Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025 16:57
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος






Την επιμήκυνση έως το 2040 της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη καθώς και τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων αυτών τις επόμενες δεκαετίες έως το 2080 προβλέπει η νέα πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει ακόμη τον καθορισμό του επιτοκίου για τα δάνεια από την Ευρωζώνη στο σημερινό μέσο επίπεδο του 1,5% για 30 έως 40 χρόνια και την αναστολή όλων των πληρωμών τόκων, μέχρι να αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων.

Με την πρόταση αυτή, που παρουσίασε το Ταμείο στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα διατηρούνταν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, με βάση τις σχετικά απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μακροχρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Οι απαιτήσεις αυτές του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος πηγαίνουν πολύ πέρα από ό,τι έχουν δηλώσει οι πιστωτές της Ελλάδας ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν για να βοηθήσουν τη χώρα να ανακτήσει την οικονομική ευρωστία της» σημειώνει το δημοσίευμα.

«Χώρες της Ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία, είναι απρόθυμες να προβούν σε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις για τα δάνεια που έχουν δώσει στην Ελλάδα, τα οποία τώρα ανέρχονται σε λίγο πάνω από τα 200 δις ευρώ, ενώ αναμένεται να δοθούν άλλα 60 δις με βάση το τρέχον πρόγραμμα στήριξης» προσθέτει η «WSJ».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε πέρυσι στη γερμανική Βουλή ότι το ΔΝΤ θα μετάσχει στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. Το πρόβλημα της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είναι ότι το ΔΝΤ έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να συμμετάσχει εκ νέου, αν η Ευρωζώνη δεν αναδιαρθρώσει τα ελληνικά δάνεια, καθώς διαφορετικά το χρέος θα είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως δήλωσε πρόσφατα η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα απαιτούσε μια έντονη αντιπαράθεση και ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, με το ενδεχόμενο εξέγερσης συντηρητικών βουλευτών και ενίσχυσης του ανερχόμενου δεξιού λαϊκιστικού κόμματος AfD. Γερμανοί αξιωματούχοι προτιμούν, για τον λόγο αυτόν, να κάνουν μόνο περιορισμένες προσαρμογές τώρα στα ελληνικά δάνεια και να αναβάλλουν τις μείζονες αλλαγές, που θα χρειάζονταν την ψήφο της γερμανικής Βουλής, έως το 2018 – μετά τις γενικές εκλογές που θα γίνουν στη Γερμανία το 2017, επισημαίνει το άρθρο.

Η Γερμανία κι άλλοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ με στόχο να βρουν μία φόρμουλα που θα διαβεβαίωνε το Ταμείο ότι το ελληνικό χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ενώ θα επέτρεπε στη Γερμανία να καθυστερήσει τις τελικές αποφάσεις έως το 2018.

Εάν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν μπορέσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, αναφέρει η «WSJ», η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει με την επόμενη δόση των δανείων στην Ελλάδα χωρίς το Ταμείο.

«Πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν ότι οι συζητήσεις με το ΔΝΤ θα μπορούσαν να συνεχισθούν αργότερα» επισημαίνεται. Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ορισμένοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις σημειώνουν ότι μία συμφωνία για το χρέος θα γινόταν πολιτικά δυσκολότερη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 στη Γερμανία. «Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μία συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου, που θα επιτρέψει την καταβολή δόσης μετά. Αλλά ορισμένοι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι θα χρειασθεί περισσότερος χρόνος» τονίζει η «WSJ».