Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024 18:33
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εχουμε συμφωνία στο Eurogroup:Πήραμε δόση 8,5 δισ.ευρώ -Υπόσχεση για χρέος






Μέσα σε μιάμιση ώρα ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup και επήλθε συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη Τύπου.

Η Ελλάδα εξασφάλισε το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση ποσού 8,5, δισ, ευρώ, παρότι πίεζε για ακόμη περισσότερα, «παζαρεύοντας» το επιπλέον ποσό. Εξασφάλισε έστω κι έτσι πάντως, περίπου 1.1 δισ. ευρώ παραπάνω από το ποσό των 7,4 δισ. ευρώ που απαιτούνται για την δόση του Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πήρε υπόσχεση για το χρέος αλλά μένει να φανεί στη φραστική διατύπωση του τελικού κειμένου όπου εντοπίζεται πλέον το ενδιαφέρον εφεξής για τις λεπτές διατυπώσεις που θα υπάρχουν.

Το ΔΝΤ θα εισέλθει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά επί της αρχής αλλά με την μορφή του “stand by”, όταν δηλαδή θα κριθεί ότι είναι βιώσιμο. Επίσης, προβλέπεται επιστροφή κερδών από ομόλογα της ΕΚΤ , η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι από 0 έως 15 χρόνια και έως 2% πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022 και μετά.

 

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε πετύχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας.

Εγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs αλλά και για τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.

Για το χρέος

Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου του 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπής με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων.

Επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM έως 15 χρόνια

Συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης, αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος.

Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EwG θα εξετάσει το μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος.

Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος με βάση το DSA του ΔΝΤ με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας.

Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του.

Ο πρόεδρος του Eurogroup συνεχάρη την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και επεσήμανε ότι «μπαίνουμε στο τελευταίο έτος του ελληνικού προγράμματος».

Λαγκάρντ: Δεν ήταν η καλύτερη λύση

  • Σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό προς μια καλύτερη ανάπτυξη
  • Εγώ θα προτείνω στο συμβούλιο του ΔΝΤ, την έγκριση επί της αρχής μιας νέας προληπτικής ρύθμισης για την Ελλάδα. Το ποσό θα είναι 2 δις δολάρια. Ο χρόνος της πρότασής μου θα είναι σύντομος και θα εκκινήσω τη διαδικασία πριν την 20η Ιουλίου
  • Ο ένας βραχίονας του προγράμματος είναι οι πολιτικές που αναμένουμε να λάβει η Ελλάδα, ο άλλος είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Ο πρώτος, ήταν κάτι που εκπλήρωσε η Ελλάδα
  • Υπήρχε πρόοδος και στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα επ’ αυτού
  • Μας επιτρέπει να διατηρήσουμε τα κέρδη που σημείωσε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις και να έχουμε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους
  • Μιλάμε για μια συμφωνία επί της αρχής. Μια διαδικασία η οποία απεδείχθη αποτελεσματική σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους. Αν η πρόταση υιοθετηθεί από το ΔΝΤ θα υπάρχει εκταμίευση με βάση την τελική συμφωνία επί της ελάφρυνσης του χρέους
  • Το πρόγραμμα υιοθετείται από το ΔΝΤ επί της αρχής, οι δόσεις εκταμιεύονται μόνον εφόσον τεθούν ξεκάθαρα τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους
  • Η κρίση αποφεύχθηκε. Διατηρείται η σταθερότητα, η προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού
  • Διατρανώνουμε εκ νέου την υπόσχεση στην Ελλάδα για την ελάφρυνση του χρέους. Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Καλύτερη θα ήταν η τελική έγκριση επί των μέτρων χρέους ώστε να υπάρξει περισσότερη διαύγεια
  • Αυτή εδώ είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Μέγιστη πρόοδος επιτεύχθηκε για την ελάφρυνση του χρέους

Μοσκοβισί: Βήμα προς το μέλλον

Η Ελλάδα έκανε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε όλοι. Συγχαρητήρια ιδιαιτέρως στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους. Η ανάπτυξη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα εφεξής. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πάρα πολύ σημαντική.

Ρέγκλινγκ (ESM): Τα 8.5 δισ. θα εκταμιευτούν σταδιακά

Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής που έκλεισε η β’ αξιολόγηση. Περιλαμβάνει εντυπωσιακό πακέτο πολιτικών και μεγάλο αριθμό προαπαιτουμένων. Θεωρώ άκρως εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα ήταν από τις ελάχιστες χώρες που είχαν πρωτογενές πλεόνασμα.

Μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα που ίσως υιοθετηθούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Τα 8.5 δισ. ευρώ θα καλύψουν αποπληρωμές και κάποιες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Η πρώτη δόση αρχές Ιουλίου θα είναι ύψους 7,7 δισ. Ευρώ. Από αυτά τα 6,9 δισ. θα πάνε για το χρέος και το υπόλοιπο για τις υπόλοιπες ανάγκες που έχει η χώρα. Θα υπάρξουν και άλλες εκταμιεύσεις μετά το καλοκαίρι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει όλους τους όρους που έχουμε θέσει. Είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, μακράν.

Λαγκάρντ: Προτείνω συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Ανακοίνωση με την οποία επί της ουσίας προτείνει τη συμμετοχή επί της αρχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξεκινά τη δήλωσή της με τη φράση: «Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ ‘αρχήν έγκριση (AIP) μιας νέας συμφωνίας του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Έχουμε σημειώσει τη σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, η οποία υποστηρίζεται από νομοθεσία του ελληνικού κοινοβουλίου. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και τον τύπο των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας».

Ομόφωνη η απόφαση

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χ. Γεωργιάδη η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Οπως μετεδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ η διατύπωση για τα πλεονάσματα την περίοδο 2023-2060 θα είναι «έως 2%»

Σύμφωνα με προσχέδιο το Eurogroup θα καλωσορίζει την υιοθέτηση των πρόσφατων μέτρων από την ελληνική Βουλή και θα συγχαίρει την ελληνική κυβέρνηση για τις προσπάθειες που καταβάλλει. Ωστόσο από εκεί ξεκινούν τα δύσκολα.

Τα παζάρια για το χρέος

Επιπλέον

  • Ενα από τα «αγκάθια» της συζήτησης αφορούσε στα μέσα επίπεδα του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα πρέπει να διατηρήσει η Ελλάδα από το 2023 μέχρι το 2060. Πηγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση, είπαν στο iefimerida.gr ότι αν ο πήχης τεθεί κάτω από το 2%, τότε θα απατηθεί «κούρεμα» χρέους. Και γι’ αυτό η πιθανότητα αυτή είναι μηδενική. Αν πάλι ο πήχης πάει πάνω από το 2,6% δεν χρειάζεται απολύτως καμία παρέμβαση στο χρέος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αν ο πήχης τεθεί στο 2% δεν χρειάζεται να υπερβούμε το πλαίσιο του περσινού Μαΐου, ενώ οι επιμηκύνσεις των δανείων του EFSF μπορούν να ξεπεράσουν την 15ετία, εφόσον υιοθετηθεί η γαλλική πρόταση να υπάρξει διασύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη.
  • Αυτό που συζητήθηκε ήταν το πεδίο μεταξύ 2% και 2,6%. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση του χρέος (repfofilling) με επιμηκύνσεις εκτός των άλλων. Σημειωτέον ότι ένα από τα draft του Eurogroup του περασμένου Μαΐου που είδαν το φως της δημοσιότητας, προέβλεπε μέσα επίπεδα πλεονάσματος 2,2% με τη λογική ότι με αυτό τον τρόπο δεν χρειαζόταν να γίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων πέρα από αυτές που προέβλεπε η απόφαση του περσινού Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ με βάση τις δικές του, συντηρητικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ελλάδας, θεωρεί επιβεβλημένη την επέκταση των μέτρων ελάφρυνσης και στα δάνεια του ESM και στα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου.
  • Ως προς τα επιπλέον δάνεια από τον EFSF ύψους 130 δισ. ευρώ προβλέπεται επέκταση για 15 χρόνια αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη διαφωνία για το εάν αν θα αναγράφεται στην τελική συμφωνία «μέχρι και 15 χρόνια ή «από 0-15 χρόνια».
  • Ως προς την ελάφρυνση του χρέους το ΔΝΤ εμφανίζεται να καλωσορίζει την εξειδίκευση για «πιθανά μέτρα» και τα χαρακτηρίζει ως καλό βήμα για την ελάφρυνση του χρέους. Διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν προτίθεται να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος. Οσο για την περίφημη αναφορά στην προηγούμενη απόφαση που ανέφερε ότι θα γίνει ελάφρυνση «εφόσον απαιτηθεί», φαίνεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πετυχαίνει μικρή αλλαγή στη διατύπωση. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ Ελένη Βαρβιτσιώτη το κείμενο θα αναδιατυπωθεί ως εξής: Ελάφρυνση του χρέους «στο βαθμό που θα χρειαστεί».

Το «καρφί» Σόιμπλε

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε πετάξει το «καρφί» του προς την ελληνική κυβένηση υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από το προηγούμενο Eurogroup αλλά η Αθήνα ζήτησε πίστωση χρόνου τριών εβδομάδων για να το διαχειριστεί επικοινωνιακά.

Επιπλέον, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ παρουσιάστηκε και πριν την έναρξη του Eurogroup σταθερός, σαφής και σκληρός στις απόψεις του για το το ελληνικό χρέος

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης που θα καταγραφούν στην απόφαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είναι δεδομένο ότι αυτά θα εφαρμοστούν. «Εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποδειχθεί περιττή, δεν θα την χρειαστούμε» είπε σύμφωνα με Γερμανό δημοσιογράφο της DW.

Τσίπρας: «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί»

Στον Σόιμπλε απάντησε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας -προδιαγράφοντας και την αντίδραση της κυβέρνησης εφόσον τα πράγματα στο Eurogroup κυλήσουν έτσι. «Στο τέλος κερδίζουν οι καλοί» σχολίασε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αποχωρούσε από το συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της 3ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εάν είναι αισιόδοξος, απάντησε «στο τέλος κερδίζουν οι καλοί». Μια φράση που ερμηνεύεται ως «καρφί» κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόιμπλε.

Φ

Πηγή: iefimerida.gr