«Καμία εμπλοκή στο πραξικόπημα» κατέθεσαν στο δικαστήριο οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί (photos)
Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, στις 12 το μεσημέρι, ενώ παράλληλα εξετάζονται τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλλει, με τους πιλότους να παραδέχονται ότι δέχθηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς.
Πρώτος κατέθεσε ο έλληνας αστυνομικός, ο οποίος τους συνέλαβε, ο οποίος τόνισε ότι ”δεν προέβαλαν καμία αντίσταση και αμέσως ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας”.
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ένας από τους πιλότους, ο οποίος κατέθεσε ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στη χώρα του το βράδυ της Παρασκευής, καθώς εκείνοι μετέφεραν απλά τραυματίες με το ελικόπτερο.
Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι όταν έμαθαν ότι είχε γίνει απόπειρα πραξικοπήματος, αποφάσισαν να φύγουν από την Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, είπε ότι ”δέχθηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους αστυνομικούς”, ενώ το ίδιο βράδυ κρύφτηκαν σε δασώδη περιοχή μέχρι να αποφασίσουν τι θα έκαναν το πρωί.
Ο ίδιος πιλότος συμπλήρωσε ότι το ελικόπτερο δεν είχε καμία μηχανική βλαβή και κατέθεσε ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή στο πραξικόπημα.
Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το δικαστήριο είναι δρακόντεια, ενώ η δίκη αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες εναντίον των οκτώ πιλότων είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, όπως:
- παράνομη είσοδο στη χώρα
- ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση για τους επτά συλληφθέντες
- εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου
Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι οι οκτώ, των οποίων την έκδοση ζητάει η τουρκική κυβέρνηση κατηγορώντας τους για συμμετοχή στο πραξικόπημα, θα έχουν καλύτερη φύλαξη στην Καβάλα. Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» η δικηγόρος Βασιλική Μαρινάκη, μία εκ των τριών συνηγόρων τους, οι στρατιωτικοί αρχικά πανικοβλήθηκαν όταν έμαθαν ότι θα μεταφερθούν αλλού, φοβούμενοι ότι απελαύνονται.
«Ηρέμησαν όμως όταν ενημερώθηκαν ότι παραμένουν σε ελληνικό έδαφος», λέει η δικηγόρος.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός της ημέρας.
Η κ. Μαρινάκη διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τους στρατιωτικούς να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους προτού προσγειωθούν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι εξαρχής δεν έφεραν όπλα. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι οι στρατιωτικοί κατέθεσαν στην Ελληνική Αστυνομία πως ξήλωσαν και έριξαν στη θάλασσα εξάρτημα του ελικοπτέρου το οποίο περιείχε συντεταγμένες και στρατιωτικούς χάρτες, για να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων. Πάντως, οι άλλες δύο συνήγοροι των στρατιωτικών, Κατερίνα Δαπουδάνη και Μένια Πολυχρόνη, ανέφεραν στην «Κ» ότι ουδέποτε δόθηκε σχετική κατάθεση στις ελληνικές αρχές από τους εντολείς τους.
πηγή: newpost.gr