Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024 22:02
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά: Η επόμενη ημέρα μετά τις 110 τουρκικές παραβιάσεις πάνω από το Αιγαίο






Σε μία προσπάθεια να ακυρώσουν την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε με την παρέμβαση του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Τούρκοι προχώρησαν όχι μόνο σε μαζικές παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, αλλά και σε αρκετές υπερπτήσεις πάνω από ακριτικά νησιά. Ήταν η δική τους γνωστή απάντηση, με σκοπό να τροφοδοτήσει το φοβικό σύνδρομο στην Αθήνα, αλλά επί της ουσίας δεν αλλάζει τα δεδομένα: το γεγονός, δηλαδή, πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα «ισοπεδώσουν» τη βραχονησίδα, στην οποία ενδεχομένως θα αποβιβαστούν Τούρκοι κομάντος, προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκαν συνολικά 110 τέτοια περιστατικά σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο από 35 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 14 ήταν οπλισμένα. Πρόκειται για 15 σχηματισμούς F-16 δύο σχηματισμούς F-4 και τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, που προέβησαν επίσης σε 35 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Αναχαιτίζοντας τα τουρκικά μαχητικά, ελληνικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν με τους εισβολείς σε έξι εικονικές αερομαχίες.

Εκτός από το αμυντικό δόγμα που εξέθεσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ (γιατί περί αυτού πρόκειται) υπήρξε και η ρητορική. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός παρέμεινε στη γνωστή κατευναστική ρητορική του. Ετοιμάζει, εξάλλου, τις αποσκευές του για την επίσκεψη στην Τουρκία. Το πολεμικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν επηρεάσει τον προγραμματισμό αυτής της επίσκεψης.

Από το Ισραήλ που βρέθηκε χθες για την 5η τριμερή σύνοδο κορυφής (Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ) ζήτησε από την Άγκυρα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο». Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», προσθέτοντας «με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».

Από την πλευρά, ο υπουργός Άμυνας κινήθηκε όσον αφορά τους τόνους σε “τουρκικό” κλίμα. Προφανώς υπογράμμισε την προσήλωση της Αθήνας στην ειρήνη, αλλά ήταν απειλητικός για την περίπτωση που οι Τούρκοι επιδιώξουν να καταλάβουν χιλιοστό ελληνικού εδάφους. Είναι σαφές πως εκτός από το διαφορετικό ταμπεραμέντο και τις ιδεολογικοπολιτικές αναφορές των δύο ηγετών που συγκροτούν τη σημερινή κυβέρνηση, για τον Πάνο Καμμένο οι υψηλοί τόνοι αποκτούν εκ των πραγμάτων και μία προεκλογική χροιά.

Το βασικό πρόβλημα της Άγκυρας, ωστόσο, δεν είναι το Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι επαναφέρει κάθε τόσο τις γνωστές επεκτατικές διεκδικήσεις της. Το βασικό πρόβλημα είναι η αδυναμία της να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω του γεγονότος ότι η Ουάσιγκτον έχει ανάψει κόκκινο φως. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, πάντως, δήλωσε για μία ακόμα φορά πως εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στις διαφιλονικούμενες περιοχές «θα αντιδράσουμε ανάλογα».

Εκτός από την αντίδραση στην παρέμβαση του ναυάρχου Αποστολάκη, είναι εμφανές πως στην Άγκυρα επικρατεί εκνευρισμός, κυρίως επειδή μένει έξω από το πλαίσιο συνεργασιών που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και στον ενεργειακό και στον πολιτικοδιπλωματικό και στον αμυντικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό συνεδριάζει στις 11 το πρωί, χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στη Σερβία, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου. Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσει η ενημέρωση επί κρίσιμων θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής της επόμενης περιόδου, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά.

 

 

Πηγή: protothema.gr