Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024 01:51
Τοπικά

Επεσαν “βροχή” οι κλήσεις από τη Δημοτική Αστυνομία






Συνολικά 4.787 κλήσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και του Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης (Σ.Ε.Σ) βεβαιώθηκαν από την Δημοτική Αστυνομία Βόλου για διάστημα πέντε μηνών και συγκεκριμένα από τις 5 Ιανουαρίου 2016 έως και το τέλος Μαΐου 2016. Το προσωπικό της Υπηρεσίας, μόλις τέσσερις δημοτικοί αστυνομικοί, όπως επισημαίνεται από τον Δήμο Βόλου, καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, ενώ την ίδια στιγμή την συμβολή και συμμόρφωση των δημοτών ζητά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πέγιος

Πιο αναλυτικά η Δημοτική Αστυνομία για το χρονικό διάστημα από 5 Ιανουαρίου 2016 έως και 31 Μαΐου 2016 βεβαίωσε 712 κλήσεις για παράνομη στάθμευση – ΚΟΚ και 4.075 κλήσεις για ελεγχόμενη στάθμευση – ΣΕΣ.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα έγιναν 55 έλεγχοι για παραβάσεις για τραπεζοκαθίσματα σε καταστήματα υγιειονομικού ενδιαφέροντος και περίπτερα ενώ η υπηρεσία δέχθηκε και 10 καταγγελίες.

Στις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό της υπηρεσίας αναφέρθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Πέγιος. “Καταφέραμε να επαναλειτουργήσουμε την Δημοτική Αστυνομία για το καλό της πόλης και προς όφελος των δημοτών ωστόσο είναι κατανοητό από όλους πως είναι αδύνατον να λειτουργήσει σωστά μια υπηρεσία η οποία και είναι στελεχωμένη μόλις από τέσσερα άτομα προσωπικό. Οι προσπάθειες που καταβάλλουν αυτοί οι άνθρωποι είναι υπεράνθρωπες. Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος έχουμε ουκ ολίγες φορές απευθυνθεί στο αρμόδιο Υπουργείο για στελέχωση της υπηρεσίας χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουμε πάρει την οποιαδήποτε απάντηση”.

Ο ίδιος επισήμανε πως για να αλλάξει η εικόνα της πόλης στην προσπάθεια που καταβάλλει η δημοτική αρχή πρέπει να συμβάλλουν πάνω και πρώτα από όλους οι ίδιοι οι δημότες. “Ακόμα και να στελεχωθεί η υπηρεσία αν οι ίδιοι οι δημότες δεν κατανοήσουν πως δεν μπορούν να σταθμεύουν οπουδήποτε τότε και πάλι δεν θα έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Για αυτό τον λόγο άλλωστε υπάρχουν και οι κάρτες στάθμευσης που μπορούν να προμηθεύονται με ελάχιστα χρήματα και από πάρα πολλά σημεία της πόλης”.

Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται πως οι οδηγοί μπορούν να προμηθεύονται κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης από καταστήματα και περίπτερα με το ειδικό σήμα: «Εδώ πωλούνται κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης».

Για την ενεργοποίηση της κάρτας ο οδηγός ξύνει στην επιφάνεια της κάρτας τα κατάλληλα στοιχεία που δείχνουν τη χρονική στιγμή έναρξης της στάθμευσης (ημερομηνία, ώρα, έτος). Η κάρτα πρέπει να τοποθετείται σε εμφανή θέση στο μπροστινό εσωτερικό μέρος του αυτοκινήτου, ώστε να είναι ορατή από τους αρμόδιους δημοτικούς αστυνόμους.

Το χρονικό περιθώριο, εντός του οποίου ο οδηγός μπορεί να σταθμεύσει το όχημά του σε θέση ελεγχόμενης στάθμευσης και να απομακρυνθεί και να προμηθευτεί την κάρτα είναι τα πρώτα 10 λεπτά, τα οποία είναι δωρεάν, εφόσον στο Ι.Χ. είναι αναμμένα τα «αλάρμ» του αυτοκινήτου. Η μέγιστη διάρκεια στάθμευσης κατά τις ώρες λειτουργίας του ΣΕΣ είναι 2 ώρες.

Ελάχιστο κόστος στάθμευσης ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στην ελάχιστη διάρκεια χρέωσης, 0,50 ευρώ τη μία ώρα, ενώ απαγορεύεται η ανανέωση του 2ωρου χρόνου στάθμευσης με νέα κάρτα.

Τέλος σημειώνεται πως το ωράριο λειτουργίας της Υπηρεσίας είναι από τις 7.30 π.μ. έως και 3.00 μ.μ. και το τηλέφωνο καταγγελιών είναι το: 24210-23023.