Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024 06:23
Κόσμος

Ζάεφ: Δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι 80 βουλευτές






Αμφίβολη θεωρείται αυτή τη στιγμή η υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από 80 βουλευτές στα Σκόπια, παρά τις διαρροές της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο TV Sitel ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει διασφαλιστεί.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων (ΜΙΑ), ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία που αφορά στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και στη χώρα του και στην Ελλάδα.

Μπλόκαραν τη συνταγματική αναθεώρηση οι Αλβανοί βουλευτές;

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι το κίνημα BESA αλλά και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” που είχαν καταθέσει «τροπολογίες επί των τροπολογιών του Συντάγματος» μπλόκαραν τη συνέχιση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Το BESA ζητά με τις συνταγματικές αλλαγές να ξεκαθαρίζεται ότι το κράτος δεν είναι μονοεθνικό, όπως αφήνει να εννοηθεί η πρόβλεψη για την υπηκοότητα («μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας») και η τροπολογία για την διασπορά.

Από την πλευρά της, η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια, να προστεθεί στο προοίμιο του Συντάγματος δίπλα στις λέξεις “ανεξάρτητη και κυρίαρχη” η λέξη “πολυεθνική” και η αναφορά σε “μακεδονικό λαό” να αντικατασταθεί από αναφορά σε “πολίτες”, προκειμένου να τονιστεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κράτους.

Πηγές του κινήματος BESA, που επικαλούνται τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, εκτιμούν ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: είτε η κυβέρνηση να αποδεχθεί τις «τροπολογίες επί των τροπολογιών» που έχει καταθέσει το κόμμα και να τις ενσωματώσει στη δική της πρόταση, εξασφαλίζοντας την στήριξη του BESA, είτε να μην τις δεχθεί, οπότε το κόμμα θα τις υποβάλει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στο τέλος θα επιτευχθεί «κάποιος λογικός συμβιβασμός» με το επιχείρημα ότι κανένα αλβανικό πολιτικό κόμμα δεν πρόκειται να επιτρέψει να αποτελέσει το ίδιο τον λόγο για την μη υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 

 

Πηγή: protothema.gr