Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024 02:05
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα του 2018 μέσα από τη ματιά της Kapa Research






Η εξάρτηση από το κινητό τηλέφωνο αλλά και η απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης είναι μερικά από τα ευρήματα που ξεχώρισε η Kapa Research από τις έρευνες που πραγματοποίησε στη διάρκεια του 2018.

Το 81% των χρηστών smartphone στην Ελλάδα κοιτά το τηλέφωνό τους μέσα στα πρώτα 15 λεπτά από το πρωινό τους ξύπνημα, αναφέρει έρευνα της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2018. Μάλιστα, το 64% ελέγχει το τηλέφωνό του μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά από τη στιγμή που ξύπνησε.

Οι νέοι που μένουν και επιμένουν στην Ελλάδα

Η αναφορά στο brain drain της τελευταίας δεκαετίας έχει βεβαίως τη σημασία του, σημειώνει η εταιρεία, αλλά προσθέτει πως αυτή η σημασία δεν μπορεί να επισκιάσει το γεγονός ότι ο αριθμός των νέων 17-39 ετών που παραμένουν στη χώρα είναι σαφώς μεγαλύτερος και με ανάλογα προσόντα. Πρόκειται για την πιο μορφωμένη γενιά που γνώρισε ποτέ η ελληνική κοινωνία, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στα εφόδιά της. Η οκταετής δοκιμασία των Μνημονίων δεν εξάλειψε την ευαισθησία της ούτε παραμόρφωσε το αξιακό της σύστημα: Δικαιοσύνη, Δημοκρατία και Παραγωγικότητα είναι οι αξίες που οι νέοι άνθρωποι θα ήθελαν να δουν να ενισχύονται τα επόμενα χρόνια. Το 57% των νέων ηλικίας 17-39 ετών δηλώνουν πως «πιστεύουν στην Ελλάδα» και το 73% αυτών δηλώνει πως θα ήθελε να συνεχίσει να ζει στη χώρα τα επόμενα 10 χρόνια.

Υπερήφανοι για την ελληνική ταυτότητα

Έρευνα της  Kapa Research σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard και σε δείγμα 8.000 Ελλήνων της διασποράς έδειξε πως το 82% δηλώνει περήφανο για την ελληνική του ταυτότητα, ενώ οι τρεις πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό τους όταν σκέφτονται την Ελλάδα είναι η οικογένεια, η θάλασσα και η πατρίδα.

Δύσκολη ζωή για τους πρόσφυγες

Το 70% των προσφύγων που διαμένουν στη χώρα παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία είναι 50%, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας σε σε περισσότερους από 1.600 μετανάστες που διέμεναν σε κέντρα και δομές φιλοξενίας της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας.

Η εγκληματικότητα απασχολεί τους Αθηναίους

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 έδειξε πως η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τους κατοίκους της Αθήνας σε ποσοστό 62%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της χώρας βρίσκεται στο 31%.

Η διεύρυνση της «σκληρής» Δεξιάς

Η συμφωνία των Πρεσπών πυροδοτεί και στην Ελλάδα αυτό που που καταγράφεται στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες ως άνοδος της σκληρής δεξιάς και των ακραίων αντιδράσεων σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, μετανάστευσης και παγκοσμιοποίησης, σχολιάζει η Kapa Research. Σε έρευνα του περασμένου Ιουλίου του 45% συμφώνησε με την άποψη πως όσοι είναι υπέρ της συμφωνίας για το όνομα της ΠΓΔΜ είναι προδότες, ενώ το 18% τάχθηκαν υπέρ της άποψης για παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι διαφορές στα συλλαλητήρια

Μεγαλύτερης ηλικίας ήταν οι μετέχοντες στο συλαλλητήριο για το Μακεδονικό που πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα, σε σύγκριση με τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στο ίδιο σημείο το 2011. Η σύγκριση έδειξε επίσης τη μεγαλύτερη συμμετοχή προσώπων που ιδεολογικά τοποθετούνται στον χώρο της Δεξιάς.

Αίσθημα αντι-πολιτικής και αντι-ελίτ

Σε διαδοχικές έρευνες της εταιρείας στη διάρκεια του 2018 το 94% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ του περιορισμού της βουλευτικής ασυλίας, το 70% καταλογίζει ιδιοτελή κίνητρα στους πολιτικούς, το 72% υποστηρίζει τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία και το 38% τάσσεται υπέρ των κομμάτων που αμφισβητούν το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα στην Ευρώπη. Σε έρευνα της εταιρείας τον περασμένο Ιούλιο καταγράφεται επίσης η αρνητική άποψη για πρόσωπα που θεωρούνται πως ανήκουν στην ελίτ, όπως εκδότες και διάσημοι δημοσιογράφοι, ανώτερα κομματικά στελέχη, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικές οικογένειες, ανώτερα στελέχη του Δημοσίου, τραπεζίτες και ακαδημαϊκοί.

Απαισιοδοξία για το ευρωπαϊκό μέλλον

Το 63% των Ελλήνων πιστεύει πως η κατάσταση της Ε.Ε. θα είναι χειρότερη το 2019 σε σχέση με το 2018. Στην ηλικιακή ομάδα 17-39 ετών, καταγράφεται επίσης η απογοήτευση απέναντι στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην οποία πλέον πιστεύει το 44% έναντι του 67% του 2010.

Ενίσχυση του δικομματισμού

Το παλιό δίπολο ΠΑΣΟΚ – Νέα Δημοκρατία έχει πια αντικατασταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία, με τη δεύτερη να εισπράττει σύμφωνα με τις έρευνες της Kapa Research τη δυσαρέσκεια για την πορεία του νυν κυβερνώντος κόμματος. Η εταιρεία διαπιστώνει πως το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ διεκπεραίωσε τις υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές και τους συμμάχους εξουδετερώνοντας την τρίχρονη πολεμική της αντιπολίτευσης για κρυφό σχέδιο ρήξης με την Ευρώπη και προχώρησε σε φιλολαϊκές παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό. Αντίστοιχα, η ΝΔ εγκατέλειψε τον μονοθεματικό μνημονιακό/φιλοευρωπαϊκό λόγο και με όχημα το «Σκοπιανό» επανατοποθετείται στα αχαρτογράφητα νερά των γκρίζων εξελίξεων της κεντρικής Ευρώπης και της περιοχής μας.

Το 2019 θα συγκρουσθεί ο φιλολαϊκός οικονομικός ρεαλισμός με την εθνική, πατριωτική ευαισθησία ή θα έχουμε τη διάπλαση ενός νέου, πιο σύνθετου εκλογικού διλήμματος πάνω σε συναινετικούς άξονες για το μέλλον της χώρας, διερωτάται η εταιρεία.

Για την απάντηση θα χρειαστεί να περιμένουμε μερικούς μήνες…

 

 

Πηγή: economistas.gr