Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025 02:22
Τοπικά

Ευθύνες από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στην Περιφέρεια για τους ελέγχους στην ΑΓΕΤ






Σειρά ευθυνών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας επιρρίπτει η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των ελέγχων στην καύση RDF από την ΑΓΕΤ.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ν.Ε. μετά την προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ, καλεί “το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας να εισηγηθεί στο υπουργείο την ανάκληση της άδειας καύσης RDF, στο βαθμό που οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί έχουν διαπιστώσει πως παραβιάζονται οι όροι αυτής της άδειας”.

Αναφέρει ακόμη πως η Περιφέρεια δεν έχει κάνει τίποτα για τη συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου με αρμοδιότητα την παρακολούθηση των ελέγχων των εκπεμπόμενων ρύπων από τη βιομηχανία.

Εκφράζει τέλος την αντίθεσή της στην πρόθεση του Δήμου Βόλου να δημιουργήσει στο ΧΥΤΑ μονάδα παραγωγής SRF.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

“Οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της καύσης υλικών που περιέχουν RDF από την ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ αναζωπύρωσαν τις δικαιολογημένες ανησυχίες των πολιτών του Βόλου για τις επιπτώσεις στην υγεία τους και κλιμάκωσαν την δημόσια συζήτηση που διεξάγεται στην πόλη μας για αυτό το θέμα.

Η αποκάλυψη από τους πολίτες που διαμαρτύρονταν την Κυριακή των Βαίων έξω από το εργοστάσιο, ότι το δείγμα που συνέλεξαν από το υλικό που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί από τη εταιρεία δεν είχε καμιά πιστοποίηση, οδήγησε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για άρση της σχετικής θετικής γνωμοδότησης που είχε εκδοθεί από το ίδιο το 2013. Αυτή η άδεια είχε δοθεί λίγο πριν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εγκρίνει την ΑΕΠΟ που αδειοδότησε την καύση αυτού του υλικού από την εταιρεία. Αυτό συνέβη το 2014 επί υπουργίας του σημερινού βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  κ. Μανιάτη,  σε περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου.

Θα χαιρετίζαμε ανεπιφύλακτα αυτή την απόφαση, αν δεν είχαμε επίγνωση της πραγματικότητας για τις μεγάλες ευθύνες και παραλείψεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετικά με ουσιαστικές αρμοδιότητες της για τον έλεγχο αυτής της υπόθεσης οι οποίες έχουν μείνει αναξιοποίητες.

Είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας να ελέγξει  αν τηρούνται οι όροι της αρχικής άδειας του 2014 και της τροποποίησης της το 2017 για την υλοποίηση από την επιχείρηση των τεχνικών  εγκαταστάσεων που εξασφαλίζουν την ασφαλή καύση του RDF. Εκφράζουμε την απορία μας για το πώς η Περιφέρεια έδωσε άδεια καύσης στις αρχές του 2015 χωρίς  να ελέγξει αν τηρούνται οι όροι που περιείχε η αρχική άδεια του υπουργείου το 2014.

Είναι, επίσης, αρμοδιότητα της, η δημοσιοποίηση των ελέγχων που μετρούν τις διοξίνες και τα άλλα αέρια που εκπέμπονται στη διαδικασία αυτή. Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια έχει δημοσιοποιήσει μόνο τα αποτελέσματα της on line καταγραφής των ρύπων και όχι αυτά των διοξινών (φουράνιο κ.λ.π.) που προϋποθέτουν εργαστηριακές αναλύσεις, παρότι είναι γνωστό πως έχουν γίνει τέσσερις τέτοιου τύπου έλεγχοι.

Είναι, επίσης, αρμοδιότητα της  η εξασφάλιση της αξιοπιστίας αυτών των ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικό πως, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος συστήνει τη δημιουργία Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου με αρμοδιότητα την παρακολούθηση αυτών των ελέγχων, η Περιφέρεια, αν και έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη σύσταση αυτής της επιτροπής, δεν έχει κάνει τίποτα για τη συγκρότηση και λειτουργία της.

Είναι, επίσης, ευθύνη της Περιφέρειας να απαντήσει στο βασικό ερώτημα για το ποια είναι η θέση της για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καύσης των λεγόμενων εναλλακτικών καυσίμων σε σχέση με αυτό των συμβατικών.

Απευθυνόμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και ζητάμε από αυτό  να εισηγηθεί στο υπουργείο την ανάκληση της άδειας καύσης RDF, στο βαθμό που οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί έχουν διαπιστώσει πως παραβιάζονται οι όροι αυτής της άδειας. Σε περίπτωση που δηλώνει αδυναμία σύνταξης τέτοιου πορίσματος λόγω της υπαρκτής υποστελέχωσης των μηχανισμών επιθεώρησης περιβάλλοντος που υπάγονται σε αυτό, του ζητάμε να δημοσιοποιήσει αυτό το γεγονός απαιτώντας  βοήθεια από τους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου.

Όπως αναφέρουμε και στην αρχή της ανακοίνωσης, αυτή η υπόθεση δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχίες στην πολύ επιβαρυμένη από την αερορύπανση κοινωνία του Βόλου. Πολλές κρίσιμες πτυχές αυτού του θέματος δεν έχουν συζητηθεί στον σχετικό δημόσιο διάλογο, ενώ σε άλλες πτυχές του κυριαρχούν η συσκότιση και η παραπληροφόρηση. Στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε πως η πρωτοβουλία της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ να διοργανώσει σχετική ημερίδα δεν μπόρεσε να καλύψει το κενό ενημέρωσης και συζήτησης μια και απέκλεισε από αυτή την εκδήλωση πολλούς φορείς που εκφράζουν την τοπική κοινωνία. Είναι επείγον να ξεκαθαριστούν ζητήματα όπως τα παρακάτω:

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ασφαλούς καύσης αυτού του υλικού, σύμφωνα με τη θέση των επιστημόνων, την διεθνή εμπειρία και τις οδηγίες της ΕΕ.

Ποιος  φορέας του κράτους και της αυτοδιοίκησης είναι υπεύθυνος για τις αδειοδοτήσεις που απαιτούνται.

Τι συμβαίνει σήμερα στον Βόλο και στο συγκεκριμένο εργοστάσιο (καίγεται RDF ή ανεπεξέργαστα σκουπίδια ?)

Στις αδειοδοτήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος περιγραφόταν αναλυτικά πως το υλικό αυτό θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη σήμανση και για την χώρα προέλευσης του και για την ποιοτική σύνθεση του. Μετά από πολύωρες πιέσεις των διαμαρτυρόμενων πολιτών την Κυριακή των Βαίων το υλικό αυτό παραδόθηκε σε ελεγκτές της Περιφέρειας, η οποία ακόμα δεν έχει δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού του υλικού

Επειδή υπάρχει πιεστική ανάγκη πειστικών και τεκμηριωμένων απαντήσεων σε αυτά τα ερωτήματα, δεδομένου ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας που έχει τη σχετική δυνατότητα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης, καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει την πρωτοβουλία διοργάνωσης μιας ευρύτατης σύσκεψης στον Βόλο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, δηλαδή  του Πανεπιστημίου (του οποίου χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης επιστημονικής διημερίδας στα τέλη Μαΐου με αντικείμενο σχετικό με την καύση RDF), της επιχείρησης, του σωματείου εργαζομένων της, του Εργατικού Κέντρου, των επιστημονικών φορέων όπως είναι ο Ιατρικός Σύλλογος και το Τ.Ε.Ε., άλλων μαζικών κοινωνικών φορέων όπως είναι ο Εμπορικός Σύλλογος και το Επιμελητήριο, του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των κομμάτων, των κινημάτων πολιτών. Σκοπός αυτής της σύσκεψη πρέπει να είναι η σε βάθος ενημέρωση και η  δημιουργία των προϋποθέσεων, μέσα από το διάλογο, για τη λήψη των αποφάσεων που θα διασφαλίζουν και τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και την προστασία της υγείας των κατοίκων της Μαγνησίας.

Η Ν.Ε εκφράζει την αντίθεση της. στην πρόθεση του Δήμου Βόλου να δημιουργήσει στο ΧΥΤΑ μονάδα παραγωγής SRF. Υποστηρίζουμε την διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, την επανάχρηση και την προοπτική μονάδας επεξεργασίας και κομποστοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων

Η συζήτηση στην ΝΕ που κατέληξε στην απόφαση για την έκδοση αυτής της ανακοίνωσης διεξήχθη σε συντροφικό κλίμα. Οι φυσιολογικές αποχρώσεις που υπήρξαν στις τοποθετήσεις των μελών της, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας  και άλλων μελών του κόμματος που πήραν μέρος στη συνεδρίαση, σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού Τύπου, όπου παρουσιάζεται μια εικόνα εντάσεων και προσωπικών συγκρούσεων που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα του γόνιμου πολύπλευρου προβληματισμού και της συντροφικής ανταλλαγής απόψεων. Το κόμμα μας και οι οργανώσεις του στην Μαγνησία παραμένουν ενωμένες  και αποφασισμένες και να μεταφέρουν στην κυβέρνηση την αγωνία των συμπολιτών μας και να συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων που θα εξασφαλίσουν τη διεξαγωγή  ψύχραιμης και νηφάλιας συζήτησης, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες, για κάθε ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία. Η προσπάθεια όσων, για λόγους εφήμερου επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και πολιτικής εμπάθειας, προσπαθούν να φιλοτεχνήσουν εικόνες εσωτερικού διχασμού των μελών και στελεχών του χώρου μας στην περιοχή μας, θα πέσουν στο κενό”.