Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025 19:48
Τοπικά

Θα βρέξει αστέρια το σαββατοκύριακο…






Εντυπωσιακό θέαμα αποτελούν οι διάττοντες αστέρες που εμφανίζονται αυτή την περίοδο στον ουρανό και στο πλαίσιο αυτό η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, διοργανώνει αστροβραδιά αύριο Σάββατο 12 Αυγούστου, για την παρατήρηση της πτώσης των περσείδων. Με την ευκαιρία, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τους πλανήτες Κρόνο και Δια, καθώς και άλλα ουράνια σώματα του καλοκαιρινού ουρανού.

Η αστροβραδιά θα πραγματοποιηθεί στον οικισμό Άγιος Στέφανος (Σωρός), από τις 21.00 στο πλάτωμα, όπου γίνονται τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω εκδηλώσεις. Για να φτάσει κανείς στο πλάτωμα, παίρνοντας τον παραλιακό δρόμο του οικισμού προς την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, και ακολουθώντας τις πινακίδες με κόκκινο τόξο που δείχνουν την κατεύθυνση προς το πλάτωμα.

Οι Περσείδες είναι βροχή διαττόντων, μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Οποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Η αρχή της πτώσης των μετεώρων είναι ορατή από τα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο, με την κορύφωση το σαββατοκύριακο 11-13 Αυγούστου, οπότε ο ρυθμός των μετεώρων φθάνει τα 60 και πλέον ανά ώρα.

Για να παρατηρήσουμε τις περσείδες χρειάζεται ένας σκοτεινός ουρανός και ένας ανοιχτός ορίζοντας, μακριά από την φωτορύπανση της πόλης. Το καλύτερο είναι να είμαστε ξαπλωμένοι η αναπαυτικά καθισμένοι και να κοιτάζουμε ψηλά στο ζενίθ, προς τα βόρεια του ουρανού.