Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025 10:39
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκανε πίσω η κυβέρνηση για την απεργία -Απέσυρε τις τροπολογίες






Μετά τον σάλο αντιδράσεων, η κυβέρνηση έκανε προσωρινά πίσω στο θέμα της αυξημένης πλειοψηφίας για την κήρυξη απεργίας.

Ετσι, αποσύρονται σήμερα Τρίτη από το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με:

  • Το ποσοστό της απαρτίας για συζήτηση και λήψη απόφασης κήρυξης απεργίας στις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων σωματείων.
  • Την αποζημίωση για εργατικά ατυχήματα με ευθύνη του εργοδότη.
  • Τον προγραμματισμό και την παροχή εργασίας του προσωπικού των ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι τροπολογίες θα κατατεθούν εκ νέου σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις και θετικές τροποποιήσεις στις προβλέψεις τους.

«Με την εκ νέου κατάθεση των τροπολογιών, θα δοθεί ο χρόνος για ευχερέστερη συζήτηση του περιεχομένου τους στο Κοινοβούλιο, ώστε να μην υπάρχουν προσχηματικές ενστάσεις επί της διαδικασίας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, είχε κατατεθεί στη Βουλή και αναμένονταν να ψηφιστεί αύριο, Τρίτη η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και οι θεσμοί.

Η σχετική ρύθμιση κατατέθηκε ως τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τον δορυφόρο «ΕΛΛΑΣ ΣΑΤ» που ψηφίζεται αύριο.

Η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπει πως για την κήρυξη απεργίας απαιτείται το 50% των οικονομικά ενεργών μελών πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Υπενθυμίζεται πως με τον ισχύοντα νόμο απαιτούνταν μόλις το 20%.

Ειδικά, όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «ορίζεται ότι για τη συζήτηση και λήψη απόφασης απεργίας απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης (σήμερα η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να ληφθεί υπο προϋποθέσεις και από το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών).

Αποσαφηνίζεται η αληθής έννοια της διάταξης αναφορικά με την υποχρέωση καταβολής της προβλεπόμενης δαπάνης εκ μέρους του εργοδότη σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος εφόσον διαπιστώνεται με δικαστική απόφαση ότι οφείλεται σε δόλο του τελευταίου είτε ως προς το αποτέλεσμα του ατυχήματος καθεαυτό  είτε ως προ τη μη τήρηση διατάξεων που ορίζουν μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας στην εργασία», αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Διαβάστε την τροπολογία σε μορφή PDF.

Επιπλέον, στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζεται ότι της αποζημίωσης εργαζόμενου προηγείται δικαστική απόφαση, που διαπιστώνει εάν υπήρχε δόλος εκ μέρους του εργοδότη, είτε σε ό,τι αφορά το ατύχημα ειδικά, είτε στη μη τήρηση μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία. Σημειώνεται πως η διάταξη κρίνεται απ’ τον νομοθέτη ως αναγκαία, δεδομένου ότι η μέχρι σήμερα διατύπωση των προϋποθέσεων αποζημίωσης λόγω ατυχήματος, οδηγούσε σε αρκετές περιπτώσεις σε απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής της.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας, στη συγκεκριμένη τροπολογία, συμπεριλαμβάνει και ρύθμιση με την οποία καταργεί την εξαίρεση του κλάδου των οδηγών από την υποχρέωση ανάρτησης υπερωριών. Πλέον υποχρεούται ο πρόεδρος κάθε ΚΤΕΛ όπως και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, να καταχωρούν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας, στοιχεία όπως οι υπερωρίες αλλά και ο πίνακας αναπαύσεων του προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, η εξαίρεση του συγκεκριμένου κλάδου από την ανωτέρω υποχρέωση, είχε συμβάλει στην έκρηξη του φαινομένου αυθαιρεσιών της εργατικής νομοθεσίας.

ΚΚΕ: Νέο πολιτικό έγκλημα στα εργατικά δικαιώματα

Νέο “πολιτικό έγκλημα” ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος την τροπολογία που κατατέθηκε απόψε για τον τρόπο κήρυξης των απεργιών και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι την έφερε “σαν κλέφτης” στη Βουλή.

Από την Ολομέλεια και απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υπουργό, Γ. Κατρούγκαλο, ο κ. Καραθανασόπουλος μίλησε για πρόκληση και υποστήριξε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί τον ορισμό της πολιτικής αλητείας. “Είστε θλιβεροί γιατί σαν τους κλέφτες φέρνετε την τροπολογία για να συζητηθεί αύριο με μία κατεπείγουσα διαδικασία γιατί νομίζετε ότι έτσι θα πιάσετε στον ύπνο την εργατική τάξη, ότι δεν θα προλάβουν να οργανώσουν την αντίδρασή τους οι εργαζόμενοι. Είσαστε βαθιά γελασμένοι, θα τους βρείτε μπροστά σας καθημερινά στους δρόμους με αποκορύφωμα την απεργία στις 14 Δεκέμβρη” είπε ο κ. Καραθανασόπουλος.

ΑΔΕΔΥ: Πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη

Αντιδρώντας στην τροπολογία για τις απεργίες, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε πανελλαδική στάση εργασίας για την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου,

Η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κοραή στις 12.00, σημειώνοντας πως θα ακολουθήσει πορεία προς την Βουλή.

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φέρει εσπευσμένα στη Βουλή τροπολογία στον συνδικαλιστικό νόμο, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα!».

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, «το απόγευμα της Δευτέρας 4/12 η κυβέρνηση έφερε, κατά την πάγια τακτική της, εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο, τη σχετική τροπολογία που συμφώνησε με τους θεσμούς στα κρυφά και ερήμην των εργαζομένων, με σκοπό να ψηφιστεί από την Βουλή την Τρίτη 5/12».

«Μάλιστα, στην ίδια τροπολογία η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, καθώς περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη», προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

Τονίζει επίσης ότι «η σπουδή της κυβέρνησης στην υλοποίηση των αντιδημοκρατικών, αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, προδίδει την προσπάθειά της να αποφύγει όσο μπορεί την οργή του κόσμου της εργασίας και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων».

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, προκηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας για την Τρίτη 5 Δεκέμβρη, από τις 11.30 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου.

Καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλ. Κοραή στις 12.00 και στην πορεία προς την Βουλή που θα ακολουθήσει.

Καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε όλη τη χώρα να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην Πανελλαδική – Πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη για να διατρανώσουμε όλοι και όλες μαζί την αντίθεσή μας στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης. Καλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, μέσα από τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες τους, να οργανώσουν την αναγκαία αγωνιστική κλιμάκωση για την ανατροπή μιας πολιτικής που συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό να καταστρέφει τη ζωή και το μέλλον μας», καταλήγει η ΑΔΕΔΥ.

Πηγή:  iefimerida.gr