Λίγο πριν την επιστροφή των επικεφαλής του ΔΝΤ για τη δεύτερη αξιολόγηση και την έναρξη και επισήμως των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις στηναγορά εργασίας, το Ταμείο εξέδωσε μια έκθεση – «φωτιά», η οποία καταδεικνύει πως το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι «καυτό».
Στην έκθεσή του για την κατάσταση και τις προοπτικές της Ευρωζώνης, η οποία δημοσιοποιήθηκε στον απόηχο του Brexit και της αναταραχής από την κρίση των ιταλικών τραπεζών, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει μονόδρομο την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μείωση της ανεργίας και τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ασθμαίνουσας ελληνικής οικονομίας.
Το Ταμείο προειδοποιεί να μην θιγούν οι αλλαγές που έχουν ήδη γίνει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν τον κατώτατο μισθό. Μάλιστα, ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίζεται πως ο κατώτατος μισθός είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.
Επιπλέον, το Ταμείο στην έκθεσή του, ζητεί το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» με προτεραιότητα σε κρίσιμα επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι φορτοεκφορτωτές.
Στην ίδια βάση ζητά να εφαρμοσθούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη μείωση των εμποδίων για τον ανταγωνισμό στους τομείς του χονδρικού εμπορίου, των κατασκευών και του ηλεκτρονικού εμπορίου, ενώ τάσσεται υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος αδειοδότησης στους κλάδους τροφίμων και ποτών, καθώς και στον τουρισμό.
Την ίδια ώρα, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό τιςσυστάσεις του ΟΟΣΑ με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε βασικούς τομείς (π.χ., μεταφορές, τουριστικά ενοίκια, γάλα, αρτοποιεία, φαρμακεία, προϊόντα πετρελαίου κ.ά.) και προχωρά στο άνοιγμα ορισμένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) και στην απελευθέρωση της αγοράς για τις τουριστικές ενοικιάσεις.
Ειδική αναφορά γίνεται και στο έλλειμμα επενδύσεων στην Ελλάδα, μετά τη δραματική μείωσή τους κατά 20% στη διάρκεια της κρίσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι αναλυτές του διεθνούς οργανισμού εντάσσουν την Ελλάδα μαζί με την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία στις χώρες οπού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θέτουν προκλήσεις για τις τράπεζες και τις οικονομίες.
Αισιόδοξη η κυβέρνηση – Σχεδιάζει τις «κόκκινες γραμμές» της
Αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση όσον αφορά τα εργασιακά, χαράσσοντας ωστόσο τις «κόκκινες γραμμές» που θα προβάλλει στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Όπως τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού από την Κίνα, «αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν ήταν να ανοίξουν ένα νέο γύρο».
«Είναι αρκετά ευέλικτο το σύστημα στην Ελλάδα. Πρέπει να δημιουργήσουμεσυνθήκες σταθερότητας στους εργαζόμενους όχι περαιτέρω ευελιξία. Επαναφορά συλλογικών συμβάσεων πιστεύω ότι θα την καταφέρουμε», σημείωνε η ίδια πηγή, προσθέτοντας:
Πηγή: newpost.gr