Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν 45% περισσότεροι θάνατοι στη Μαγνησία από κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου, ενώ μόνο στον Δήμο Βόλου τα περιστατικά θανάτων από κακοήθη νεοπλάσματα είναι 14% περισσότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, αυξημένοι κατά 24% είναι οι θάνατοι από κακοήθη νεοοπλάσματα οργάνων του πνευμονικού συστήματος στον ανδρικό πληθυσμό της Μαγνησίας, ενώ καταγράφηκαν περιοχές με αυξημένα περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου, όπως η Μακρινίτσα.
Από την έρευνα προκύπτει ότι α) κακοήθη νεοπλάσματα του ήπατος που καθορίζονται ως πρωτοπαθή εμφανίζονται περισσότερο στον Βόλο, τη Νέα Ιωνία, την Κάρλα, τη Μακρινίτσα, την Πορταριά, την Ιωλκό και την Αγριά., β) κακοήθη νεοπλάσματα του τραχήλου της μήτρας στη Σηπιάδα και το Τρίκερι, γ) κακοήθη νεοπλάσματα του εγκεφάλου στη Μακρινίτσα και δ) κακοήθη νεοπλάσματα του λεμφικού και αιμοποιητικού ιστού στην Αγριά, την Αρτέμιδα και το Μούρεσι.
Τα παραπάνω συμπεράσματα περιλαμβάνονται στις πρώτες ανακοινώσεις, που έκανε μιλώντας στους δημοσιογράφους, πριν παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της μελέτης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας που επιλήφθηκε της μελέτης.
Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρατήρηση που διατύπωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ότι στη Μαγνησία καταγράφεται υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με άλλες περιοχές, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τους αυξημένους δείκτες νοσηρότητας σε καρκίνους του ήπατος.
Η ομάδα που εργάστηκε πάνω στην επιδημιολογική μελέτη, έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία νοσηρότητας, και θνησιμότητας από την ΕΛΣΤΑΤ. Πολύτιμο εργαλείο επίσης αποτέλεσαν οι διαγνώσεις που έχουν γίνει στα Νοσοκομεία Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, για καρκίνους, και πνευμονολογικά νοσήματα καθώς και εγκεφαλικά.
Πάνω σε αυτά τα στοιχεία έγινε η ανάλυση από ομάδα στατιστικολόγων σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών και τους γιατρούς που συμμετέχουν στην έρευνα, ώστε να βγούνε συγκριτικά στοιχεία ανά περιοχή και να καταγραφεί που παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα και σε τι είδους περιστατικά αφορά αυτή. Παράλληλα αποτυπώνονται συγκριτικά στοιχεία με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με βάση τον χρόνο, την περιοχή και τις ηλικιακές ομάδες και έχουν ομαδοποιηθεί, σύμφωνα με τους αναλογικούς και προτυποποιημένους δείκτες. Επίσης, η διερεύνηση της διαχρονικής εξέλιξης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας έχει γίνει τόσο συνολικά, όσο και κατά αιτία, φύλο και ηλικία για κάθε μία από τις υπό μελέτη νόσους.