Έχει συμφωνηθεί: οι 3 ομάδες που θα πέσουν από τη Super League στο πρωτάθλημα 2018-2019, με τις 9 πρώτες ομάδες της Football League θα αποτελέσουν τη Super League 2 με 12 ομάδες. Αγκάθια οι τροποποιήσεις των Καταστατικών και οι προκηρύξεις για το πρωτάθλημα 2018-2019
Χθες, Τετάρτη 1/8, στις 22:17΄, η «Α» κατ’ αποκλειστικότητα ενημέρωσε μέσω της ιστοσελίδας της τους αναγνώστες της και γενικότερα τον φίλαθλο κόσμο ότι το σίριαλ των άστεγων ομάδων, η κλήρωση του πρωταθλήματος και η έναρξή του στις 25 Αυγούστου ήταν θέματα που έχουν λυθεί αφού, όπως ανεγράφη στον τίτλο του ρεπορτάζ, «τα βρήκαν όλοι με όλους».
Στο τέλος του πρωταθλήματος 2018-2019, η Super League θα υποβιβάσει 3 ομάδες, και η Football League θα ανεβάσει μόνο μία.
Παρά τις αντιρρήσεις της Β΄ Εθνικής, που μόλις χθες αποφάσισε με προκήρυξή της να ανεβάζει δύο ομάδες και να υποβιβάζει τέσσερις, θεωρείται βέβαιο –και συμφωνηθέν– ότι, όταν οι προκηρύξεις Super League και Football League φτάσουν στην ΕΠΟ, με συνοπτικές διαδικασίες (σε μία συνεδρίαση), είτε της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων, είτε της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι προκηρύξεις θα τροποποιηθούν ώστε το καλοκαίρι του 2019 η Super League να προγραμματίζει το πρωτάθλημα 2019-2020 με 14 ομάδες.
Βεβαίως, μένει να προσδιορισθούν στις φετινές προκηρύξεις ενδεχομένως και θέματα play out στη Super League και στη Football League, αφού η διαδικασία play off για τη Super League έχει απαγορευτεί διά… ροπάλου ή άλλως πώς διά στόματος του Ιβάν Σαββίδη, που φέτος βαδίζει ακάθεκτος για νταμπλ στην Ελλάδα και νίκες στην Ευρώπη.
Εκείνο όμως που μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιοποιηθεί είναι τι θα γίνει με το πρωτάθλημα της Football League.
H «Α» σήμερα, που θεωρεί δημοσιογραφικό καθήκον της να «ψάχνει» τα θέματα, και να μην καταπίνει «αμάσητα» ό,τι της σερβίρουν οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες ανάλογα με το τι επιδιώκουν, ενημερώνει τους αναγνώστες της ότι πέραν της διεξαγωγής του πρωταθλήματος 2018-2019 της Super League με 14 ομάδες, η συμφωνία Βασιλειάδη με Super League και ΕΠΟ περιλαμβάνει και τη δημιουργία Super League 2, την οποία θα συγκροτούν οι 9 ομάδες που θα είναι στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος της Football League και οι 3 ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη Super League. Δηλαδή, η περίοδος 2019-2020 θα έχει δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα: της Super League 1 με 14 ομάδες, και της Super League 2 με 12 ομάδες.
Στη Football League θα παραμείνουν οι υπόλοιπες 6 ομάδες, που με την προσθήκη 2 ομάδων από κάθε Όμιλο της Γ΄ Εθνικής, και τη συμμετοχή αριθμού ομάδων από τη Super League με την επωνυμία των ΠΑΕ, π.χ. ΠΑΕ ΠΑΟΚ Β, όπως γίνεται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, θα δημιουργηθεί ένα μεταβατικό στάδιο 16-18 ομάδων, για την άνοδό τους στους ομίλους επαγγελματικής κατηγορίας, αρχικά στη Super League 2, και αργότερα στη Super League 1.
Η Super League 2 και η Super League 1 θα έχουν ενιαία διοίκηση, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν τα Καταστατικά των Super League και Football League. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ότι οι εγγυήσεις για χρηματοδότηση των Super League και 1 Super League 2 θα πρέπει να περιλαμβάνουν την περίοδο 2019-2020 και ίσως και τις 2-3 επόμενες σεζόν 2021-2022, και 2023-2024, που όμως σύμφωνα με τα σημερινά γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι κυβέρνηση.
Οι τροποποιήσεις των Καταστατικών, ο ορισμός των ομάδων σε Super League 1, Super League 2 και Football League, και οι χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία με το επιχείρημα των εσόδων από φορολόγηση του τζόγου είναι ανοιχτά θέματα, που έχουν εκτός από ποδοσφαιρική και πολιτική χροιά, οπότε στον βωμό της σύγκρουσης λόγω των εκλογών, με αιχμή του δόρατος το ολοκαύτωμα στο Μάτι, το Μακεδονικό, τα σκάνδαλα, τις τριπλές εκλογές, το πεδίο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου είναι μάλλον αχαρτογράφητο, ανεξάρτητα αν με τη μείωση των ομάδων, τουλάχιστον το πρώτο βήμα έχει γίνει.
Πηγή: iapopsi.gr