Με την καθιερωμένη πλέον αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου αρχίζει σήμερα Δευτέρα 2 Ιουλίου τις εργασίες του το «19ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας 2018», που αποτελεί θεσμό.
Στα Χάνια θα μεταβούν οι σπουδαστές του σχολείου και οι άλλοι ενδιαφερόμενοι με πούλμαν, το οποίο θα ξεκινήσει από το 1ο Λύκειο Βόλου (Κύπρου 48, Παγκύπριο Διδακτήριο), στις 8:30 μ.μ. και θα επιστρέψει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Την αστροβραδιά οργανώνει το Παρατηρησιακό Τμήμα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, το οποίο θα στήσει τηλεσκόπιά του για την παρατήρηση όλων των αστροπαρατηρητών, για την παρατήρηση του Δία, της Αφροδίτης και των άλλων ουρανίων αντικειμένων με τηλεσκόπια, ενώ παράλληλα ο Κωνσταντίνος Μουτσιάρας θα ξεναγεί το πλήθος με ακτίνες λέιζερ, στους αστέρες και στους αστερισμούς του ουρανού με ην ιστορία και τη μυθολογία τους. Στις 11.00 μ.μ. θα κατευθυνθούν όλοι στο «Χάνι του Ζήση» για την κοινή συνεστίαση με τη πατροπαράδοτη φασολάδα.
Θα προηγηθεί ενδιαφέρουσα 20λεπτη ομιλία από τον Κωνσταντίνο Καμβρογιάννη, φυσικό και τακτικό μέλος της Εταιρείας, ο οποίος θα παρουσιάσει το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη «Η Ουρανογραφία των Αγίων» με παράλληλη βιντεοπροβολή της αριστούχου Αθηναίας μαθήτριας της «Σχολής Αστρονομίας εξ αποστάσεων» Αχιλλίας Γεωργακοπούλου.
Μεθαύριο, Τρίτη 3 Ιουλίου αρχίζουν τα μαθήματα του 19ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας στο Βόλο, από την τοπική Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Tα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αλεξάνδρας – Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώην Ιωλκού, κτίριο «Ματσάγκου»), ενώ θα λειτουργήσουν και φέτος τρία τμήματα: των αρχαρίων, των προχωρημένων και το παρατηρησιακό τμήμα. Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το νέο αυτό τμήμα, πρέπει να προσέλθουν για να εγγραφούν στις 6:30 μ.μ., διότι στις 7 μ.μ. προγραμματίζεται η έναρξη των μαθημάτων.
Όσοι παρακολουθήσουν τα τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων πρέπει να προσέλθουν στις 8:30 μ.μ για να εγγραφούν, διότι στις 9 μ.μ. αρχίζουν τα μαθήματα, στα οποία θα διδάξουν δέκα καθηγητές Πανεπιστημίων και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αστρονόμοι και Ερασιτέχνες Αστρονόμοι. Στο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας γίνονται δεκτοί όλοι οι ενδιαφερόμενοι, κάθε ηλικίας και μόρφωσης.