Τα στοιχεία ακυρώνουν το κυβερνητικό αφήγημα – Απαισιοδοξία για την οικονομία, απογοήτευση για την «τσέπη», την ίδια στιγμή που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον
Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε από τις 8 έως τις 22 Νοεμβρίου δίνοντας έμφαση στην οικονομία, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.
Το 94% των Ελλήνων, ωστόσο, χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ μόλις το 6%, δηλώνει ικανοποιημένο από αυτή. Σε σχέση με την Ευρώπη, η διαφορά είναι τεράστια, καθώς απαισιόδοξο εμφανίζεται το 49% κατά μέσο όρο και αισιόδοξο το 50%.
Όσον αφορά το πως βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερα.
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες φαίνονται πιο αισιόδοξοι, αφού την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 39%, ενώ το 61% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.
«Αγκάθι» η εργασία
Το μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται να είναι η εργασιακή ανασφάλεια, με το 94% των Ελλήνων να χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις το 3% καλή. Στην Ευρώπη, το 45% θεωρεί καλή την εργασιακή κατάσταση στη χώρα του.
Πιστοί στο ευρώ οι Έλληνες
Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ευρωζώνη εμφανίζει δυναμική ανάκαμψη, με το 67% να τάσσεται υπέρ του ευρώ και το 30% κατά.
Στην Ιταλία παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο ευρώ και την Ελλάδα το δεύτερο ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 75%.
Την απαισιόδοξη εικόνα των Ελλήνων για την οικονομία αποτυπώνει και η έρευνα της Nielsen, η οποία έδειξε ότι Επτά στους δέκα Έλληνες (72%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, ενώ το 72% των ερωτώμενων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια, τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους (32%), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (28%), η προσωπική υγεία (26%) και τα χρέη/οφειλές του νοικοκυριού (23%).
Πηγή: www.newmoney.gr