Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 23:06
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένει το ΔΝΤ για μείωση του αφορολογήτου από το 2019






Να μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1900 € που ισχύει για μισθωτούς συνταξιούχους και αγρότες 1250, ταυτόχρονα με τις περικοπές στις κύριες συντάξεις που θα ισχύσουν 1 Ιανουαρίου 2019, φέρεται να ζήτησε η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου , στη συνάντηση που έγινε τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος του Σαββάτου στην Ουάσιγκτον μεταξύ των κυρίων Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπήρξε δέσμευση το θέμα αυτό να συζητηθεί σε βάθος σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Μετά τη συνάντηση η κύρια Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο σε δήλωσή της για «παραγωγική συζήτηση», προϊδεάζοντας έτσι ότι υπάρχει δρόμος ακόμα μέχρι να έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Ωστόσο την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι το Δ.Ν.Τ.

– δεν έχει αποφασίσει ακόμα για τη συμμετοχή του και θα πρέπει να το πράξει έως τον Ιούνιο το αργότερο.

– ζητάει τα μέτρα λιτότητας επειδή οι προβλέψεις του είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνες των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ίδια πηγή έλεγε πωςτο ΔΝΤ έχει διαψευστεί επανειλημμένα και προϊδέασε πως το πλεόνασμα του 2017 θα ανακοινωθεί στα 3,7%. Το μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση θα κρατήσει έως τον Ιούνιο που θα ανακοινωθούν τα στοιχεία Α’ τριμήνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

– οι αισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ πιέζουν και τους ευρωπαίους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Λαγκάρντ: Το θέμα του χρέους συνδέεται με το θέμα της εφαρμογής των μέτρων

Στην επίσημη δήλωσή της η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου συνέδεσε, επίσηςη, τη συζήτηση για το χρέος με την εφαρμογή των πολιτικών του προγράμματος καθώς, όπως είπε, «και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Η δήλωση της κυρίας Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση ήταν η εξής:

«Είχα μια παραγωγική συνάντηση σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομάδα του. Συζητήσαμε για τη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης των συζητήσεων για το χρέος και την επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών του προγράμματος, καθώς και τα δύο είναι κρίσιμα για την τόνωση των οικονομικών προοπτικών αλλά και για την χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ».

Για συμφωνία τον Ιούνιο μιλούν τώρα στην κυβέρνηση

Πηγές επιβεβαίωσαν πως υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά ζητήματα» που αφορούν αφενός τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και αφετέρου τις διαφωνίες Ευρωζώνης και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους. Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουν ότι ορισμένες πλευρές θεωρούν ότι, ήδη από το Eurogroup της Σόφιας, είναι εφικτό να γίνει ένα «σημαντικό βήμα» προς τη συνολική λύση, όμως άλλες θεωρούν πως είναι ακόμα νωρίς. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει κοινή βούληση να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου.

Συγκεκριμένα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε, στη συνέχεια, στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου να υπάρξει η πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

Όπως εξήγησε κάτι παρόμοιο συνέβη και με την γ’ αξιολόγηση: τον Δεκέμβριο 2017 υπήρξε staff level agreement, ενώ στο Eurogroup του Ιανουαρίου εφέτος ελήφθη η πολιτική απόφαση και το «πράσινο φως» στον ESM για να εκταμιεύσει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ με την υλοποίηση όλων των τότε προαπαιτούμενων. Έτσι, στις 21 Ιουνίου η κυβέρνηση αναμένει μια συμφωνία- πακέτο για το κλείσιμο του προγράμματος, το χρέος και το είδος της μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance) μετά από τις 21 Αυγούστου. Ενώ, με την υλοποίηση των όποιων «ουρών» έχουν απομείνει από τα 88 προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης, ο ESM θα εκταμιεύσει την τελευταία δόση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανέλθει σε 11,7 δισ. ευρώ. Σημαντικό μέρος από το συνολικό ποσό θα χρησιμοποιηθεί για buffer (απόθεμα).

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, η ελληνική πλευρά τόνισε ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων βρίσκεται σε «καλό δρόμο» και ότι ακόμα και σε αυτά που υπάρχουν ορισμένες «τεχνικές» δυσκολίες, καταβάλλονται προσπάθειες να «ξεμπλοκαριστούν». Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν στην επόμενη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαΐου – για 14-15 Μαΐου κάνουν λόγο οι πληροφορίες – με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνοκρατών (staff level agreement).

Τι συζητήθηκε για το χρέος στο Washington Group

Ως προς το χρέος, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν ότι στο Washington Group την Παρασκευή διαπιστώθηκε ότι οι αποκλίσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ παραμένουν. Αυτές αφορούν κυρίως το μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους, αλλά και τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Για το πρώτο ζήτημα, οι ίδιες πηγές εξέφρασαν την ελπίδα να υπάρξει σύντομα σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, αν και είναι δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής. Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν ότι το ζήτημα του αυτοματισμού του γαλλικού μηχανισμού είναι το «κλειδί» που, εφόσον υπάρξει σύγκλιση, θα διευκολύνει και τη συμφωνία στα επιμέρους.

Για την ελληνική πλευρά, η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ είναι «επιθυμητή», αλλά «όχι απαραίτητη» σημείωσαν οι πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς εκτιμάται ότι εάν μεν συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους για το χρέος, η Ελλάδα θα επωφεληθεί από ενδεχομένως πιο φιλόδοξη ελάφρυνση. Σε αντίθετη περίπτωση όμως, δε θα υπάρξει κάποιο κόστος για την Ελλάδα στο επίπεδο των αγορών, καθώς η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος δεν εξαρτάται από αυτό και μόνο.

Συγχρόνως, εκτιμάται ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαμορφώσει άποψη όσον αφορά τα ζητήματα που αφορούν το χρέος, ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αυτός ο χρόνος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι εμφανίζεται περισσότερο πρόθυμη από την προηγούμενη να συγκλίνει με τοΔΝΤ.

 

 

Πηγή: protothema.gr