Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, η συνάντηση 10 Δημάρχων και προέδρων Οργανισμών Λιμένων, μεταξύ αυτών και του Βόλου, για θέματα λειτουργίας και συνεργασίας των αντίστοιχων φορέων, που αφορούν κυρίως στις εκπροσωπήσεις, τα οικονομικά και τις χερσαίες ζώνες των λιμανιών.
Από πλευράς Δήμου Βόλου, ο ασκών χρέη Δημάρχου, κ. Θάνος Θεοδώρου και ο γενικός γραμματέας, κ. Στέλιος Διαμαντίδης, παρουσίασαν τις θέσεις τους και κατέθεσαν υπόμνημα και ολοκληρωμένο φάκελο με τα αιτήματα και τις προτάσεις της πόλης, βασικότερο των οποίων είναι η παραχώρηση της χερσαίας ζώνης λιμένος κατά χρήση στο Δήμο Βόλου.
Από πλευράς του προέδρου του ΤΑΙΠEΔ, κ. Στ. Πιτσιόρλα τονίστηκε ότι γενική κατεύθυνση του ταμείου είναι να υπάρξουν αλλαγές στις χερσαίες ζώνες, αλλά τούτο μπορεί να γίνει μόνο με επαναχάραξη των ορίων τους και μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, τους Οργανισμούς Λιμένων και τους Δήμους.
Ακόμη τέθηκε το θέμα της εξεύρεσης «υγιούς πόρου» από τα έσοδα των λιμανιών για την αυτοδιοίκηση, που υπολογίζεται σε 3,5%
ΤΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΙΠΕΔ Κ. Σ. ΠΙΤΣΙΩΡΛΑ
«Όπως και στο υπ΄ αριθ. 1537/11-1-2016 σχετικό μας έγγραφο, επανερχόμενοι ζητάμε την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης λιμένος κατά χρήση στο Δήμο Βόλου. Στο συνημμένο φάκελλο υπάρχουν τα εξής :
1) Αλληλογραφία με τον ΟΛΒ για την παραχώρηση του πάρκου του Αγ. Κων/νου όπου αναλύονται λεπτομερώς οι απόψεις μας και υπάρχει φωτογραφικό υλικό που δείχνει την χρήση του ως πάρκο και πλατεία από την δεκαετία του 1930 πολύ πριν από την χάραξη της χερσαίας ζώνης λιμένος το 1955.
2) Πρόσφατο πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΒ υπ’ αριθ. 283/7-11-2014 ζητά την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης η οποία μας βρίσκει σύμφωνους αλλά αυτή δεν υιοθετήθηκε ποτέ από τους υπερκείμενους φορείς. Επισυνάπτεται επίσης και σχέδιο του ΟΛΒ.
3) Παλαιότερη προγραμματική σύμβαση του 2006 μεταξύ ΟΛΒ και Δήμου Βόλου όπου κατέβαλλε με προγραμματική σύμβαση ποσά για την συντήρηση του πρασίνου του πάρκου του Αγίου Κων/νου και τον ηλεκτροφωτισμό του πάρκου το ποσό των 80.000€ ανά έτος. Η σύμβαση αυτή διεκόπη μονομερώς από τον ΟΛΒ.
4) Πινάκιο όπου φαίνεται ότι ο ΟΛΒ με εξαίρεση το 2001 έως 2003 δεν κατέβαλλε δημοτικά τέλη στο Δήμο Βόλου. Έκτοτε τα δημοτικά τέλη με δικαστικές αποφάσεις (αιτήσεις αναστολής) δεν πληρώνονται στο Δήμο Βόλου με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί ένα χρέος της τάξεως των επτά και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει τέλη και πρόστιμα. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε τον μεγαλύτερο και τελευταίο κατάλογο του του έτους 2014 με τέλη και πρόστιμα και την ευόδωση της αίτησης αναστολής.
5) Αλληλογραφία που αφορά τον δημοτικό χώρο των παλαιών σφαγείων όπου λειτουργούσαν εκεί παλαιότερα τα δημοτικά σφαγεία και έχει καταπατηθεί από τον ΟΛΒ. Σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης και ως ιχθυόσκαλα και ο Δήμος Βόλου δεν εισπράττει τίποτα από όλα αυτά, του απαγορεύεται η είσοδος πιθανώς επειδή θεωρείται χερσαία ζώνη λιμένος. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι πολλές από τις κατασκευές όπως το κτίριο των σφαγείων, διαμόρφωση γηπέδων κ.α. έχουν γίνει με χρήματα του Δήμου Βόλου. Επίσης σήμερα στις 30-3-2016 του ζητήθηκε η απομάκρυνση των κατεστραμμένων κάδων συλλογής απορριμμάτων που ο Δήμος είχε αποθηκεύσει εκεί επικαλούμενος ο ΟΛΒ αισθητικούς λόγους. Προς επιβεβαίωση των ανωτέρων επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό.
6) Τέλος προς τους μαγαζάτορες της Αγριάς και αλλού ενώ καταβάλλουν τέλη κατάληψης στον ΟΛΒ ανά τ.μ. για την κατάληψη επιφανείας εδάφους της χερσαίας ζώνης. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου τους επιβάλλει δυσβάσταχτα πρόστιμα υποκαθιστώντας την λειτουργία της Υπηρεσίας των Αυθαιρέτων της Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου. Ο Δήμος πρόσφατα έχει στείλει έγγραφο προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας που ζητά την επιείκειά της για την φετινή χρονιά και υπόσχεται πως θα λύσει το πρόβλημα αν του παραχωρηθεί η χρήση της χερσαίας ζώνης στις περιοχές αυτές»