Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, 2024 19:30
Τοπικά

Ετεροβαρής υπέρ της Λάρισας η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας






Το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και τα ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση, δημιουργεί βάσιμες ανησυχίες, σύμφωνα με τις οποίες η νέα αρχιτεκτονική του πανεπιστημιακού ιδρύματος είναι ετεροβαρώς σχεδιασμένη υπέρ της Λάρισας.

Ενώ όλοι οι φορείς και κυρίως οι πανεπιστημιακές αρχές διακήρυτταν, με την έναρξη του νέου εγχειρήματος, ότι θα πρυτανεύσουν ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια  στο σχεδιασμό, φαίνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν επιδεικνύει τις πρέπουσες αντιστάσεις στην ενορχηστρωμένη εκστρατεία των φορέων της Λάρισας. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι φορείς της Λάρισας με πρόσχημα την κατάργηση του ΤΕΙ, η οποία δεν υφίσταται σε καμία περίπτωση- αντιθέτως πρόκειται για ουσιαστική και πολλαπλή αναβάθμιση μέσω της συγχώνευσης- διεκδικούν αφενός μεν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι σχολών και τμημάτων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και την έδρα της Γεωπονικής Σχολής.

Από το προς διαβούλευση νομοσχέδιο είναι εμφανές ότι οι τοπικοί φορείς της Λάρισας κατορθώνουν να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις του Υπουργείου Παιδείας, αφού πλέον η Λάρισα θα διαθέτει τρεις (3) πανεπιστημιακές σχολές από μία (1) που διέθετε μέχρι σήμερα και εννέα (9) πανεπιστημιακά τμήματα από δύο (2) που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Επειδή το θέμα δεν είναι απλά αριθμητικό, υπενθυμίζουμε τη λειτουργία της κορυφαίας από άποψης κύρους Ιατρικής Σχολής. Αντίθετα ο Βόλος, η ιστορική έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παραμένει με τρείς (3) σχολές και ιδρύονται μόνο δύο (2) τμήματα τα οποία έρχονται να προστεθούν στα δώδεκα (12) που λειτουργούσαν, δηλαδή συνολικά δεκατέσσερα (14) τμήματα. Να σημειωθεί ότι στο Βόλο ιδρύονται: α) Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και β) Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, για τα οποία χωρίς να παραγνωρίζουμε τη χρησιμότητα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τόσο για τη βιωσιμότητά τους όσο και για την αποκατάσταση των αποφοίτων τους δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία από παρόμοια τμήματα άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας.

Επιπλέον, η χωροθέτηση της έδρας της νέας σχολής Οικονομικών Επιστημών στη Λάρισα, προφανώς με αιτιολογική βάση ότι τα δύο από τα τρία τμήματα της σχολής, με την αναβάθμιση των δύο (2) ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά τμήματα – Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων – λειτουργούν στη Λάρισα, αποδεικνύουν επιλεκτικό σχεδιασμό προς ικανοποίηση τοπικών αιτημάτων και οδηγούν σε αντιπαραγωγικό και γραφειοκρατικό πολυτεμαχισμό. Αλήθεια πώς σκέφτηκε και συμπεριέλαβε στους σχεδιασμούς της η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την ίδρυση δύο νέων τμημάτων της γεωπονικής σχολής στη Λάρισα, με αιτιολόγιση ότι εκεί υπάρχουν δομές αγροτικής εκπαίδευσης και επιπλέον η περιοχή είναι κέντρο αγροτικής παραγωγής και δεν σκέφτηκε κατ’ αναλογία και για το Βόλο; Πιο συγκεκριμένα, σήμερα που ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από το τουριστικό προϊόν και από την ελληνική ναυτιλία, ήταν τόσο δύσκολο για τον κύριο υπουργό και τους συμβούλους του να σχεδιάσουν ένα τμήμα τουριστικών σπουδών ή εναλλακτικά ναυτιλιακών σπουδών, στο πλαίσιο της νεοϊδρυθείσας σχολής οικονομικών επιστημών; Έτσι δεν θα υφίστατο και η προσχηματική δικαιολογία για τη χωροθέτηση της έδρας της νέας σχολής, με επιχείρημα το δύο  – ένα (2-1) σχολές, άρα και η έδρα της κοσμητείας στη Λάρισα. Δεν είναι άνευ σημασίας να υπενθυμίσουμε στους σχεδιάζοντες το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ότι το τμήμα Οικονομικών Επιστημών, έστω και στο πλαίσιο της σχολής ανθρωπιστικών επιστημών, λειτούργησε επί δεκαετίες στο Βόλο απρόσκοπτα, παράγοντας μετρίσιμα αποτελέσματα και καταγράφοντας υψηλή επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων του.

Χωρίς να υψώνουμε καμία σημαία τοπικισμού, δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστερά» δεν είναι ευάλωτη μόνο στις εξωτερικές πιέσεις αλλά ακόμη και σε αυτές τις τοπικιστικές διεκδικήσεις. Πώς να εξηγηθεί διαφορετικά ένας τόσο ετεροβαρής σχεδιασμός, ο οποίος καθίσταται οφθαλμοφανής και με την ίδρυση στη Λάρισα τριών πανεπιστημιακών κέντρων και πιο συγκεκριμένα: α) Ολοκληρωμένο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου, β)Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας, γ)Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης. Την ίδια ώρα που στο Βόλο ιδρύεται μόνο ένα πανεπιστημιακό κέντρο, το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας «Ιάσων».

Εν κατακλείδι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στα 34 χρόνια της λειτουργίας του, κατόρθωσε να κάνει μια τεράστια πορεία και να κατατάσσεται σήμερα στο 3-4 % των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παγκοσμίως. Εκτιμούμε ότι η πορεία αυτή θα ήταν ακόμη καλύτερη αν δεν μεσολαβούσε ο παραγοντίστικος και ανιστόρητος τεμαχισμός του. Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα καταγράφονται και σήμερα, γεγονός που δεν δικαιολογεί ούτε η εποχή ούτε η αποκτηθείσα εμπειρία.

Πιστεύουμε ότι ο Βόλος δικαιούται την ίδρυση ενός τμήματος, στο πλαίσιο της νέας οικονομικής σχολής, με κατεύθυνση τα τουριστικά ή τα ναυτιλιακά επαγγέλματα. Ακλόνητο επιχείρημα του αιτήματος είναι ότι αφορά απολύτως συμβατό αντικείμενο με την παραγωγική φυσιογνωμία της περιοχής, σε συνδυασμό με τις διαπιστωμένες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας για τέτοιας κατεύθυνσης απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών. Επιπλέον, είναι εντελώς άτοπο το όποιο αίτημα για μεταφορά της έδρας της Γεωπονικής Σχολής οπουδήποτε εκτός του Βόλου. Η επιτυχής λειτουργίας της για 30 χρόνια αλλά και η λειτουργία του  Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, με τις ιχθυοκαλλιέργειες να αποτελούν στρατηγικής σημασίας εξαγωγικό τομέα για την εθνική οικονομία, είναι καθαρά ακαδημαϊκού χαρακτήρα ακλόνητα επιχειρήματα.

Τέλος, καλούμε τις πρυτανικές αρχές και τους τοπικούς φορείς της Μαγνησίας, κυρίως τους κυβερνητικούς βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, εν όψει της επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και τη ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, να μη θυσιάσουν δια της απραξίας τους το μέλλον του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της νέας εποχής και της νέας αρχιτεκτονικής, στο βωμό των όποιων μικροτοπικών συμφερόντων και αντιλήψεων.

Υ.Γ.: Σύμφωνα με πληροφορία των τελευταίων ωρών, ο Δήμαρχος Λαρισαίων συγκαλεί σύσκεψη τοπικών φορέων την ερχόμενη Παρασκευή, στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν μόνο οι κοσμήτορες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που λειτουργούν στη Λάρισα. Αυτή η επιλογή είναι η απτή απόδειξη ότι η περιφερειακή συνείδηση και ο υπερτοπικός σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για ορισμένους παραμένει μια σημαία ευκαιρίας.