Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, 2025 06:06
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερευνα-θλίψη: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα σε λαϊκισμό στην Ευρώπη






Μια απογοητευτική έρευνα που αφορά στη χώρα μας ήρθε στη δημοσιότητα από το σουηδικό Ινστιτούτο Timbro και αφορά τον λαϊκισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Απολυταρχικού Λαϊκισμού της εν λόγω έκθεσης, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι τρεις χώρες όπου η υποστήριξη για τα αυταρχικά λαϊκιστικά κόμματα είναι ισχυρότερη. Εν αντιθέσει με την Μάλτα, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο που οι λαϊκιστές δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, όπως φαίνεται.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Timbro, που παρουσιάζει για τρίτη χρονιά φέτος στην Ελλάδα το ΚΕΦίΜ, ο ανεξάρτητος, μη-κομματικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Αθήνα, η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες-μέλη της ΕΕ που η κυβέρνηση αποτελείται μόνο από λαϊκιστές ενώ τα λαϊκιστικά κόμματα στην χώρα συγκέντρωσαν πάνω από το 50% των ψήφων στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ο απολυταρχικός λαϊκισμός έχει καθιερωθεί ως η τρίτη ιδεολογική δύναμη στην Ευρώπη– εξέλιξη που αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τις φετινές ευρωεκλογές.

Παράλληλα, 1 στους 4 Ευρωπαίους ψήφισε ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η υποστήριξη στα κόμματα αυτά φτάνει πανευρωπαϊκά το 22,2%, επίδοση ρεκόρ για την Ευρώπη, αυξημένη κατά 1,5% σε σύγκριση με πέρσι.

Στον ίδιο δείκτη τα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στις 3 κυβερνήσεις στην Ευρώπη στηρίζεται από τουλάχιστον ένα απολυταρχικό λαϊκιστικό κόμμα ενώ ο δεξιός λαϊκισμός είναι σε έξαρση, με τον αριστερό λαϊκισμό να παραμένει στάσιμος. Εξαίρεση αποτελούν οι μεσογειακές χώρες, όπου τα λαϊκιστικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς έχουν μεγαλύτερη επιρροή.

Ο Heino σημειώνει ότι την άνοιξη, επίκειται η διεξαγωγή τόσο των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και εθνικών εκλογών στην Ισπανία, τη Δανία και τη Φινλανδία.

«Γνωρίζουμε ήδη ότι τα λαϊκίστικα κόμματα θα βρίσκονται στο επίκεντρο των των μέσων ενημέρωσης. Ο δείκτης θέτει αυτές τις τάσεις σε μια ευρύτερη προοπτική» καταλήγει.

Δείτε εδώ όλη την έρευνα του Timbro.

 

Πηγή: iefimerida.gr