προσφορά είναι μεγάλη. Οι οικονομικοί μετανάστες της Αλβανίας το γνωρίζουν αυτό και επενδύουν λοιπόν τα χρήματά τους σε τριάρια και παλιές μονοκατοικίες, που δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον για τους ντόπιους εδώ και χρόνια.

Η μεσίτρια Ρία Σκούρτη Σταυροπούλου εξηγεί ότι Βολιώτες επενδυτές ενδιαφέρονται για καινούργια διαμερίσματα κατά κύριο λόγο γκαρσονιέρες και δυάρια. Χρησιμοποιούν αυτά είτε για πρώτη κατοικία, είτε για λόγους επένδυσης.

Το κενό λοιπόν που υπάρχει στην αγορά καλύπτεται τώρα από τους οικονομικούς μετανάστες. «Θέλουν μονοκατοικίες εμβαδού 90-95 τετραγωνικών μέτρων με τιμές κόστους έως 40.000 ευρώ. Σε αυτά υπάρχει πληθώρα. Το ίδιο και στα μεγάλα ακίνητα σε τριάρια και τεσσάρια» επισημαίνει.

Η κτηματαγορά

Σύμφωνα με τις μεσίτριες, το πρώτο εξάμηνο του 2017 συνέχισε να δουλεύει με αστικά ακίνητα κυρίως μικρής έκτασης για επένδυση ή ιδιοκατοίκηση. Η κίνηση που παρουσιάστηκε σε σχέση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι ανοδική.

Η προσφορά πλέον που υπάρχει στα καλά ακίνητα μικρού εμβαδού, που είχαν ενδιαφέρον όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι πλέον ελάχιστη. Επίσης, λίγα είναι τα καινούργια ακίνητα προς πώληση για πρώτη κατοικία, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα έχει «βαλτώσει».

Αυτή την περίοδο μεγάλο όγκο εργασίας για τα μεσιτικά γραφεία καταλαμβάνουν οι ενοικιάσεις διαμερισμάτων για φοιτητική στέγη. Η ζήτηση εξακολουθεί να παρουσιάζεται αυξημένη, όμως η προσφορά στα καλά ακίνητα είναι περιορισμένη έως ελάχιστη, καθώς πολλοί φοιτητές μερίμνησαν και έκλεισαν γκαρσονιέρες πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς ήταν σίγουροι για τις σχολές που είχαν περάσει.

Η εξοχική κατοικία συνεχίζει να παρουσιάζει ισχνό ενδιαφέρον. Οι Βολιώτες επενδύουν τα χρήματά τους σε αστικά ακίνητα κυρίως για εξασφάλιση, καθώς λίγοι είναι εκείνοι που καλύπτουν ανάγκες πρώτης κατοικίας.

Η κτηματαγορά εκτιμάται ότι θα χρειαστεί πολύ χρόνο προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο λόγω της κρίσης βηματισμό της. Οι απώλειες που έχει γνωρίσει στα χρόνια της οικονομικής κρίσης είναι πολύ μεγάλες. Ωστόσο, η αυξημένη κίνηση του α’ εξαμήνου του 2017 προκαλεί διάχυτα την αισιοδοξία ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζεΙ.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ -ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ