Η στασιμότητα στο θέμα του μεταναστευτικού, όσον αφορά στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλει πρόσφυγες και μετανάστες, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες στα νησιά του Αιγαίου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επεισόδια από πλευράς των προσφύγων με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο. Τη Δευτέρα δεκάδες αγανακτισμένοι άνθρωποι που βρίσκονταν υπό περιορισμό επί 25ήμερο, αλλά πλέον μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο νησί, χωρίς όμως να μπορούν να φύγουν από αυτό, κατέλαβαν το χώρο μπροστά στην υπηρεσία ασύλου και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί και ζητώντας να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο.
Από τον καταυλισμό βγήκαν αμέσως οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί, ενώ διμοιρία ΜΑΤ αποκατέστησε την τάξη χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Κανείς δεν γνωρίζει πάντως τι θα γίνει την επόμενη φορά και πόσο ακόμη θα μπορούν να κρατήσουν τους πρόσφυγες οι Αρχές. Την Κυριακή είχαν προηγηθεί κι άλλα επεισόδια μικρής έκτασης στον Καρά Τεπέ, ενώ δεκάδες Ιρακινοί και Σύροι κυρίως μέλη οικογενειών με παιδιά συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Αίτημα τους να τους επιτραπεί να αναχωρήσουν για την υπόλοιπη Ελλάδα και στη συνέχεια για την Ευρώπη.
Αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν περισσότεροι από 54.000 πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, με τις ροές να έχουν μειωθεί αισθητά.
Στην Αττική οι πρόσφυγες ανέρχονται συνολικά σε 14.475, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται 8.556 άτομα, στην Κεντρική Ελλάδα 2.039 και στη Νότια Ελλάδα 324. Την ίδια ώρα, στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 29.075 πρόσφυγες.
Μήνυση από τον δήμαρχο Χίου στον Μουζάλα
Σε τρεις μόλις μήνες κατέρρευσε η αγαστή συνεργασία του Δήμου Χίου και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού να γνωστοποιεί στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την πρόθεσή του, μετά το εξώδικο, να καταθέσει μήνυση κατά του Γιάννη Μουζάλα αλλά και κατά παντός υπευθύνου για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη ΒΙ.ΑΛ..
Σύμφωνα με τον ίδιο παρά τις εκκλήσεις του Δήμου σε σειρά ζητημάτων που άπτονται τόσο των συνθηκών διαμονής των προσφύγων και των μεταναστών στο Χαλκειός όσο και των λειτουργικών ζητημάτων της ΒΙ.ΑΛ., κανένας δεν έχει ανταποκριθεί ενώ αισίως ακόμα και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα.
Η κορυφή του παγόβουνου ήρθε με τις εικόνες που μετέδωσε το Politischios.gr μέσα από τις οποίες εγείρονται σοβαρά ζητήματα γύρω από την υγιεινή στην περιοχή του Χαλκειούς. Η εικόνα του πλημμυρισμένου από λύματα hotspot, προκάλεσε τόσο την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής όσο και του ίδιου του Δήμου που βεβαίωσε ακόμα μία παραβίαση των βασικών όρων της παραχώρησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω η Νομική Υπηρεσία του Δήμου βεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι ο υπεύθυνος της λειτουργίας του Κέντρου έχει εντοπιστεί κι έτσι η δουλειά της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Χίου θα είναι εξαιρετικά εύκολη.
Τζολί: Δώστε λύση στο μεταναστευτικό γιατί θα ακολουθήσει «χάος»
Νέα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ενσκήψει στο μεταναστευτικό, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με το «χάος» απηύθυνε η Αντζελίνα Τζολί.
«Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι σήμερα (σ.σ. το ένα τρίτο από αυτούς είναι πρόσφυγες), δηλαδή περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 70 χρόνια», τόνισε η αμερικανίδα ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, σε ομιλία της στην έδρα του BBC στο Λονδίνο.
«Αυτό υποδηλώνει κάτι βαθιά ανησυχητικό όσον αφορά την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο», πρόσθεσε.
Επίσκεψη Θεοδωράκη στους πρόσφυγες του Ελληνικού
Επίσκεψη στο Ελληνικό, όπου βρίσκονται περίπου 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες, πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας ο Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από τους δήμαρχους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας.
Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι, παρά τις προσπάθειες των δήμων παραμένουν ανυπέρβλητα προβλήματα, τα οποία δεν θα λυθούν χωρίς αποσυμφόρηση του χώρου.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, η κυβέρνηση έχει σκοπό να φέρει στο Ελληνικό επιπλέον 500 μετανάστες.
Όπως επισήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού, η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει τα στρατόπεδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που δεν χρησιμοποιούνται ώστε να δημιουργηθούν μικρότερα και επαρκέστερα κέντρα φιλοξενίας.
Ο δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος σημείωσε ότι «αυτό που συμβαίνει είναι προσβολή και για τους ίδιους τους μετανάστες και για τις τοπικές μας κοινωνίες», ενώ ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης τόνισε: «Η κατάσταση στο Ελληνικό εκθέτει διεθνώς τη χώρα με άθλιες συνθήκες διαμονής». Τέλος, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου σημείωσε: «Η κατάσταση πλέον είναι απολύτως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια».
Πηγή: protothema.gr