Ο επιχειρηματίας κρατήθηκε για πολλές ώρες από μια ένοπλη οργάνωση άγνωστη στον Λίβανο πριν αφεθεί ελεύθερος χθες, Παρασκευή, το βράδυ, έγινε γνωστό από πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.
Η λιβανική αστυνομία παρέλαβε τον Χάνιμπαλ Καντάφι και θα τον ανακρίνει, δήλωσε μία απ’ αυτές τις πηγές, χωρίς να διευκρινίσει πού απελευθερώθηκε.
Μια άλλη πηγή στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Χάνιμπαλ Καντάφι “απήχθη από μια ένοπλη οργάνωση στην περιοχή της Μπεκάα (ανατολικός Λίβανος) ενώ ερχόταν από τη Συρία, και αφέθηκε ελεύθερος τη νύκτα της Παρασκευής στην ίδια περιοχή”.
Το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε πως οι απαγωγείς ζητούσαν “πληροφορίες για τον Μούσα Σαντρ”, τον επικεφαλής του λιβανικού σιιτικού συμβουλίου ο οποίος εξαφανίσθηκε στη διάρκεια μιας επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει το 1978 στη Λιβύη, και επιβεβαίωσε πως ο Καντάφι απήχθη στην περιοχή της Μπεκάα.
Ο Χάνιμπαλ Καντάφι εμφανίσθηκε χθες το βράδυ σ’ ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το ιδιωτικό λιβανικό κανάλι αλ-Ζαντίντ για να δηλώσει πως “είναι καλά”. Φαινόταν ωστόσο να τον έχουν χτυπήσει, καθώς έφερε μώλωπες και τα μάτια του ήταν μαυρισμένα, ωστόσο η προέλευση και η ημερομηνία του βίντεο δεν διευκρινίσθηκαν.
Στο βίντεο αυτό, καλεί “όλους όσοι έχουν αποδείξεις για την υπόθεση του ιμάμη Μούσα Σαντρ να τις παρουσιάσουν χωρίς καθυστέρηση”.
Μετά την εξαφάνιση του ιμάμη, η σιιτική κοινότητα του Λιβάνου θεωρούσε υπεύθυνο τον Μουάμαρ Καντάφι, η οικογένεια του οποίου δεν ήταν συνεπώς ευπρόσδεκτη στον Λίβανο.
Ένας πρώην εκπρόσωπος της Λιβύης στον Αραβικό Σύνδεσμο, ο Αμπντέλ Μονέιμ αλ-Χόνι, είχε υποστηρίξει το 2011 στην παναραβική εφημερίδα Αλ-Χαγιάτ ότι ο Μούσα Σαντρ είχε φονευθεί στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λιβή και η σορός του είχε ενταφιασθεί στη λιβυκή περιοχή της Σέμπχα (800 χλμ. νότια της Τρίπολης).