Καβγάς για τις συντάξεις: Μειώσεις 15% θέλουν οι δανειστές, αύξηση εργοδοτικών εισφορών η Αθήνα
Σκηνικό ρήξης στήνεται με αιχμή το ασφαλιστικό καθώς οι δανειστές αναμένεται να σκληρύνουν τη στάση τους απαιτώντας μειώσεις στις κύριες συντάξεις ενώ ανυποχώρητη στάση θα κρατήσει και η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η προστασία των κύριων συντάξεων αποτελεί «κόκκινη» γραμμή στη διαπραγμάτευση.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση δεσμεύτηκε ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις. Αντίθετα επέμεινε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρονικό διάστημα αποτελεί προσφορότερη λύση προκειμένου να μην υποστεί για 12η φορά μείωση η αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων.
Άφησε μάλιστα αιχμές κατά του ΣΕΒ, ο οποίος αποκρούει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με το επιχείρημα ότι θα οδηγήσει σε όξυνση της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις δε θα έπρεπε να αντιδρούν για να υπάρξει κοινωνικό μοίρασμα της ευθύνης, θυμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις ελαφρύνθηκαν από τη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.
Ωστόσο οι δανειστές που θα συναντηθούν την Πέμπτη στην Αθήνα με τον υπουργό εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο, έχουν διαμηνύσει σε όλους του τόνους ότι απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών ως αντιαναπτυξιακή και επιμένουν όχι μόνο στη μείωση των κύριων συντάξεων αλλά και στην χορήγηση της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.
Ο πρωθυπουργός προσπέρασε τις παραπάνω επισημάνσεις λέγοντας ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες και τόνισε: «Τηρούμε τις κόκκινες γραμμές. Δεν πρέπει να πάμε σε επώδυνες εκ νέου περικοπές. Είναι δύσκολη μάχη. Θα ήταν ευκολότερο για εμάς αν είχαμε την αντιπολίτευση και τις εργοδοτικές οργανώσεις. Να υπάρξει κοινωνικό μέρισμα της ευθύνης. Από τους συνταξιούχους ζουν οι άνεργοι. Ας αφήσουμε τις συντάξεις όπως είναι. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βρούμε 600 εκατομμύρια».
Η εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες για 3 χρόνια έως ότου αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα προτείνει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα στις κύριες συντάξεις (εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα 300 εκατ. ευρώ ετησίως στο ΙΚΑ) και αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις επικουρικές συντάξεις (0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζόμενους).
Οι εργοδοτικοί φορείς που κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το ασφαλιστικό προτάσσουν την ανάγκη μείωσης και όχι αύξησης των εισφορών. Ειδικότερα ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι οι εισφορές πρέπει να μειωθούν αλλά και να αξιοποιηθούν ως επικουρικά του συστήματος τα επαγγελματικά ταμεία και η ιδιωτική ασφάλιση.
«Τυχόν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών – τονίζει ο ΣΕΒ – θα οδηγήσει σε αναστολή επενδυτικών σχεδίων, εκτροπή της ανάκαμψης, όξυνση της ανεργίας αλλά και της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, και χαμηλότερα εισοδήματα άμεσα και έμμεσα, μειώνοντας τελικά την συνταξιοδοτική αποταμίευση».
Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές θα είναι δύσκολο να καλυφθεί με δεδομένο ότι το κουαρτέτο αμφισβητεί την απόδοση μέτρων ύψους 700 εκατ. ευρώ τα οποία ήδη εφαρμόζονται από την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας και την αύξηση των ορίων ηλικίας.
Το σίγουρο είναι ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μέτρα εξοικονόμησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 665 εκατ. ευρώ, τα οποία αργά η γρήγορα θα φανεί αν θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων.
Για να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ έως το τέλος του 2016, οι δανειστές προτάσσουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση κατά 15% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ.
Διαφορετικά, σύμφωνα με τεχνοκράτες από την πλευρά των θεσμών, θα πρέπει να υποστούν βαριές απώλειες πάνω από 30% οι συντάξεις άνω των 1000 ευρώ η να αποφασιστεί οριζόντια μείωση 6% για όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ.
Μονόδρομος θεωρείται η μείωση και για τις επικουρικές συντάξεις . Σύμφωνα με πληροφορίες για να καλυφθεί το έλλειμμα του ενιαίου επικουρικού ταμείου ,το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει περικοπές 6-10% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 128 ευρώ για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους . Τα σενάρια για περικοπή των συντάξεων άνω των 170 ευρώ η άνω των 200 απορρίφθηκαν καθώς για να βγει ο λογαριασμός οι συντάξεις έπρεπε να περικοπούν πάνω από 10% .
Ακόμη, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα μειωθούν κατά 20% από το Μάρτιο του 2016 , τα εφάπαξ κατά 10% και κατά 30% τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί σταδιακά και θα αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ,αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση αν το επίδομα θα διατηρηθεί στο ίδιο ύψος . Οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι πολύ χαμηλότερο ενώ ήδη έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό εξοικονόμηση δαπάνης 223 εκ ευρώ από την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Το ασφαλιστικό μετά τη μικρή παράταση που πήρε αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή στα μέσα Ιανουαρίου . Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισεμπλουμ σχολίασε ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αποτελεί μέρος της πρώτης αξιολόγησης και η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμη λίγο χρόνο, για να την προωθήσει.