Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024 13:05
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλίμα σύγκρουσης στη συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη






Το συγκρουσιακό κλίμα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με αιχμές το ΔΝΤ, το ασφαλιστικό και τους διορισμούς «ημετέρων» από την κυβέρνηση Τσίπρα στον κρατικό μηχανισμό, επιβεβαιώθηκε και κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση, που είχε διάρκεια μικρότερη από μιάιμιση ώρα, «σημαδεύτηκε» από τον «πόλεμο» ανακοινώσεων που προηγήθηκε, με αφορμή τους κομματικούς διορισμούς της κυβέρνησης στο Δημόσιο, αλλά και από τον «πόλεμο» διαρροών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το ραντεβού των δύο ανδρών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ακριβώς στις 15:00. Στην είσοδο τον υποδέχτηκε ο Νίκος Παππάς. Ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τους κ.κ. Κουμουτσάκο, Λαζαρίδη και Μπεκίρη.

Στις δηλώσεις τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα, αλλά και ειλικρινούς ενημέρωσης για τα προβλήματα της χώρας.

«Η παρουσία σου κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, για να τονίσει καόπιν: «Ανά πάσα στιγμή θα είμαι διαθέσιμος να σου παράσχω ενδελεχή και πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας θεσμικός πυλώνας του πολιτικού συστήματος. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική δυνατότητα επικοινωνίας» προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση και ότι προσβλέπει σε μια ειλικρινή συζήτηση. «Είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά και θα εξακολουθούμε να διαφωνούμε σε πολλά. Έχω έντονη ανησυχία για πολλά ζητήματα που θα συζητήσουμε» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Από κει και πέρα οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι ανοιχτοί. Η ίδια η πολιτική αντιπαράθεση είμαι σίγουρος ότι θα είναι πολιτισμένη και σε επίπεδο Βουλής, αλλά και σε επίπεδο του γενικότερου πολιτικού διαλόγου».

Κατά πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα όπως το ασφαλιστικό, η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, το ΕΣΡ, τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό.

Για το ασφαλιστικό ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είπε στον αρχηγό του κόμματος της αξιωτικής αντιπολίτευσης: «Περιμένουμε να διατυπωθεί η θέση της ΝΔ».

Σε σχέση με τη διαπραγμάτευση, από την κυβέρνηση σημειώνουν πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να πάρουν θέση για την στάση των δανειστών και για όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση με διαρροές.

Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, από το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι θα περίμεναν καλύτερα αντανακλαστικά από τη ΝΔ, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπεύθυνος στον τομέα αυτό στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Για το ΕΣΡ παραπέμπουν σε σχετική δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη και τονίζουν ότι η κυβέρνηση δίνει το χρόνο που χρειάζεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, για να προσέλθει το βράδυ στη Διάσκεψη των Προέδρων, στη Βουλή, και να ξεκαθαρίσει την στάση της. «Το βράδυ υπάρχει δυνατότητα για συναίνεση» λένε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες.

Σκληρές ανακοινώσεις για τους διορισμούς στο Δημόσιο

Η συνάντηση, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16:30 (κράτησε λιγότερο από μιάμιση ώρα) πραγματοποιήθηκε σε κλίμα σύγκρουσης -και αυτό, γιατί σήμερα το πρωί έχουν προηγηθεί σκληρές ανακοινώσεις από κυβέρνηση και ΝΔ με αφορμή τις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος για τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος σήμερα μίλησε για «έφοδο κατάληψης τους Κράτους». «Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας» τονίζει χαρακτηριστικά και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία επιμένει «στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου:

«Την ώρα, που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του Κράτους. Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας.

Σε μόνο δύο μήνες διπλασίασαν τους μετακλητούς στα υπουργεία. Αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων. Μεθόδευσαν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία. Να γιατί αποκήρυξαν την αριστεία. Εμείς επιμένουμε στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

Στη συνέχεια η κυβέρνηση έβγαλε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται:

«Η ηγεσία Μητσοτάκη διεκδικεί αριστεία στη σπέκουλα και το λαϊκισμό.Στη ΝΔ δεν έχουν μετακλητούς υπαλλήλους όπως προβλέπει ο Νόμος; Δεν είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης τους; Δεν ξέρουν ότι η θητεία τους λήγει αυτόματα με την λήξη της θητείας των προϊσταμένων τους;
Όσο για τους κλαυθμούς «για τις δουλειές που χάνονται» ας πάνε αλλού να τα πούνε αυτά. Οι άνθρωποι που σχεδίασαν 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα πλασσάρουν τον θατσερισμό τους ως κοινωνική ευαισθησία. Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους. Το κόμμα των θαλασσοδανείων – τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός – ας χαμηλώσει τους τόνους. Λίγη αιδώς δεν βλάπτει».

Πάντως σε δήλωσή του, λίγο πριν τη συνάντηση, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνιζε: «Προσβλέπω σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο».

«Διαρροές» την ώρα της συνάντησης

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, την ώρα της συνάντησης, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα συνέχιζαν να κάνουν διαρροές, μεταφέροντας στους δημοσιογράφους τι λέει ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο τετ-α-τετ που ήταν σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ΔΝΤ. «Πρέπει να πάρεις θέση για το ΔΝΤ, να αποφασίσεις με ποιους είσαι. Δεν μπορείς να λες ταυτόχρονα να αποσύρω το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή να επικροτείς το ΔΝΤ» φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα, αξίζει να επισημανθεί, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωνε από το βήμα της Βουλής ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με το να είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά με το αν θέλει να καθυστερήσει το πρόγραμμα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι πρέπει να ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΡ και να εκλεγεί καινούργιο, για να μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει η διαδικασία για τις άδειες. «Δεν είναι σωστό κανενα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» φέρεται να υπογράμμισε.

Του ζήτησε ακόμη να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση. «Το πρόβλημα δεν ειναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό» φέρεται να τόνισε ο κ. Τσίπρας, αλλά «η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του Δημοσίου».

Στη ΝΔ, πάντως, σχολίαζαν τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ (δείτε εδώ) για το Δημόσιο, τονίζοντας ότι αποτελούν το «μνημόσυνο του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».

 

Πηγή: protothema.gr