Ενα ηχηρό «όχι», ένα σαφές «ναι» και δύο «ίσως» εισέπραξε μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου που εσπευσμένα κατέθεσε προς διαβούλευση, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Μετά τον κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας, προσμετρώντας τα υπέρ και τα κατά των προτάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα «κουκιά» στη Βουλή, από τις αντιδράσεις των κομμάτων, κατέληξε σε ένα σύστημα σχεδόν απλής αναλογικής.
Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων σε επίπεδο αριθμών έχει ως εξής:
- ΣΥΡΙΖΑ: 144 βουλευτές
- ΝΔ: 75
- Χ.Α: 18
- Δημοκρατική Συμπαράταξη: 16
- ΚΚΕ: 15
- ΠΟΤΑΜΙ: 10
- ΑΝΕΛ: 9
- ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 9
- Ανεξάρτητοι βουλευτές: 4
Στην «ομάδα» των 4 ανεξάρτητων βουλευτών ανήκουν οι Σ. Παναγούλης, Ν. Νικολόπουλος, Χ. Θεοχάρης και Λ. Γρηγοράκος.
Για να ισχύσει ο εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, απαιτούνται 200 ψήφοι. Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι 200 μπορεί να προκύψουν οριακά, ακόμη και στην περίπτωση που Ν.Δ- ΠΟΤΑΜΙ και ΚΚΕ δεν δώσουν θετική ψήφο. Ειδάλλως, ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, όχι όμως τέτοια που να οδηγούσε στην εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές.
Τι προβλέπει η κυβερνητική πρόταση
Η κυβερνητική πρόταση, προβλέπει πλήρη κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών, θέσπιση ψήφου στα 17 έτη, διατήρηση για το «κατώφλι» του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Επιχειρηματολογεί δε ότι το σχέδιο νόμου «αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και θέτει τις βάσεις για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα» και διευρύνει την εκλογική βάση, «δίνοντας ουσιαστικό πολιτικό ρόλο και λόγο στους νέους».
Η Νέα Δημοκρατία αρνήθηκε τον «εκλογικό νόμο-οπερέτα» όπως τον χαρακτήρισε, προβλέποντας ότι θα κάνει «πολύ κακό» στην πατρίδα.
Το Ποτάμι έκανε λόγο για «θεσμικό έγκλημα» τονίζοντας πως «η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία».
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, είπε ότι συμφωνεί σε κάποια από τα σημεία του, όπως την διατήρηση του 3%, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και την μείωση του μπόνους, αλλά διαφωνεί με την πλήρη κατάργησή του. Επιτίθεται κατά ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ ζητώντας από την μεν κυβέρνηση να μην επισπεύσει τις διαδικασίες, από την δε αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει σε αλλαγή του μπόνους.
Ο Βασίλης Λεβέντης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση καθώς προβλέπει πλήρη κατάργηση του μπόνους και ψήφο στα 17.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης υπό τον τίτλο «Αναλογική Εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών», τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα, 1η Ιουλίου.
Σε ανακοίνωση του, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρει πως «η ανάδειξη του εθνικού Κοινοβουλίου συνιστά κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και ύψιστης σημασίας πολιτειακή λειτουργία, καθώς αποτελεί τον κυριότερο τρόπο εκδήλωσης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και του χαρακτήρα του εκλογικού σώματος ως άμεσου οργάνου του Κράτους. Με το παρόν σχέδιο νόμου πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση της σχέσης των Ελλήνων πολιτών με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
- Επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης (“μπόνους”) του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις.
- -Ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δίνοντας ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νέους, καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας.
- Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.