Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025 22:10
Τοπικά

Θ. Θεοδώρου: Ας σοβαρευτούμε και ας τηρηθεί η νομιμότητα για την ΑΓΕΤ






«Ο Δήμος Βόλου δεν ήταν και δεν θα γίνει εργολάβος κανενός», τόνισε ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, απαντώντας στους ισχυρισμούς της παράταξης της α’ ελάσσονος μειοψηφίας του Δ.Σ. “Επιλογή Ευθύνης” ότι ο Δήμος έχει γίνει εργολάβος της ΑΓΕΤ γιο το θέμα της καύσης RDF. Όπως είπε ο κ. Θεοδώρου «οι εργολάβοι σε αυτήν την πόλη είναι οι εργολάβοι της συκοφαντίας και λασπολογίας που επιχειρούν να πλήξουν με ψεύδη τη δημοτική Αρχή».

Ειδικότερα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο εκτελών χρέη Δημάρχου, παρουσίασε τις θέσεις και προτάσεις της Δημοτικής Αρχής για την καύση του RDF από την ΑΓΕΤ, αλλά και τις προτάσεις και σχεδιασμούς του δήμου για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Θεοδώρου έκανε λόγο για «ανέντιμη προσπάθεια που καταβάλλεται από τους γνωστούς κύκλους να εμπλέξουν τη Δημοτικής Αρχή στο θέμα της καύσης του RDF αποδίδοντάς της ανύπαρκτες ευθύνες», και διευκρίνισε πως με το ζήτημα των περιβαλλοντικών όρων ο δήμος δεν έχει αρμοδιότητα, καθώς γι αυτό γνωμοδοτεί μόνο η Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Στο Δήμο εστάλη μόνο ένα ενημερωτικό έγγραφο για τους περιβαλλοντικούς όρους της ΑΓΕΤ», είπε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έγινε και η προβολή βίντεο σχετικά με την καύση απορριμμάτων στη Σουηδία, τους περιβαλλοντικούς όρους που επιβάλλονται για αυτό και τα στοιχεία για τη σχεδόν μηδενική ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από αυτό.  «Εμείς, ούτε υιοθετούμαι, ούτε απορρίπτουμε αυτή την πρακτική», τόνισε ο κ. Θεοδώρου και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα ακόμη θάβονται τα απορρίμματα, με συνέπεια να επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ε.Ε. «Η μονάδα καύσης απορριμμάτων έπρεπε να ήταν έτοιμη και να λειτουργεί από την 1-1-2016, αλλά ως σήμερα πληρώνουμε 11 ευρώ/τόνο για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και επιβάλλεται πρόστιμο γι αυτό 35 ευρώ/τόνο», επεσήμανε ο κ. Θεοδώρου και πρόσθεσε πως ο Δήμος Βόλου έχει καταθέσει πρόταση για καύση SRS και όχι RDF, που δεν είναι δεσμευτική, σημειώνοντας πως τα εναλλακτικά καύσιμα δεν προκαλούν προβλήματα στο περιβάλλον εάν τηρούνται οι προβλεπόμενοι όροι από την Νομοθεσία.

Επιτέθηκε επίσης, στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία, στο ΤΕΕ, στην Συμμαχία για το Νερό και στην Επιτροπή για την Καραμπατζάκη, για την προσπάθεια να παραπλανήσουν τους πολίτες για δήθεν ευθύνες και εμπλοκή του Δήμου Βόλου με την καύση RDF από την ΑΓΕΤ, πανικοβάλλοντας τον κόσμο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδώρου.

Ανέφερε ακόμη πως η αρμοδιότητα για τους ελέγχους αναφορικά με το εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι ανήκει στην Περιφέρεια και αναρωτήθηκε εάν γίνονται τέτοιοι έλεγχοι στις επιχειρήσεις και βιομηχανίες της περιοχής μας, όπως η Χαλυβουργία και γιατί δεν ανακοινώνονται. Η Περιφέρεια ισχυρίζεται ότι δεν έχει επαρκές προσωπικό, είπε, αλλά βρίσκει όταν χρειάζεται να κάνει ελέγχους στο Βιολογικό, τόνισε με νόημα.

Τέλος ζήτησε από όσους ασχολούνται με το θέμα της ΑΓΕΤ να είναι προσεκτικοί για να μην συμβεί ότι έγινε και στη Χαλκίδα όταν έμειναν στον δρόμο 700 οικογένειες. «Μετά έρχονται οι παρατάξεις και ζητούν να βγάλουμε ψηφίσματα.