Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ 91 χωρών σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας – Η περιπέτεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων Βαρουφάκη, των capital controls και του 3ου Μνημονίου γονάτισε το φτωχότερο 40% του πληθυσμού, που έχασε 8,4% του εισοδήματός του
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δόθηκε σήμερα το πρωί στη δημοσιότητα, η Ελλάδα είχε τη θλιβερή πρωτιά να είναι η χώρα με τη δραματικότερη επιδείνωση της φτώχειας το 2015: το φτωχότερο 40% των Ελλήνων είδε το (ήδη πενιχρό) εισόδημά του να συρρικνώνεται κατά 8,4% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μείωση-ρεκόρ, που ξεπερνά κατά πολύ τόσο τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που δοκιμάστηκαν από την οικονομική κρίση (π.χ. Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία) όσο και χώρες της Αφρικής, όπως η Ουγκάντα.
Οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέτασαν τους δείκτες που σχετίζονται με τη φτώχεια σε 91 χώρες και διαπίστωσαν ότι «η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ζάμπια είναι παραδείγματα κρατών όπου όχι μόνο συρρικνώθηκε το εισόδημα του φτωχότερου 40% των πολιτών, αλλά και οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα στρώματα του πληθυσμού». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας το εισόδημα του φτωχότερου 10% του πληθυσμού συμπιέστηκε σχεδόν κατά 11%, ενώ οι απώλειες για το πλουσιότερο 10% συγκρατήθηκαν κοντά στο 7%. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε 19 από τις 21 χώρες στις οποίες επιδεινώθηκε η εισοδηματική κατάσταση των φτωχότερων στρωμάτων το 2015.
Η έκθεση καταγράφει βελτίωση των συνθηκών για το φτωχότερο 40% του πληθυσμού σε 70 χώρες και σχολιάζει ότι «σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, η αρνητική επίδοση αντανακλά, ως επί το πλείστον, την αργή ανάκαμψη από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους».
Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας έρχονται στη δημοσιότητα μία ημέρα μετά τη δραματική εικόνα που έδωσε η Eurostat για τη φτώχεια στην Ελλάδα πέρυσι: ένας στους τρεις πολίτες της χώρας (3,7 εκατομμύρια άνθρωποι) ζούσε σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού το 2017.
Η φτώχεια παγκοσμίως
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, δηλαδή περίπου 3,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δίνουν μάχη για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2015 περισσότεροι από 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν (ή, σωστότερα, προσπαθούσαν να επιβιώσουν) με λιγότερα από 3,20 δολάρια την ημέρα, δηλαδή περίπου 2,76 ευρώ.