Σε φάση ερημοποίησης αναμένεται πως θα μπουν αρκετές εκτάσεις στο Θεσσαλικό κάμπο αν δεν ληφθούν μέτρα κατά της αλόγιστης σπατάλης των υπόγειων υδάτων, αναφέρει μελέτη Ελλήνων επιστημόνων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά τις προηγούμενες 3 δεκαετίες και μέχρι σήμερα, δόθηκαν άδειες για 35.000 γεωτρήσεις και έχουν αντληθεί 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό.
Αρκετές περιοχές γύρω από τη Λάρισα δεν διαθέτουν νερό και ο τοπικός πληθυσμός εγκαταλείπει τις εστίες του.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν αρκετές καλλιέργειες στο Θεσσαλικό κάμπο και να ληφθούν μέτρα ώστε να μην χάνεται το χειμώνα μεγάλη ποσότητα των υδάτων στη θάλασσα.
Με συνετή διαχείριση νερού θα ποτίσουν στον θεσσαλικό κάμπο
Για να μην διψάσει κανένα χωράφι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (ΤΟΕΒ), έχει καταρτίσει πρόγραμμα άρδευσης, το οποίο στηρίζεται στη συνετή διαχείριση και στα έργα υποδομής (πρόχειρα φράγματα, ταμιευτήρες κ.λπ.). Υιοθετώντας παλιότερες πρακτικές που απέδωσαν, το πρόγραμμα που ακολουθείται χωρίζεται σε τρία στάδια. Καταρχήν, αρχές Ιουλίου, οι Τοπικοί Οργανισμοί εφαρμόζουν πρόγραμμα εναλλάξ ποτίσματος, ενώ φέτος βοήθησαν και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν και απάλλαξαν τους παραγωγούς από τα έξοδα των γεωτρήσεων.
Στις 10 Ιουλίου ξεκίνησε η β΄φάση του σχεδίου, που προέβλεπε αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού των Ταμιευτήρων (ο νομός Λάρισας διαθέτει 12 μεγάλους), ενώ προ ημερών μπήκε σε εφαρμογή το γ΄ και τελικό στάδιο, που προβλέπει τη μεταφορά συγκεκριμένης ποσότητας νερού από τη λίμνη Πλαστήρα της Καρδίτσας στον Πηνειό ποταμό, ώστε η στάθμη του νερού να μην υποχωρήσει κάτω από τα 1,70 μέτρα και να μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια, παίρνοντας νερό από τους επιφανειακούς αγωγούς και τους Ταμιευτήρες.
Πηγή: Skai.gr