Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024 08:13
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερώνυμος: Να προσφέρουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας – Οι θάλασσές μας μετατράπηκαν σε υδάτινους τάφους






Στην πολυετή οικονομική κρίση, «που έχει ήδη εξουθενώσει τον λαό μας», αλλά και «σε μια διαφορετικής φύσεως παρουσιαζόμενη πρόκληση, το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εισήγησή του κατά την έκτακτη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

«Οι πολεμικές συρράξεις, οι εμφύλιες διαμάχες, τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών, η φτώχεια και η συνεχώς αυξανόμενη κοινωνική αδικία που συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου και όχι μόνον, ωθούν εκατομμύρια συνανθρώπους μας σ’ ένα ταξίδι αβεβαιότητος, πολλές φορές με κατάληξη τον τραγικό θάνατο», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Οι θάλασσές μας μετατράπηκαν σε υδάτινους τάφους. Τα νησιά μας και ο λαός μας επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν ηρωισμό και αυτοθυσία για να επουλώσουν τις χαίνουσες πληγές αυτών των απελπισμένων ανθρώπων. Έκαναν πράξη την εντολή του Χριστού ‘’αγαπάτε αλλήλους’’ και οι σεβασμιώτατοι άγιοι αδελφοί, συστρατευόμενοι με τον κλήρο και τον λαό δίνουν ισχυρή μαρτυρία αγάπης και αλληλεγγύης».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του γι’ αυτό και την ευχή «ο Θεός να μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον καλό αγώνα», όμως παράλληλα υπογράμμισε και την επιθυμία να καταδικάσει τους δουλεμπόρους, να καταδικάσει «κάθε άνθρωπο που εκμεταλλεύεται τον πόνο και την αγωνία αυτών των ανθρώπων, κάθε ενέργεια απαξίωσης του ανθρωπίνου προσώπου» και να απευθύνει έκκληση «ενότητος, έκκληση συνέσεως, έκκληση διατηρήσεως της ειρήνης, κυρίως προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, προς όλους όσοι πιστεύουν στις αρχές και αξίες των ιδρυτών της ευρωπαϊκής πορείας και ενώσεως».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, από το βήμα της ΙΣΙ, υπογράμμισε ότι η πατρίδα μας πρόσφερε, πλήρωσε και μετανόησε. «Καιρός είναι τώρα να προσφέρουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, να επιδείξουν αλληλεγγύη και να συλλογισθούν το μέλλον της γηραιάς ηπείρου».
Μάλιστα, έκανε αναφορά και στο Ισλάμ, με την επισήμανση ότι «δεν φοβόμαστε το Ισλάμ. Όσους παρερμηνεύουν το Ισλάμ απορρίπτουμε. Εκείνους που έχοντας ως αφετηρία διαφορετικές ερμηνείες του Ισλάμ, προκαλούν θρησκευτικούς φανατισμούς και εξυπηρετούν αλλότριες επιδιώξεις». Σε αυτό το σημείο μίλησε για τον Γερμανό θρησκειολόγο Rudolf Otto, ο οποίος πριν από 80 χρόνια είπε πως «Όταν οι θρησκείες ξεκινούν τον πόλεμο, τότε ξεκινά το τέλος του πολιτισμού».

Επιβάλλεται, σημείωσε, να επικρατήσει η ειρήνη, να επιδειχθεί σύνεση και να καθιερώσουμε τη συνεργασία όλων των πλευρών που σήμερα αντιμάχονται. Έχουμε χρέος να στηρίξουμε τον δοκιμαζόμενο άνθρωπο, να προσφέρουμε αμέριστη αγάπη και συμπαράσταση στο κόσμο. Έχουμε ωστόσο και υποχρέωση να κρατήσουμε ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο την ταυτότητά μας, την παράδοσή μας, την εθνική και εδαφική μας ακεραιότητα, την Ορθοδοξία και τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, να μην αφήσουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει την Εκκλησία μας για αλλότριους σκοπούς, και επαναβεβαίωσε «τη διάθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος να συνεργασθεί με την Πολιτεία και όλους τους κοινωνικούς φορείς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της προσφυγικής κρίσεως».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στα θέματα που μέλλει να απασχολήσουν την ΙΣΙ στις τριήμερες εργασίες της, «Περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου», «Περί της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών εν τη στοιχειώδη και Μέσην Εκπαίδευσιν» και «Τροποποίηση δύο κανονισμών και λήψη αποφάσεων», καθώς και την πλήρωση της Μητροπόλεως Καρπενησίου, μετά την παραίτηση του πρώην Καρπενησίου Νικολάου.
Ειδικότερα, είπε: «Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα της Πανορθοδόξου Συνόδου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για τον αγώνα που έδωσε ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο, στην Κρήτη, το ιστορικό αυτό εκκλησιαστικό γεγονός και να υπογραμμίσω την μεγάλη σημασία της μαρτυρίας της Ορθοδόξου ενότητος προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να δώσουμε την κοινή αυτή μαρτυρία μέσα από τις τοπικές αδελφές Εκκλησίες και οι αδελφοί Προκαθήμενοι να μοιραστούμε το κοινό ποτήριο της ζωής, διατρανώνοντας την ευχαριστιακή μας ταυτότητα και διακονία, και να απευθύνουμε μήνυμα ζωής και ελπίδος προς τους εγγύς και τους μακράν».

Σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο χαρακτήρισε «κρίσιμο και σημαντικό θέμα για το ήθος των παιδιών μας, την εσωτερική τους καλλιέργεια και την γνώση του πλούτου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας», κατά δήλωσή του, «Φρονώ ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, την τήρηση των ωρών διδασκαλίας στο τρέχον πρόγραμμα και τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του. Όλα τα άλλα μπορούν και πρέπει να συζητηθούν, δεδομένων των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, τα τρία όμως παραπάνω σημεία πρέπει να είναι η αρχή και η βάση κάθε διαλόγου με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Τέλος, εξέφρασε την ευχή «να εισέλθουμε υγιείς προς την πορείαν της μετανοίας της μεγάλης Τεσσαρακοστής, να εορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου μας και να δώσει ο Θεός καλλίτερες ημέρες για την πατρίδα μας» και πρόσθεσε πως «η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει να επαγρυπνεί, να προσεύχεται και να δίδει την ορθή μαρτυρία του Λόγου της αληθείας, του μηνύματος της ειρήνης, της εν Χριστώ αγάπης και της καταλλαγής».